– Dette er et latterlig forslag

Eirik Faret Sakariassen er oppgitt over FpUs forlag om å konkurranseutsette Lånekassen, ved å gi bankene lik mulighet.

Publisert: Publisert:

Valgkampleder for Stavanger Sosialistiske ungdom, Eirik Faret Sakariassen. Foto: Jon Ingemundsen

  • Marthe Synnøve Johannessen
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Tips oss på: jobbogutdanning.no

– Dette har de foreslått før, i forkant av forrige stortingsvalg. De mente private aktører kunne stille på samme måte som Lånekassen. Da ringte vi til private banker og spurte om de var enige. Og det fikk vi bekreftet at ikke var tilfelle. En kommunikasjonssjef sa veldig tydelig at de kunne ha tilbudet, men at det ikke ville gi like muligheter for alle, sier Eirik Faret Sakariassen, valgkampleder i Stavanger Sosialistiske ungdom.

Formann for Fremskrittspartiets ungdom Rogaland, Kristoffer Birkedal kritiserte i forrige uke Lånekassen for ueffektiv drift. Han mente at de private bankene bør ha samme mulighet som Lånekassen til for eksempel å låne ut penger.

LES OGSÅ:

Les også

[No available link text]

Offentlig tilbud

Sakariassen er uenig i kritikken av Lånekassen.

– Hvordan synes du Lånekassen fungerer?

– Vi ser at det er forbedringspotensiale, men du må regne med å vente når det er et så populært tilbud. Det handler ikke om at du må stå i kø, men hvor lenge du må vente. FpU har en blind og naiv tro på at markedet kan fikse opp i alt. Det egner seg ikke til å lage et godt offentlig tilbud.

– Intensjonen med velferdsstaten er like muligheter for alle, sånn er det ikke for FpU. Dette er et latterlig forslag, mener Sakariassen.

Kristoffer Birkedal trekker fram eldreomsorgen i Os kommune som et eksempel på hvordan konkurranse fra det private kan gjøre tilbudet bedre.

– Det viser at det privatet kan ordne opp, og ofte til det bedre. Jeg har ennå ikke sett et eksempel der det offentlige gjør det bedre enn det private, sier Birkedal.

Han vil også ha rammebetingelser i en eventuell ordning der bankene og Lånekassen stiller likt med tanke på rentefritak, uførhet, svangerskapspermisjon og lignende.

– Det må være rammebetingelser slik at tilbudet til bankene ikke er værre enn Lånekassen sitt. Staten skal fremdeles finansiere, men det går over til bankene som vil se på dette som en investering for framtiden, mener han.

Leder av Rogaland Fpu, Kristoffer Birkedal. Foto: Kristian Jacobsen

Publisert: