Sara/Claes lærer bort respekt

Noen dager er han Sara Lund og andre dager er han Claes Schmidt. Kona avslørte ham som 40-åring. Nå er han reisende transvestitt med budskap om toleranse i arbeidslivet. Nylig var han på Klepp.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Transvestitten fra Sverige trollbandt 130 ansatte innen opplæring og utdanning under et medlemsmøte forleden i regi av Jærnettverket i Utdanningsforbundet som består av kommunene Hå, Gjesdal, Time, Klepp og Sola.

Mangfold er ethvert menneskes rett til å være ulik, og ideen med mangfold går ut på å lære oss å utnytte at vi er ulike, hevder Claes Schmidt.

Inspirasjon og kunnskap

Og han gikk rett på sak i Klepp rådhus.

— Jeg heter Sara Lund – i det minste iblant. Ellers er jeg Claes Schmidt. Målet med mine foredrag er å være inspirator og diskutere normer, programmeringer og vurderinger som styrer våre liv og hindrer oss i å tenke logisk.

— Mine foredrag er en kombinasjon av inspirasjon, kunnskap og standup og berører tema som religion, funksjonsnedsettelser, etnisitet, likestilling, seksuell legning, kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk samt manns- og kvinneroller. Meningen er å få til en konfrontasjon med tilhørernes egne reaksjoner og tanker når noe bryter med den vanlige måten å tenke på. Derfor er jeg alltid Sara når jeg holder foredrag.

Selv innrømmer Sara/Claes som han gjerne omtales at han levde et stritt liv inntil han omsider kom ut av skapet.

Mer macho enn andre menn

— Jeg har alltid hatt en følelse for jente/dameklær ettersom det hjalp meg ut av mannsrollen. Jeg tror det var i tiårsalderen jeg innså at jeg var transvestitt. For å holde masken og skjule min hemmelighet, måtte jeg bruke mye krefter på fremstå som mer macho enn andre menn. Jeg ble da også kåret til beste soldat i mitt regiment i militæret (panserregimentet i Ystad).

- Hvordan ble du avslørt?

— Jeg var 40 år da min kone Anita avslørte meg, og 53 år da jeg ble offentlig. Vi traff hverandre i 1973, giftet oss i 1988 og året etter avslørte hun meg. Min kone kom hjem fra en reise til Norge og fant en tom strømpebukseeske i søppelbøtten på badet, og det var ikke hennes merke.

Les også

Førskolelærere bryner seg på fordommer

Anita saumfarte huset og fant en pute med parfymelukt. Ferden gikk så til jobben der hun konfronterte ham med sine funn. Han la kjapt kortene på bordet: "Det er ingen annen, det er bare meg".

De reiste hjem og pratet i timevis. "Det er ikke noe problem for meg at du kler deg som halve verdens befolkning, men du lyver ikke for meg", var hennes klare melding.

Sara Lunds klær kom så ned fra loftet, og kona utbrøt. "Oj, de var stygge. Nå drar vi ut på byen og kjøper nye."

Claes Schmidt og kona Anita har nå vært gift i 24 år.

— Hun har ingen problemer med at jeg er transvestitt, men tenner ikke på Sara. Det er for mye sminke, parfyme, bryster og leppestift med Sara.

Flust med oppdrag

— Det var godt å komme ut av skapet. Jeg sier selv jeg kom ut for å komme inn – inn i samfunnet igjen.

- Hvordan startet foredragsvirksomheten?

— For meg var timingen perfekt da jeg sto frem. Da var det mangfold som gjaldt i Sverige. I 2002 kom en ny lov om likebehandling ved universiteter og høyskoler. Jeg ble bedt om å holde et foredrag på 20 minutter om det å være transvestitt. Etterpå fikk jeg mange forespørsler, og i dag jobber jeg fem dager i uken. Det er utrolig givende, men det tar også på. Så jeg lurer på å trappe til tre dager i uken.

- Hva er ditt viktigste budskap til skolefolket som møtte opp på Klepp?

— De tre viktigste poengene er: 1. Vær deg selv. Alle må få lov til å trives som annerledes. 2. Tillat andre å være seg selv. 3. Reflekter over deg selv og andre uten å dømme. Dernest er det verd å være klar over at halvparten av det vi lærer i dag, er avleggs om sju år, og om ytterligere sju år vil det tallet være 25 prosent.

Mann eller kvinne?

Han trekker frem en artig episode fra ett av sine foredrag.

— Jeg ble spurt om jeg er mann eller kvinne. Ja, er ikke du? sa jeg. Da fikk personen noe å tenke på.

- Hvem foretrekker du å være - Sara Lund eller Claes Schmidt?

— Et vanskelig spørsmål og svaret blir begge. Fredag ettermiddag synes jeg det deilig å ta av seg bh-en, kjolen, høyhælte sko og bare slappe av etter begivenhetsrik uke. Mandag kribler det i kroppen, og da er det på tide å bli Sara igjen.

— Ellers er det viktig å skille mellom kjønn og forplantning. Kjønn sitter i hodet og forplantning mellom beina. Jeg vil understreke at jeg er ingen dragartist, men bare en person som trives i dameklær. Transvestisme er ingen seksuell legning. Jeg prøver hele tiden å avmystifisere dette. Tror folk at det er lettere å kapre en mann om man kler seg i dameklær? undrer Sara/Claes.

- Hvordan ble Sara Lund til?

— Jeg skulle melde meg inn i den lokale transvestittforeningen og måtte ha et navn. Kona og jeg tok frem bibelen, og vi landet raskt på Sara. Så måtte vi finne etternavn. Vi var enige om at Sara Malmø ble feil, men Lund er jo i Skåne. Dermed ble navnet Sara Lund.

Sara Lund fjerner parykken etter endt økt.
Sara Lund forlater hotellet for å dra til Klepp der spente skolefolk venter.
transvestitt-8.jpg
Forberedelser er viktig. Her sjekker Sara Lund at pc-en funker.
transvestitt-7.jpg
Publisert: