Brøt fastrentekontrakt: Får krympet skatten med 72.500 kroner

Da Eirik Thu (30) brøt en fastrentekontrakt like før jul, måtte han betale 290.000 kroner til banken. Aftenbladet hadde et oppslag om dette noen dager før jul. Siden slike utgifter er likestilt med renteutgifter på lånet, får han redusert skatten sin med 72.500 kroner for 2016.

Eirik Thu måtte betale for å komme ut av en fastrentekontrakt, men den skattemessige effekten er at han får redusert skatten for 2016 kraftig.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Måtte betale 290.000 kroner for å gå ut av fastrentekontrakt

Betalte seg ut av avtalen

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

30-åringen i Sola hadde inngått en ti-års fastrenteavtale med Sandnes Sparebank, og hadde mellom seks og sju år igjen av kontraktstiden da han valgte å betale seg ut av avtalen.

I dette konkrete tilfellet, betalte Eirik Thu 290.000 kroner i overkurs til banken. Han hadde bundet renten på 4,75 prosent, effektivt 4,87 prosent, som hadde en fastrenteavtale med banken på 10 år fra mars 2013. Han byttet til et lån med flytende rente, og fikk ny rente på 1,95 prosent, effektivt 2,05 prosent.

Men kontraktsbruddet fører også til at Eirik Thu får krympet skatten sin kraftig for 2016.

Overkurs regnes som rente

I Skatteetaten får Aftenbladet opplyst at all rente som kunden må ut med, går til fratrekk i inntekten i skatteoppgjøret.

– All rente som kunden betaler er fradragsberettiget, også overkurs som betales til banken når en fastrenteavtale sies opp av kunden før kontraktsperioden går ut, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen i Skatteetaten til Aftenbladet.

Beløpet han betalte for å gå ut av fastrentekontrakten før utløpet er for skatteformål likestilt med renteutgifter på lånet.

Slik krympes skatten

Og når Eirik Thu har betalt 290.000 kroner i overkurs, får han også redusert skatten sin for 2016 med 25 prosent av 290.000 kroner, som er 72.500 kroner.

Årsaken til at han må betale et så stort beløp til banken, er at fastrentetilbudet for nye lån ligger under den faste renten Eirik Thu fikk da han inngikk fastrentekontrakten våren 2013. Siden banken selv har lånt inn penger til en rente som er høyere, ville banken uten kravet til kunden gått på et tap. Dette kalles overkurs som kunden må betale.

Les også

 1. Måtte betale 290.000 kroner for å gå ut av fastrentekontrakt

 2. - Fastrentelån en forsikring mot renteøkning

 3. Varierende etterspørsel etter fastrentelån

Publisert:
 1. Sandnes Sparebank
 2. Rente
 3. Sandnes
 4. Bank
 5. Skatteetaten

Mest lest akkurat nå

 1. Fortviler over kommunens nye krav: – Ikke gjennomtenkt

 2. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 3. Travel natt for politiet

 4. Har bodd i Tananger i to måneder. Nå tar mormor med seg Zlata (9) og Demid (3) hjem til Ukraina

 5. Tusenvis gikk i tog – her ser du bildene

 6. Nye SUS: Må vurdere tomtesalg for å håndtere budsjettsprekk