Braathens-nedleggelse kostet 147 millioner

For første gang på mange år gikk driften av SAS Technical Services med tap i fjor.

  • Jan-Petter Helgesen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Nedleggelsen av det 58 år gamle flyverkstedet og oppsigelsen av 355 ansatte på Stavanger lufthavn, Sola, kostet SAS tilsammen 147 millioner kroner. Tallene er å lese i årsrapporten for 2006 til SAS Technical Services.

Utgiftene i forbindelse med stengningen er en tung post i fjorårets tekniske årsregnskap til SAS. For første gang på mange år gikk driften av SAS Technical Services med tap.

Resultatet ble et minus på 249 millioner kroner, inkludert de 147 millioner kroner på Sola. Det er en kraftig forverring sammenlignet med 2005 da den tekniske virksomheten til flykonsernet ga et pluss på 274 millioner kroner.

Blant årsakene til tapet er lavere volum i vedlikeholdsprogrammet til flyene. Også salget av SAS Component med nær 1000 ansatte, av disse arbeidet 110 personer på Sola, blir i årsmeldingen pekt på som en av grunnene til det store tapet.

Et omfattende overhalingsprogram og lange forsinkelser i ettersynet av Boeing 737-flåten gjør blant annet at norske SAS Braathens må leie ekstra flykapasitet fra det svenske flyselskapet Transwede i sommer. I tillegg skal et stort antall av de norske SAS-flyene gjennomføre et omfattende og tidkrevende vedlikeholdsprogram på landingshjulene i løpet av 2007. SAS Technical Services har fortsatt baser i Oslo, Stockholm, København og Tallinn. Tilsammen arbeider 2509 medarbeider i selskapet. Inntektene var i fjor på totalt 4,90 milliarder kroner. Av dette oppgis 16,2 prosent å stamme fra eksterne oppdrag.

For SAS-konsernet totalt ga fjoråret en gevinst på 1,279 milliarder kroner av en omsetning på 60,7 milliarder kroner. Norske SAS Braathens tjente 404 millioner kroner av en samlet omsetning på 12,5 milliarder kroner.

jan.petter.helgesen@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

  2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

  3. Ole Kallelid er død

  4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

  5. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

  6. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den