Rentemøtet: Dette må du vite

Norges Bank er ventet å holde styringsrenten i ro på torsdag, omtrent ett år etter at sentralbanken kuttet renten fra 1,5 prosent til null for å møte coronakrisen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Men stadig flere økonomer tror at den første renteøkningen nærmer seg etter at vaksineringen har begynt.

Ved forrige korsvei, i desember, ga Norges Bank beskjed om at styringsrenten trolig ville bli liggende uendret frem til første halvår i 2022.

Ved dette rentemøtet vil sentralbanken fremskynde planene til desember i år, tror blant annet banker som DNB og Handelsbanken.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10.

Det er fortsatt coronasituasjonen som er avgjørende for rentesettingen til sentralbanken.

Og for øyeblikket har store regioner innført enda strengere tiltak for å holde smitten i sjakk. Samtidig har det vært forsinkelser i vaksineleveransene.

Lenger frem er det likevel forventninger om lysere tider når en stor nok del av befolkningen har blitt vaksinert, smittetiltakene kan lettes og økonomien gradvis åpne opp igjen.

Ved siden av pandemien kan også den kraftige boligprisveksten, sterk oppgang i oljeprisen og en krone som har styrket seg, få betydning for Norges Banks vurderinger av renten.

Lenke
  • Oljeprisen har gjort et comeback etter det kraftige fallet i fjor vår. Produksjonskutt fra Opec har bidratt til at prisen på nordsjøolje har steget fra under 20 dollar per fat på det laveste til rundt 68 dollar fatet. Høyere oljepris kan gi økte investeringer i oljesektoren og bidrar til en høyere renteprognose i Norges Bank.
  • Boligprisene har skutt fart etter at styringsrenten ble kuttet til null prosent. Høy boligprisvekst henger sammen med høy gjeldsvekst, som kan bli en bekymring for Norges Bank. Det taler for en høyere rente for å motvirke såkalte finansielle ubalanser.
  • Viktige renter i andre land, ikke minst amerikanske statspapirer har steget i det siste. Høyere renter internasjonalt påvirker også norske renter og kan bidra til en høyere renteprognose hos Norges Bank.
  • Norsk økonomi har vært gjennom en historisk dyp nedtur som følge av coronakrisen. Norges Bank vil vente til det er tydelige tegn til at økonomien er i ferd med å komme på føttene igjen, før styringsrenten blir satt opp. For øyeblikket bremser smittetiltakene fortsatt aktiviteten, hvilket er et argument for å holde rentene uendret en stund til – frem til økonomien gradvis åpner opp igjen.
  • Kronekursen har styrket seg, blant annet etter oljeprisen og stemningen i finansmarkedene har steget. Euroen har nærmet seg ti kroner igjen, det sterkeste nivået for kronen siden februar i fjor. Kronen har også styrket seg mot andre valutaer, blant annet mot dollaren. En sterkere krone kan på sikt legge en demper på eksportrettede bedrifter.
Publisert: