Konkurransetilsynet avslutter etterforskning av Circle K og YX

Konkurransetilsynet mistenkte ulovlig prissamarbeid på drivstoff. Nå avsluttes etterforskningen etter grep fra Circle K og YX.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Dette kommer frem i en pressemelding fra konkurransetilsynet.

Etterforskningssaken ble opprettet i fjor høst, etter at tilsynet lenge hadde hatt mistanke om at Circle K og YX samarbeidet om fastsettelse av drivstoffpriser.

– Høsten 2017 observerte vi en endring i det ukentlige prismønsteret som bidro til en mistanke om et mulig ulovlig samarbeid, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i meldingen.

Ifølge tilsynet har bensinstasjonenes tilfeldige prisøkninger bidratt til liten forutsigbarhet for forbrukerne for når det lønner seg å fylle drivstoff.

De mener også at publiseringen av drivstoffpriser har lagt til rette for parallelle nasjonale pumpeprisløft, og har hatt stor verdi for konkurrerende aktører.

Avslutter publisering av drivstoffpriser

I meldingen står det at Circle K og YX ikke er enige i konkurransetilsynet bekymring, men har likevel gjort tiltak for å avslutte publiseringen av veiledendedrivstoffpriser på sine nettsider.

Selskapene kan heller ikke publisere noe annet som vil kunne gi konkurrentene liknende informasjon om drivstoffprisene.

– Tiltakene skal bidra til at det blir mindre forutsigbarhet for konkurrenter om når prisene skal opp, og til hvilket nivå, skriver Marita Skjæveland, nestleder i avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet i meldingen.

– Slik kan tiltakene bidra til at aktørene i drivstoffmarkedet fastsetter priser på selvstendig grunnlag.

I meldingen står det at konkurransetilsynet vil fortsetter å overvåke drivstoffmarkedet.

Dersom Circle K og YX ikke følger tiltakene vil etterforskningen gjenåpnes, og fatte et mulig vedtak om overtredelsesgebyr.

Spørsmålet om prissamarbeid blir ikke tatt videre

– Partene har forpliktet seg til å avslutte sin praksis, selv om de var uenig i vår bekymring. Det at de publiserte på nettet, kan føre til høyere priser ettersom det fungerte som et signal til konkurrentene om når prisene skulle opp, forteller konkurransedirektør Lars Sørgård til E24.

Han forteller at tilsynet håper på en rask endring i markedet, og mener det derfor er gunstig å avslutte saken nå.

Sørgård forteller at tilsynet ikke har konkludert med at det var et prissamarbeid.

– Er ikke det relevant?

– Jo, men i denne saken var det riktig med avhjelpende tiltak, da vi er opptatt av en rask endring. Det er ikke nødvendig å konkludere med om det var et prissamarbeid, forteller Sørgård.

– Hva skjer videre nå?

– Videre vil vi gjennom markedsovervåking følge med på i hvor stor grad denne endringen i praksis fører til et endret prismønster i markedet som er til fordel for forbrukerne. Spørsmålet om prissamarbeid blir ikke tatt videre, sier han.

Innrømmer ikke skyld

Kommunikasjonssjef i Circle K Norge, Knut Hilmar, forteller at selskapet har publisert drivstoffpriser på nett i mange år.

– Det har vært stor interesse for drivstoffpriser. Mange har etterspurt prisene, som medier og privatpersoner som ønsker å se hvordan drivstoffmarkedet utvikler seg internasjonalt, sier han.

Tilsynet har hatt en bekymring om at prisene på nett kan virke konkurransebegrensende, mens Hilmar sier at de ikke har vært av samme oppfatning.

– Disse avhjelpende tiltakene innebærer ikke at Circle K har brutt konkurransetilsynet, og vi innrømmer ikke skyld, sier han.

Han avslutter med å fortelle at de er glade for at konkurransetilsynet har valgt å avslutte saken.

I en melding til E24 forteller daglig leder i YX, Thor Kristian Korsvold, at de også er fornøyd med at saken er avsluttet. Han har ingen andre kommentarer utover dette.

Konkurransetilsynet: Avslutter etterforskningssak mot Circle K og YX

Les også:

Konkurransetilsynet etterforsker drivstoffmarkedetCircle K begjærer andre selskaper konkurs månedlig
Publisert:
  1. Konkurransetilsynet
  2. Circle K
  3. Drivstoffpriser

Mest lest akkurat nå

  1. Hytte brant ned i Sandnes

  2. Lastebil­sjåføren har forklart at han ikke så rulle­ski­løperen før døds­ulykken i Strand

  3. Gutt hentes av luft­ambulanse etter å ha falt ut i foss i Lyngdal

  4. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

  5. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken

  6. Blir trigga av EM-exit: – Ikkje siste gong de ser meg i meisterskap