Nordan har vokst kraftig i Storbritannia midt i brexit-kaoset

Det er langt fra millionbyen London til Moi med sine 2000 innbyggere. Men i verdensmetropolen har familiebedriften Nordan sikret sin største kontrakt noensinne.

Publisert: Publisert:

Phil Hulse mener storprosjektet i Silvertown er et springbrett for Nordan i Storbritannia. Foto: Jon Ingemundsen

 • Ola Myrset
  Journalist

Vintersolen henger lavt over høyblokker og murhus i Øst-London.

Fra midten av 1800-tallet var bydelen Silvertown i havneområdet Docklands et framgangsrikt industriområde. Men etter andre verdenskrig gikk det bratt nedover.

Silvertown ble et utrivelig sted.

I 2015 ga myndighetene klarsignal for planen som skal snu utviklingen. 3,5 milliarder pund – 42 milliarder kroner – investeres for å gi området en formidabel ansiktsløftning.

Det har også gitt hjørnesteinsbedriften Nordan på Moi et stort løft.

Tidenes største

Like ved det østlige kollektivknutepunktet Cannon Street bygges det over 900 leiligheter og et nytt hotell.

Nordan leverer alle vinduer og verandadører.

– Det er et massivt prosjekt, sier Phil Hulse, markedssjef for Nordans virksomhet i Storbritannia.

Legger du dem side ved side, utgjør glassfasadene totalt 19.500 kvadratmeter og kan fylle Vikings kunstgressbane nesten tre ganger.

Kontrakten er tidenes største for Nordan. Den er verd 5,1 millioner pund – drøyt 60 millioner kroner med dagens kurs.

– Denne avtalen tar oss til et nytt nivå. Den gir oss tro på at vi kan gjøre veldig mye, sier Hulse.

Phil Hulse, til venstre, og Calin Drogo er ikke i tvil om at utenlandsk arbeidskraft må til for å håndtere de mange byggeprosjektene i London. Foto: Jon Ingemundsen

Brexit-sjokket

Nordan ble etablert på Moi i 1926 av den unge dansken Johannes Rasmussen. Egentlig skulle han til USA, men møtte kjærligheten i Sør-Rogaland mens han ventet på visum.

Nå er det tredje generasjon som eier og driver selskapet. Konsernet har i dag 2000 ansatte og omsatte i fjor for 2,7 milliarder kroner. Tallet har aldri vært høyere.

For nesten 40 år siden startet eksporten til Storbritannia. Det britiske markedet ble etter hvert en viktig bærebjelke for familiebedriften.

Men i 2016 skjedde det som sendte sjokkbølger gjennom Europa: I en folkeavstemning valgte britene med knapp margin å gå ut av Den europeiske union, EU.

Valget skapte betydelig usikkerhet, også for norsk næringsliv. Hva ville utmeldelsen bety for bedrifter som selger sine varer og tjenester i Storbritannia?

Kraftig vekst

I årene etter valget har det vært mye fram og tilbake. Noen har ønsket en utmeldelse uansett vilkår. Andre har ment at det ikke kunne skje uten en avtale med EU. Motstandere har tatt til orde for en ny folkeavstemning og ønsket å reversere hele prosessen.

Hva har så alt dette betydd for Nordan?

– Brexit har skapt mye uro og splid her i landet, men absolutt ikke stoppet businessen vår, slår Phil Hulse fast.

Tvert imot vokser selskapet kraftig i Storbritannia. I 2016 var omsetningen 350 millioner kroner der. I fjor var tallet 550 millioner, og i år ligger det an til å øke med ytterligere 100 millioner.

I 2022 er målsettingen 75 millioner pund – rundt 900 millioner kroner.

Og midt i brexit-kaoset vant altså Nordan i 2018 den største kontrakten i sin nesten 100 år lange historie. Arbeidet startet i fjor.

– Avtalen har lagt grunnlaget for veksten vi ser nå. Arbeidet her er en veldig god referanse for selskapet, sier Hulse.

Glad for avklaring

31. januar i år kom brexit-uvissheten til en foreløpig ende. Da meldte Storbritannia seg offisielt ut av EU. Fram til nyttår er det enighet om en overgangsperiode der det meste forblir som før.

Deretter er situasjonen mer uklar. De neste månedene blir det intense forhandlinger om nye avtaler.

– Det er bra at det er kommet en avklaring. Uvisshet er en utfordring for alle bedrifter. Nå må vi gå videre, sier Hulse.

Les også

Nå sier jeg ja til EU – til et annet EU!

Les også

Storbritannia er ute av EU – for første gang krymper unionen

Hjemme på Moi er konsernsjef Tore Rasmussen av samme oppfatning.

– Det er viktig at det endelig kom en avgjørelse. Usikkerhet er aldri bra, sier Rasmussen.

Han har allerede sett hva brexit-usikkerheten kunne føre til. Etter folkeavstemningen i 2016 falt pundets verdi med 10 prosent mot den norske kronen.

Dermed ble Nordans salg i Storbritannia med ett verdt 10 prosent mindre idet pengene ble vekslet om hjemme i Norge.

– Nå har pundet styrket seg igjen. Det er bra for oss som selger der, sier Rasmussen.

Nordan-sjef Tore Rasmussen kan konstatere at selskapet aldri har hatt høyere inntekter enn 2,7 milliarder i fjor. Bedriften ble etablert av bestefar Johannes i 1926. Foto: Pål Christensen

Fortsatt uvisst

Da brexit-valget skjedde, var han mer urolig. I et intervju med Aftenbladet snakket Rasmussen om mulighetene for betydelig fall og arbeidsplasser som kunne forsvinne ut av Norge.

Foreløpig konkluderer han med at det ikke var grunn til bekymring.

– På tross av dommedagsprofetiene har vi ikke merket noe på salget, sier konsernsjefen.

Samtidig erkjenner Rasmussen at han ikke vet hvordan situasjonen blir når overgangsperioden er over neste år.

– Det er ingen tvil om at behovet for boliger og byggeaktivitet vil vedvare. Usikkerheten ligger i om det blir en handelsavtale. Hvis ikke er vi litt tilbake der vi var, sier han.

Utbyggerne har satt opp en modell av en ferdig leilighet, der folk kan gå på visning. Foto: Jon Ingemundsen

Les også

Brexit: Den vanskeligste delen er fortsatt i vente

Det verste scenarioet er at det ikke blir enighet om en avtale – såkalt hard brexit. Da kan pundet falle igjen. Trolig vil det også medføre en toll på 3 prosent på eksport til Storbritannia i henhold til regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Phil Hulse i London følger opp:

– Hvordan det ser ut om ett år, er et godt spørsmål. Men Storbritannia er en maskin som må rulle videre. Vi har ikke sett noen tegn til nedkjøling, sier han.

Slik vil første fase av utbyggingen se ut når den etter planen står ferdig neste år. Calin Drogo, til venstre, og Phil Hulse studerer modellen. Foto: Jon Ingemundsen

Tror brexit kan gi muligheter

Et drøyt kvarters togtur vest for Canning Town ligger den norske storbanken DNBs London-kontor, passende nok et lite steinkast fra stasjonen Bank.

En av hovedoppgavene er å hjelpe norske og andre skandinaviske virksomheter inn i det britiske markedet.

– Jeg merker ikke at færre norske bedrifter ønsker å etablere seg her. Storbritannia blir fortsatt sett på som et spennende marked, sier Terje Turnes, som leder kontoret.

Les også

NHO-sjefen: - Kritisk at avtale med Storbritannia fortsatt mangler

Les også

Brexit kan få følger for 50 familier på Moi og i Egersund

Han tror brexit kan gi muligheter, siden heller ikke Norge er med i EU.

– Vi og Storbritannia har fått et skjebnefellesskap. Det er vi som står utenfor. Det kan danne grunnlag for tettere samarbeid, sier Turnes.

For de største norske bransjene – olje og gass, sjøfart, havbruk og fiskeri – ser han ingen store skjær i sjøen.

Han tror heller ikke Londons posisjon som europeisk finanshovedstad er truet, men er mer bekymret for den globale konkurransen fra New York, Shanghai og Hongkong på lang sikt.

