- Jeg opplever at møringer og jærbuer er godt skikket til å passe på folks lommebok

Selv Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen kan synes det er komplisert å holde orden på familieøkonomien. Han tror vi generelt har mindre kontroll på nettbanken enn vi gir uttrykk for.

– Jeg kan ikke bli ordentlig sinna på deltakerne i Luksusfellen. Det å drive familie, ha en familieøkonomi og betale regninger - det er ikke så enkelt, sier Hallgeir Kvadsheim.
 • Magnus Kallelid
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

- En jærbu er jo en relativt nøysom person som setter tæring etter næring. Han «trur på skillingen og trøystar seg til Gud».

Det er en litt annen Hallgeir Kvadsheim som sitter her hverdagskledd og sindig og siterer jærdikteren Arne Garborg, enn den dresskledde og strengere versjonen vi har sett på tv.

Til daglig ordner Kvadsheim opp i økonomien til de som har rotet det til for seg i Luksusfellen, som har gått på tv gjennom 17 sesonger. Mannen fra Kvassheim på Jæren tror det nøysomme genet derfra kan ha kommet til nytte.

- Jeg opplever at møringer og jærbuer er godt skikket til å passe på folks lommebok. Så at en av disse pengerefserne skulle være en jærbu, er kanskje ikke så merkelig, ler han.

Tabubelagt

Kvadsheim tror interessen for privatøkonomi henger sammen med bakgrunnen som bondesønn.

- Jeg har alltid vært glad i å dyrke ting og se resultater. I økonomifagene så jeg den tydelige linjen mellom det teoretiske og det praktiske. Og det er denne sammenhengen jeg har forfulgt ved å gå etter det privatøkonomiske og ikke det bedriftsøkonomiske.

Men selv en mann som lever av å irettesette de som ikke åpner regningene sine, har også full forståelse for at det er lett å havne i en negativ spiral.

- Folk spør ofte om jeg ikke blir sinna eller frustrert på deltakerne i Luksusfellen. Jeg blir frustert, men kan jo ikke bli ordentlig sinna. Det å drive familie, ha en familieøkonomi og betale regninger - det er ikke så enkelt. Det er en liten bedrift. Også jeg som trebarnsfar opplever at det er komplisert.

Og denne bekymringen for tallene i nettbanken tror han er vanligere enn folk gir inntrykk av.

- Vi finner titusenvis av mulige deltakere til Luksusfellen, men til slutt er det bare ti stykker som vil være på tv med det. For det er tabubelagt både å snakke med naboen om privatøkonomien sin og å være med på tv med det. Generelt tror jeg folk har mye mindre oversikt over hva de faktisk bruker penger på, enn det man skulle tro.

Les også

Stadig flere kjøper mat og elektronikk på nett

Boligprisene redder oss

Han mener den høye gjennomsnittsinntekten redder mange som egentlig ikke har helt kontrollen.

- Jeg tror veldig mange nordmenn hadde havnet i luksusfellen hvis ikke inntektene deres var såpass høye. Deltakerne i Luksusfellen får ikke inntektene til å strekke til, mens det hos mange nordmenn er utgiftene som ikke strekker til. De har et luksusproblem, rett og slett. Jeg sier at mye av det som redder folk, er at inntektene er såpass høye i Norge og at boligprisene stiger. Hvis du ett år har brukt for mye penger, så har du det som redningsplanke, for boligene er sannsynligvis mye mer verdt enn i fjor. Så det ligger mange skutere, byturer og ferieturer i norske boliger.

- Hvilke produkter er det som oftest leder tv-deltakerne i luksusfellen?

- Veldig ofte biler. De skifter biler for ofte, blir utålmodige, skal ha noe nytt og bedre. Så er de generelt dårlige på å si nei. De sier ja, ikke bare til seg selv, men også til kjæresten og barna. Det er mange som ikke klarer å ta ordet nei i sin munn. Ofte er det også snakk om et veldig høyt matbudsjett. Mange går i butikken én gang om dagen og kaster mye. Og når en kjøper uten plan, kjøper en ofte halvfabrikata, som er dyrere. Og så er det snus og røyk. Snus er kommet opp som en stor luksusfelle de siste årene, har jeg bitt meg merke i. Det kan være snakk om 10 000 kroner i løpet av et år.

– På bygda der jeg kommer fra, skulle vi jo ha bil med en gang vi ble 18 år, sier Hallgeir Kvadsheim. Å være bevisst på hva det koster å ha bil, er et av hans 7 tips for å unngå luksusfellen.
Les også

Undersøkelse: Ni av ti vet ikke hva IPS er

En medfølelse

4. november kommer Kvadsheim til KÅKÅnomics for å prøve å gi et svar på om alt dette kan henge sammen med personligheten man har, eller om en stor forbruksgjeld er noe hvem som helst kan pådra seg. Bak det alvorlige tv-ansiktet som på jærdialekt gir klare instrukser til de som ligger økonomisk nede, ligger det uansett en sterk medfølelse:

- Jeg har all respekt for de som synes økonomi blir uhåndterbart.


Les også

 1. Lånerenten øker med alderen

 2. Suksesshistorien bak Skagen Fondene: 24 elleville år

 3. Skagen-gründerne har fått 1,6 milliarder - får 400 millioner ekstra ved god utvikling i Skagenfondene

Publisert:
 1. Luksusfellen
 2. Privatøkonomi
 3. Forbruker
 4. Økonomi
 5. Kåkånomics

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 4. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 5. Kjempeopplegg!

 6. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.