Verdien på norsk sjømateksport falt 9 prosent
I mai ble det eksportert 162.718 tonn norsk sjømat til en verdi av 7,8 milliarder kroner. Det er en nedgang på 764 millioner kroner fra samme måned i fjor.
I mai ble det eksportert 85.000 tonn laks til en verdi av 5,7 milliarder kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- NTB
Det er andre måned på rad at sjømateksporten opplever en nedgang sammenlignet med samme tid i fjor. Nedgangen i april var den første Norge opplevde på 18 måneder.
Tom-Jørgen Gangsø i Norsk Sjømatråd sier at nedgangen i eksportverdien skyldes blant annet bortfall av restaurantsegmentet i flere markeder, samt svekket kjøpekraft og betydelig usikkerhet i markedet.
– I tillegg opplever vi økte fraktkostnader fordi mange passasjerfly som tidligere har fraktet fersk sjømat nå er satt på bakken, sier Gangsø, som er direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i sjømatrådet.
Foreløpig årsvekst
Tross nedgangen for april og mai er det en foreløpig verdivekst i år. Så langt har det blitt eksportert sjømat for 44,6 milliarder kroner, noe som er en økning på 1,5 milliarder kroner fra samme periode i fjor.
I grove trekk står sild og makrell for to tredeler av verdiøkningen så langt i år, mens laks og ørret står for resten.
– Selv om det har vært en nedgang i laks- og ørreteksporten de to siste månedene, startet året sterkt. Det er årsaken til verdiveksten så langt i 2020, sier Gangsø.
Mindre nedgang for laks
I mai ble det eksportert laks for 5,7 milliarder kroner, noe som en reduksjon på 5 prosent. I april var nedgangen på 19 prosent.
– De negative effektene av tiltakene mot koronaviruset ser gradvis ut til å bli redusert for lakseeksporten. Samtidig ser vi betydelige utfordringer i de viktigste markedene for konvensjonelle produkter av torsk og for skalldyreksporten, spesielt i de siste månedene.
Lakseeksporten var på 85.000 tonn. Det er 5 prosent mindre enn mai i fjor.
Verst gikk det for klippfisk som hadde en volumnedgang på 30 prosent, noe som i stor grad skyldes uroligheter i Brasil.
Flere kjøper i butikk
I mai opplevde eksporten av ørret og fryst torsk en volumøkning på henholdsvis 20 og 10 prosent.
Sjømatrådet kan samtidig glede seg over at flere kjøper sjømat i butikk.
– Det kan bidra positivt på lengre sikt ettersom terskelen for å lage sjømat hjemme er blitt lavere. Hvis vi i tillegg får en åpning i våre viktigste markeder fremover, kan det styrke etterspørselen etter norsk sjømat.
Mest lest akkurat nå
Det er Øystein Stangeland (51) som er antatt omkommet på Kattfjordeidet
Flere ansatte skal ha blitt smittet på jobb: – Svært alvorlig
Stortinget sa ja - lyttet til alkoholopprør fra Rogaland
Såpeglatte veier i distriktet: – Alt mannskap er ute
Mange beinbrudd på glattå skaper trøbbel for SUS
18-åring skal ha blitt ranet med kniv i Stavanger