Hør podkast om blant annet brexit:

Terje Turnes leder DNBs London-kontor. Pågangen av norske bedrifter er fortsatt stor. Foto: Ola Myrset

Dårlig stemning på kontoret

DNB må selv søke om ny lisens nå som brexit skjer, men det regner Turnes med skal gå ganske smertefritt. Det kan oppstå noen problemer når produkter skal selges fra Storbritannia til Europa, men da er det uansett et alternativ å håndtere salget fra Norge eller Sverige.

Det er 130 medarbeidere fra 21 land på DNBs London-kontor. De fleste er briter, fulgt av nordmenn og franskmenn.

Etter avstemningen i 2016 ble det ganske hett. Diskusjonene om EU-avskjeden var hissige.

– Vi måtte si at folk burde holde meningene sine for seg selv. Det er så mange spenninger i denne saken, og da blir det ikke alltid like pent. I dag snakkes det ikke om temaet her, sier Turnes.

Nå er også han glad for at den endelige beslutningen omsider er tatt.

– Tiden var overmoden. Folk var slitne og ristet bare på hodet.

– Det har vært fantastisk spennende å være med på brexit-reisen, men det var nok nå. Det er godt å komme over i neste fase, sier Turnes, som understreker at usikkerhet er det verste for næringsliv og investorer.

Hele befolkningen på Moi kunne flyttet inn i det nye boligkomplekset – og hatt god plass. Over 900 leiligheter og et hotell er under oppføring. Foto: Jon Ingemundsen

Flest fra Romania

Tilbake på den gigantiske byggeplassen i Silvertown yrer det av liv. Rundt 800 arbeidsfolk jobber her for tiden. Transportheisene går i skytteltrafikk på utsiden av blokkene, som er mellom 9 og 26 etasjer høye.

Prosjektet, som kalles Brunel Street Works, er et tydelig eksempel på et tett sammenvevd Europa.

Hør bare her: Norske Nordan produserer vinduer og dører på sin fabrikk i Polen. Derfra blir de fraktet med båt over Østersjøen og Nordsjøen til Newcastle i Nord-England.

Så går ferden videre i lastebiler til London.

Ved ankomst Silvertown står rumenske arbeidere klare til å montere Nordan-produktene i leilighetene.

– Rundt 20 mann jobber med å sette inn vinduer. Kapasiteten er 10–12 enheter per dag, forteller Calin Drogo, som er sjef for fasade på byggeplassen.

Ifølge Drogo kommer 90 prosent av arbeiderne her fra Romania. Selv flyttet han til London fra byen Cluj-Napoca som sjuåring i 1997. Nå bor han med kone og to barn i bydelen Tottenham og kaller seg for enkelthets skyld Colin.

Trenger arbeidskraften

– Dette er Europa i et nøtteskall. Eksempelet viser hvor tett alt er bundet sammen og hvor avhengige vi er av hverandre. Det viser også hvor viktig det er med gode avtaler som gjør at varer og tjenester kan flyte uten problemer, sier Nordan-sjef Tore Rasmussen.

Foreløpig er det også uklart hva som skjer med EU-borgeres rett til å bo og jobbe i Storbritannia. Men denne uken sa myndighetene at det skal bli vanskeligere for ufaglærte å få adgang, ifølge NRK.

Alin Vaidean setter på plass en verandadør i en leilighet i tiende etasje. Ion Vlad følger med. Foto: Jon Ingemundsen

Phil Hulse er imidlertid krystallklar: Utenlandske arbeidere er avgjørende for at hjulene går rundt.

– Jeg ser ikke at europeiske arbeidsfolk kommer til å forlate Storbritannia på grunn av brexit. Det ville vært et problem, sier han.

– Det er store kompetansehull her i landet. Vi tenger folk overalt! Vi har medarbeidere fra alle land. Og hva er britisk i dag? Hvem er briter?

Colin Drogo er iallfall ikke i tvil om hvor han hører hjemme.

– I’m here for life, sier han og smiler.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 16-åringen stupte med hendene over hodet

 2. Ordføreren vil lage sjau

 3. Kvinne i 60-årene ruskjørte i Gjesdal - bil ligger på taket på Høle

 4. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

 5. – Ikke en kommunal oppgave å finne tomt til bygging av moské i Klepp

 6. Her er flyet på vengene for siste gong

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Nordan