Varsler spissere koronastøtte i «ekspansivt» statsbudsjett

Får Erna Solberg det som hun vil blir neste års oljepengebruk langt høyere enn normalt for å ruste norsk økonomi for coronakrisen. Men ikke så mye som i år – hvis regjeringens statsbudsjett for 2021 får flertall.

KAFFEMØTE: E24 møtte disse på Statsministerens kontor, på trygg avstand, rett før åpningen av Stortinget. Erna Solberg serverte sammen med finansministeren fremtidsutsikter for norsk økonomi, i tillegg til kaffe.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Ingen kunne forutse det som traff Norge og verden i 2020. Når det gjelder det kommende året vil Erna Solberg gi oss noe å se frem til.

Onsdag legger regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2021.

– Det vi gjør nå er å nedjustere tiltak fordi vi er på vei inn i en bedre situasjon. Men vi opprettholder fortsatt en hel rekke tiltak som er viktig, sier statsministeren fra sitt kontor den siste fredagen før budsjettforslaget kommer.

Til VG opplyser Solberg at regjeringen vil bruke omtrent 25 milliarder kroner til å håndtere coronapandemien i det nye året som venter oss.

– De siste månedene har vist oss at coronapandemien ikke er over ennå. Vi vil gjøre det som trengs for å få Norge trygt gjennom coronapandemien også neste år, sier hun.

Selv om regjeringssjefen holder kortene tett til brystet før onsdag innrømmer Solberg at å planlegge statens pengebruk for 2021 er en utfordring.

– Det har vært krevende å lage statsbudsjett i denne krisetiden, legger finansminister Jan Tore Sanner (H) til.

I januar overtok han jobben til Siv Jensen da hun tok Fremskrittspartiet ut av Solberg-regjeringen.

– I budsjettet for 2021 kommer vi til å bruke mer penger enn det vi ellers ville ha brukt i en normal situasjon. Det blir et ekspansivt budsjett, og det er viktig for å få folk tilbake i jobb og aktiviteten opp. Men vi bruker likevel noe mindre enn det vi gjør i 2020, røper han.

Les også

Enighet om endringer i krisepakke

Solberg vil ha færre statsavhengige

2020 blir et år med rekordbruk av offentlige penger. Allerede før regjeringens foreslåtte 2021-budsjett er ute er det klart for nye krisepakker, blant annet for reiselivsnæringen.

Strategien er å skape vekst i norsk fastlandsøkonomi, stimulere til vekst så vi får andre inntekter, sier Norges, regjeringens og Høyres leder.

På en grå oktoberdag i Oslo er det likevel noen lyspunkter å se fra Statsministerens kontor.

– Varehandelen er jo i stor grad en næring som har gått ganske bra. Ikke alle, men mange i denne næringen har det.

Statsministeren varsler at det blir en tydeligere prioritering. Det kan bety mindre direkte pengestøtte til næringer som er mindre rammet av coronatiltakene.

– Vårt hovedfokus er på de stedene der smittevernreglene våre egentlig skaper endringer i markedet. Hovedbudskapet vårt er å skape mer og inkludere flere, det kommer du til å høre mye om, sier hun smilende.

I stedet for viruset er det nye bedrifter som skal få blomstre opp fremover.

– Vi må være gode på å fase ut noen av de tiltakene som nå har vært coronabegrunnet – og som vi over tid må ta vekk igjen når vi kommer i en mer normal situasjon. Da er det viktig fremover å få flere bedrifter som bidrar til statsbudsjettet og færre som er avhengige av støtte fra statsbudsjettet.

Ble vekstvinner i handelsbransjen: – Jeg blir ingen vinner neste år

Sanner: «Skjør utvikling»

Etter et historisk kraftig tilbakeslag for økonomien vår, ser Sanner nå klare tegn til bedring.

– Aktiviteten har tatt seg opp. Folk bruker mer penger. Vi ser at boligprisene har gått opp, og ikke ned slik en del spådde. Oljeprisen har også stabilisert seg på rundt 40 dollar fatet, sier han.

NY TILVÆRELSE: Onsdag kommer det første statsbudsjettet med Jan Tore Sanner som finansminister.

Den raske håndteringen av pandemien med en relativt god kontroll på smitten er en del av forklaringen fra finansministeren og sjefen hans, Erna Solberg.

De mener det aller viktigste økonomiske tiltaket er at folk faktisk følger smittevernreglene.

– Inn i 2021 vil vi også ta coronapandemien med oss, og krisen er ikke over. Selv om vi ser en positiv utvikling i at antall permitterte og ledige går ned, er det en veldig skjør utvikling.

Streiken vil ramme oljeproduksjonen hardt

Omstart for oljesmurt stat

Oljeprisen falt dramatisk da pandemien kom, og har så vidt holdt seg over 30-tallet ved flere anledninger de siste månedene.

Usikkerheten om den store inntektskilden har gitt politikerne enda mer å tenke på for å finansiere velferdsstaten Norge.

Solberg nevner at havbruk er på fremmarsj, men understreker at det generelt sett er næringer på fastlandet som må vokse for å gjøre Norge mindre avhengig av oljen på inntektssiden.

– Det er mange spennende andre områder hvor vi nå ser at ut fra forskningsmiljøer, så kommer det nye bedrifter. Vi må bli bedre på å få disse til å bli vekstbedrifter.

Statsministeren mener for mange makroeksperter og politikere undervurderer hva de nye bedriftene trenger for å bli lønnsomme og gi nye arbeidsplasser.

– Det er ofte en litt lettvint holdning til hvor vanskelig akkurat dette er. Og i et høykostland som Norge er det enda vanskeligere. Som jeg pleier å si: Vi skal være smartere, ikke billigere.

Oljeprisen (brent spot)
PRIORITERINGER: – Når vi går inn i 2021 så vil norsk økonomi fortsatt være sterkt preget av coronapandemien. Da er det viktig hva man bruker pengene på, understreker finansministeren og varsler et ekspansivt statsbudsjett.
Publisert: