Skagen-gründerne har fått 1,6 milliarder - får 400 millioner ekstra ved god utvikling i Skagenfondene

Skagen-gründerne kan vente seg en hyggelig ekstra innsprøytning på 400 millioner kroner hvis Skagenfondene viser god utvikling fremover.

Publisert: Publisert:

Øyvind Schanke, til venstre fortsetter som sjef i Skagenfondene. Til høyre Jan Erik Saugestad i Storebrand. Foto: Rune Vandvik

 • Dag-Henrik Fosse
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Dette betyr at de tre store eierne Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge K. Westbø mottar Storebrand-aksjer for 1,2 milliarder kroner og kan få inntil 800 millioner kroner i kontanter for salget av Skagen AS.

LES MER:

Les også

Skagenfondene blir en del av Storebrand-konsernet

Kjøpesummen kan øke

Administerende direktør Jan Erik Saugestad i Storebrand Assets Management, bekrefter overfor Aftenbladet at kjøpesummen for Skagen AS kan øke til 2 milliarder kroner ved god utvikling i Skagenfondene fremover.

– Hvorfor kjøper Storebrand?

– Vi har en tydelig posisjon på pensjon, og Skagen er et merkenavn og har en sterk posisjon innenfor fondssparing. De to markedene vil i økende grad gå sammen til ett marked, sier Jan Erik Saugestad. Han sier at Slagen har en markedsandel på 13 prosent og Storebrand på 4 prosent innenfor fondssparing i Norge. Sammen kan vi øke posisjonen vår, og ta ut synergier.

Utelukker ikke flere kutt

– Betyr det ytterligere nedbemanning i Skagenfondene når dere nå kjøper selskapet?

– Hovedmotiveringen vår er ikke synergier, eller å nedbemanne, men å ta en sterkere posisjon innenfor pensjon og sparing. Dette er en strategisk investering for oss, sier han.

LES MER:

Jan Erik Saugestad i Storebrand Assets Management utelukker ikke flere nedbemanninger i Skagenfondene, men har ingen planer om dette nå. Foto: Rune Vandvik

Les også

Tre gründere i Skagenfondene får 60 millioner i utbytte

Les også

Skagenfondenes historie

Les også

Suksesshistorien bak Skagen Fondene: 24 elleville år

Saugestad utelukker ikke færre ansatte i Skagenfondene på sikt, men sier at det ikke foreligger planer om dette. Han sier også at Storebrand nå også får tilgang til Skagen-nettverket ute.

Selskapet kvittet seg med rundt 20 prosent av de ansatte i en nedbemaningsrunde for en tid til bake.

– Vil Skagenfondene fortsatt ha hovedkontoret i Stavanger?

– Det er ingen planer om å flytte dette, og kundene vil fortsatt være kunder i Skagenfondene selv om vi kommer inn som ny eier.

Har mistet kunder

– Skagen er det eneste selskapet innenfor fondssparing som har en nedgang i forvaltningskapitalen hittil i år. Hva vil Storebrand gjør for å snu denne utviklingen?

– For oss er det viktig å ivareta selskapet som en uavhengig aktør. Det er særlig de institusjonelle kundene som har tatt penger ut av selskapet, Og de fleste Skagenkundene er hjemmehørende i Rogaland.

Øyvind Schanke, til venstre fortsetter som sjef i Skagenfondene. Til høyre Jan Erik Saugestad i Storebrand. Foto: Rune Vandvik

Les også

Skagenfondene: Kundene solgte seg ut av fond for 17 milliarder kroner mer enn de kjøpte for i 2016

Les også

Storebrand kjøper Skagen – overtar aksjer de selv har bannlyst

Administrerende direktør Øyvind Schanke i Skagen tror ikke eierskiftet for noe å si for kundene.

– Kundene vil ha det samme kundeforholdet som i dag, og vil i tillegg får tilgang til en bredere produktspekter innenfor Storebrandsystemet som de kan benytte seg av om de ønsker det, sier han. Han nevner både aksjeaprekonto, pensjonssparekonto og andre spareprodukter enn de Skagen tilbyr som vil være tilgjengelig, sier han.

Fornøyd med kjøpesummen

De tre hovedeierne har i en felles uttalelse sagt at salget er fremtidsrettet og industrielt riktig. De fremholder at Storebrand vil bli en sterk og god eier som kan utvikle Skagen videre i tråd med kundenes interesser, og være en god arbeidsgiver for de ansatte.

De er opptatt av at selskapets investeringsfilosofi og uavhengige forvaltning videreføres, og at Skagen fortsetter som eget separat selskap med eget styre i Storebrand-konsernet.

– Med oppkjøpet av Skagen vil Storebrand bli en kraft i pensjons- og kapitalforvaltningsbransjen i Skandinavia, med mulighet til videre utvikling innenfor pensjonssparing i Europa.

– Prisen er riktig, og reflekterer verdiene vi som aktive eiere har bidratt til å skape for kundene sammen med de ansatte, sier Kristoffer Stensrud, Tor Dagfinn Veen og Åge Westbø.

Publisert:

Les også

 1. Flere nøkkelpersoner slutter i Skagenfondene

Mest lest akkurat nå

 1. National Oilwell Varco sier opp i Stavanger

 2. Koronasmittet rogalending tok fly fra Tromsø, via Gardermoen, til Sola

 3. – Hva vil dere her? Henvisningen blir gransket, vekteren må inn i brakken og konferere

 4. Eiganes- og Hundvågtunnelene blir nattestengt denne uken

 5. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 6. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 1. Økonomi
 2. Skagenfondene
 3. Storebrand
 4. Fondssparing
 5. Kristoffer Stensrud