Nordea er første bank til å heve utlåns­renten

Nordea er første bank til å heve sine utlånsrenter etter at Norges Bank torsdag hevet renten med 0,5 prosentpoeng. Senere har flere sparebanker hoppet på rentetoget.

Publisert: Publisert:

Storbanken øker rentesatsen på boliglån med inntil 0,5 prosentpoeng, melder Nordea i en pressemelding.

De nye rentesatsene for eksisterende lån vil gjelde fra 5. august.

Renten på innskudd heves med inntil 0,6 prosentpoeng. Dette gjelder kun for produktet bufferkonto, opplyser Nordea til E24. BSU og sparekonto ung heves som boliglånsrenten med 0,5 prosentpoeng.

Banken hever også renten med 0,25 prosentpoeng på sparekonto ekstra. Dette kommer etter at banken også forrige uke hevet renten med like mye på denne kontotypen.

– Vi har besluttet å heve rentene på boliglån og på sparekonto. Bakgrunnen for hevingen er Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten samt utviklingen i rentemarkedet, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Sparebanker hever

Det har vært ventet at bankene ville følge etter sentralbanken og øke sine utlånsrenter. Norges Bank hevet torsdag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent, det største rentehoppet på 20 år.

En liten time etter Nordea varslet også Sparebank 1 SR-Bank at de hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng.

Banken velger samtidig å heve innskuddsrentene med inntil 0,5 prosentpoeng, opplyser kommunikasjonsdirektør Øyvind Knoph Askeland til E24.

Flere andre sparebanker har også valgt å heve rentene:

  • Sparebank 1 SMN hever rentene på lån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.
  • Sogn Sparebank hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng. Innskuddsrenten heves med inntil 0,4 prosentpoeng.
  • Sparebanken Møre hever renten på utlån og innskudd med inntil 0,5 prosentpoeng.

Ventet rentehopp

Forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i Huseierne ventet på forhånd at de første bankene ville varsle rentehopp torsdag eller fredag.

– Ved de foregående rentehevingene ser vi at storbankene er tidlig ute med å annonsere renteheving, mens småbankene ofte venter i noen uker. Det betyr at man må se an litt før man velger å bytte bank, sier Pihl.

Han peker på at rentekostnaden ikke vil stige umiddelbart, fordi bankene må varsle om renteendringer lang tid i forveien.

– For dem som har lån, har banken seks ukers varslingsfrist før renten kan settes opp. Det betyr at den økte renteregningen kommer fra den første uken i august, sier Pihl.

Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng

Rentetopp på 4,3 prosent

Norges Bank venter at bankenes boliglånsrente vil stige betraktelig de neste to årene.

«I 2024 anslår vi at renten på boliglån vil være om lag 4,3 prosent før den faller noe mot slutten av prognoseperioden», skriver Norges Bank i en fersk utgave av pengepolitisk rapport.

For tre måneder siden ventet Norges Bank at boliglånsrenten ville toppe seg på 4,0 prosent i løpet av de neste årene.

Renten på nye boliglån

Slår ikke fullt gjennom

Norges Bank har oppjustert sin rentebane og tror at styringsrenten kan komme opp i 3 prosent etter neste sommer. Sentralbanken antar imidlertid at oppgangen i rentene ikke slår fullt gjennom i bankenes utlånsrenter.

«Det skyldes at vi venter at gjennomslaget fra styringsrenten til innskuddsrenten er noe lavere enn vi la til grunn sist. Isolert sett bidrar det til at bankene ikke trenger å sette opp boliglånsrenten like mye for å opprettholde lønnsomheten», skriver Norges Bank.

I april i år lå rentenivået på nye utlån med flytende rente i gjennomsnitt på 2,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. På bunnen i september i fjor var renten på nye utlån med flytende rente i snitt på 1,73 prosent.

Norges Bank varsler ny renteheving i august
Publisert: