Utbruddet rundt Trump vokser: Minst seks var på samme seremoni

En av de smittede i corona-utbruddet rundt USAs president Donald Trump, senator Mike Lee, klemte flere personer under en seremoni i Rosehagen i Det hvite hus forrige lørdag.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

USAs president Donald Trump er nå innlagt ved militærsykehuset Walter Reed på grunn av covid-19-smitte.

Etter at Trump ble fraktet til sykehus sent fredag kveld, kommer det stadig meldinger om personer rundt ham har testet positivt.

Den siste uken har Trump deltatt på flere arrangementer – blant annet tirsdagens presidentdebatt, to valgkampmøter og seremonien hvor Amy Coney Barrett ble nominert som høyesterettsdommer.

Nå er totalt ni personer tilknyttet arrangementene smittet, inkludert Donald Trump, Melania Trump og hans rådgiver Hope Hicks. Seks av disse deltok på seremonien i Rosehagen ved Det hvite hus forrige lørdag.

I tillegg er en journalist som dekket seremonien smittet, ifølge presseorganisasjonen The White House Correspondents’ Association.

Amerikanske medier har kartlagt minst 56 mulige nærkontakter til presidenten fra 25. september:

  • Ni har testet positivt.
  • 18 har testet negativt.
  • De resterende har hverken opplyst om positive eller negative testresultater.

Senator-klemming

Den republikanske senatoren Mike Lee fra Utah var en av dem som lørdag 26. september deltok på feiringen av Amy Coney Barretts nominasjon som ny dommer i amerikansk høyesterett.

En video viser at Lee klemte flere personer på arrangementet. Nå er han smittet.

Senatoren hadde ikke på seg ansiktsmaske og overholdt heller ikke god avstand til andre.

Han var ikke alene om å klemme på deltagere under arrangementet. Tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie er også filmet mens han klemmer på personer.

NÆRKONTAKTER: Seks personer som deltok på lørdagens nominasjons-arrangementet for Amy Coney Barrett, inkludert presidenten og førstedamen, er nå smittet av coronaviruset. Uthevet: På første rad sitter Donald Trumps innerste krets fra Det hvite hus. Bak dem sitter republikanske senatorer, inkludert nå smittede Thom Tillis (nr. 4 fra venstre) og Mike Lee (nr. 8 fra venstre). På den andre siden av midtgangen sitter nå smittede Melania Trump (første rad), rådgiver Kellyanne Conway (andre rad) og pastoren John Jenkins (tredje rad).

Flere enn 200 personer deltok på arrangementet. Blant dem var leder for det amerikanske universitetet Notre-Dame, John I. Jenkins, senatorene Mike Lee og Thom Tillis. I tillegg var presidentens tidligere politiske rådgiver, Kellyanne Conway til stede på seremonien.

De fire har nå testet positivt for coronaviruset. I tillegg deltok Donald og Melania Trump.

– I kveld testet jeg positivt for covid-19. Symptomene mine er svake, med lett hoste, og jeg føler meg i fin form. Jeg har innledet karantene etter råd fra leger, skriver Conway på Twitter.

Lederen for Republikanernes nasjonalkomité, Ronna McDaniel, er også blant dem som fredag testet positivt for coronavirus. Hun deltok på en pengeinnsamling sammen med Trump i Washington, fredag 25. september.

Tidlig lørdag blir det bekreftet at også Trumps valgkampsjef, Bill Stepien, har testet positivt.

Stepien reiste til og fra Cleveland om bord på Air Force One sammen med Trump i forbindelse med debatten tirsdag. Om bord på flyet var også rådgiver Hicks.

Visepresident Mike Pence og kona Karen Pence har testet negativt. Det har også Trumps datter Ivanka Trump.

Tre journalister som dekker Det hvite hus og Trump tett har også testet positivt for covid-19-smitte, inkludert New York Times-korrespondenten Michael D. Shear. En av de to foreløpig uidentifiserte journalistene dekket Rosehage-seremonien forrige lørdag.

I tillegg er en pressemedarbeider i Det hvite hus smittet, skriver Washington Post.

Fredag ba presseorganisasjonen The White House Correspondents’ Association sine medlemmer unngå presserommet og arbeidsplassene i den østre delen av presidentboligen.

På sykehus

Trump takket for støtten etter at han sent fredag kveld ble innlagt ved militærsykehuset Walter Reed.

– Jeg vil takke alle for den enorme støtten. Jeg skal til Walter Reed-sykehuset. Jeg synes det går veldig bra, men vi skal sørge for at alt ordner seg. Førstedamen har det veldig bra. Tusen takk, jeg skal aldri glemme det. Takk, sier Trump i en video publisert like etter at han ankom sykehuset.

Publisert: