Nav Vestland: – Vi får nok et ras med permitteringer

Bergen og 12 omkringliggende kommuner må stenge delvis ned, og får samme ringsystem som Østlandet. Det kan føre til masseoppsigelser og nye permitteringer, ifølge Nav-sjefen i regionen.

Bergen stenger i dag ned, sammen med 12 andre kommuner på Vestlandet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter å ha påvist 23 tilfeller av muterte virus i Bergen innføres kraftige tiltak i vestlandsbyen og omkringliggende kommuner. Tiltakene gjelder i første omgang én uke.

Regjeringen innfører ring-system tilsvarende det som allerede er innført på Østlandet.

– Vi får nok et ras med permitteringer, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland.

Fra før har Bergen 7.000 helt arbeidsledige.

– Bergen ligger høyt i forhold til gjennomsnittet i Vestland, og vi vil se en økt pågang med ledige når vi får strenge tiltak, sier Bogsnes, som spesielt bekymrer seg for de langtidsledige.

– Det blir ikke noe bedre nå, og jo lengre tid du er utenfor arbeidslivet jo vanskeligere blir det å komme tilbake, sier Bogsnes.

Virke: 39.000 kan rammes

– At det blir tusenvis av permitteringer her er vi ganske sikre på, som en konsekvens av en så stor nedstengning, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til E24.

Han har forståelse for at smittesituasjonen gjør det nødvendig å stenge ned deler av samfunnet. Samtidig mener organisasjonen hans at dette får store følger for svært mange arbeidsplasser:

– Vi ser at det jobber 180.000 i handels- og tjenestenæringen i de berørte kommunene. Våre estimater sier at 39.000 jobber i virksomheter som nå må holde stengt som følge av smitteverntiltakene, hvorav 15.000 ikke har mulighet til å jobbe fra hjemmekontor, skriver Virke i en e-post søndag ettermiddag.

Etterlyser kortere arbeidsgiverperiode

Grete Karin Berg, regiondirektør for NHO Vestland.

– Dette er alvorlig. Det er bedrifter, arbeidsplasser og det er jo folk, sier Grete Karin Berg, regiondirektør for NHO Vestland.

Hun etterlyser rask behandling fra myndighetene når de stenger ned Bergen og omliggende kommuner.

– Vi er opptatt av at bedriftene får en rask og tydelig kommunikasjon, slik at det blir enkelt å følge smitteverntiltakene, og det er viktig at vi raskt får trygghet for at bedriftene blir kompensert, sier Berg.

Spesielt poengterer hun at NHO ønsker en kortere arbeidsgiverperiode ved permittering. I dag må bedriftene betale de første ti dagene, NHO vil ha antallet ned til to.

Venter flere nedstenginger

Virke ønsker også at staten gjør mer for å hjelpe bedriftene som rammes og ser seg nødt til å permittere.

– Hvis denne nedstengningen blir på èn uke, så er alle kostnader på bedriften. Vi mener at noe av risikoen for permitteringskostnader bør bli tatt av en ordning som staten må legge frem, sier Horneland Kristensen.

Han mener det trolig vil oppstå flere plutselige nedstenginger i Norge fremover.

– Jeg tror vi kommer til å ha denne situasjonen flere steder, dessverre. Det er mer usikkert enn det har vært på lenge, sier Virke-sjefen, og fortsetter:

– Dette skaper jo utfordringer for arbeidsplasser med usikkerhet for arbeidstakere og de som driver når det kommer såpass rask nedstenging, som vi har sett eksempler på de siste ukene.

Kraftig økning da Østlandet stengte ned

Østlandet innførte lignende tiltak for to uker siden. Resultatet da ble 5.300 flere permitterte den første uken.

Allerede dagen etter regjeringens pressekonferanse om Østlandet mottok over 1400 ansatte permitteringsvarsler, ifølge tall fra Nav.

– Det blir veldig store tall for Vestlandet også, men ikke så store som Østlandet, siden vi er færre, sier Nav-direktør Bogsnes.

Hun er nå spent på hvor mange permitteringer som kommer, hvor lenge tiltakene varer og konsekvensene av de nye tiltakene.

Langtidsledigheten har skutt i været. Hvordan vi kan forhindre at folk går i årevis uten jobb, er tema i denne podkasten. Hør den her:

Kraftig økning i permitteringsvarsler hos kjøpesenter-butikker
Publisert: