Gründeren sykler matpakker til folket

Therese Utkilen Norman leverer sandwich og smoothie ved hjelp av el-sykkel. Partnerskapet Skape mener gründeren viser at det er mulig å lykkes.

Therese Utkilen Norman lengter ikke etter kontorstolen. For et år siden starten hun og Sofia Riis Kyndesen Hverdagsgodt.
 • Birgitte Flote
  Birgitte Flote
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Hverdagsgodt ligger klemt mellom frisørsalong, kebabsjappe og bruktbokbutikk i Pedersgata. Den vesle butikken selger frokost og lunsj og leverer ved hjelp av el-sykkel.

– Tanken var at når klokken er to og du halvsover over pulten din, så kan du gjerne ha lyst på en smoothie, sier Therese Utkilen Norman som sammen med Sofia Riis Kyndesen hoppet ut i gründerdrømmen for et år siden.

– Det virker som lunsjkulturen har endret seg litt og flere er villige til å bruke penger på god mat. Samtidig har man ikke så lang lunsjpause og ofte ikke tid til å gå ut, sier Utkilen Norman.

Skape, som er et partnerskap mellom Fylkesmannen i Rogaland, kommunene og Rogaland Fylkeskommune, opplever et enormt trøkk av oppfinnere som ønsker å realisere en drøm. De trekker frem Hverdagsgodt som eksempel på et nyopprettet selskap som har klart seg godt etter å ha fått veiledning.

LES MER:

Flere får dagpenger mens de «finner opp» sin egen jobb
Sofia Riis Kyndesen (tv) var med på å starte selskapet for et år siden. Nå er de fem ansatte.

Sykler med leveringen

Et år etter oppstart har to ansatte blitt til fem, og omsider føler de at tiden nesten strekker til.

– Vi føler ikke lenger at vi burde vært fem personer på jobb hele tiden for å klare å få til alt. I starten fakturerte vi to måneder på ettertid fordi det alltid var så mye som måtte gjøres, sier Utkilen Norman.

Sandwitcher blir pakket i kasser som bæres ut i sykkelvognen. Med hjelm på hodet er hun klar til levering. Selskapet leverer lunsj til alt fra bedrifter til barnehager og sykehus. Alt ved bruk av el-sykkel.

– Vi ville være miljøvennlige, i tillegg til at det er lettere å komme seg frem på sykkel. Jeg har jobbet på kontor tidligere og syntes det var forferdelig å sitte så lenge i ro. Det har vært en kald vinter, jeg måtte kjøpe nye støvler, men nå er det jo verdens beste jobb.

Tannhelsesekretær Kari Skibstad tar imot lunsj som skal serveres på møte for distriktets tannleger.

Flere prøver

De føste ni månadene av 2016 økte antallet nye bedrifter i Rogaland til 3970, noe som var 12,7 prosent høyere enn samme periode i fjor.

– Arbeidsmarkedet er jo krevende. Mange har gått med en tanke som de ser at det er mulig å realisere, sier presseansvarlig Astrid Nodland i Nav.

Nav opplever en stor økning i personer som mottar dagpenger under etablering, fra 159 personer i 2015 til 507 i 2016. Utkilen Norman gikk ikke på dagpenger ettersom hun selv sa opp den forrige jobben og derfor ikke har rett på det. Hun har imidlertid fått mye rådgiving av Skape under oppstartsfasen.

– Vi fikk hjelp til å regne ut hvor mye vi må selge for å få det til å gå rundt. Det er viktig at vi ikke må selge huset om det ikke skulle gå bra, sier Utkilen Norman.

– Nå har vi kommet dit at vi må kontakte dem igjen for å få hjelp med strategien videre. Noen ganger er det greit med noen som kan fortelle deg at ikke alt er en god idé.

Foreløpig har de ingen faste ansatte. De fem ansatte jobber alt 20 til 80 prosent.

Gründere ergrer seg over tungrodd systemPolitikerne vil hjelpe gründerne - men er uenige om virkemidleneBåtbygger ble gründer - nå ansetter han arbeidsledigeUnge gründere vil skaffe flere varme hender
Publisert:
 1. Gründere
 2. Nav
 3. Stavanger
 4. Rogaland
 5. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

 1. Den tidligere fotball­proffen kjører ti timer for å se datteren spille for Sand­viken

 2. KrF-politiker i Egersund: – Jeg fatter ikke at biskop, stats­forvalter og fylkes­kommunen er negativ til dette

 3. Se hvor mye det har snødd i Sirdal

 4. Ny skade for Haaland – uaktuell for landskampene

 5. Storbritannias dronning på sykehus

 6. Stavanger råd­hus renoveres: - Risiko­fylt å beholde lav­blokken