«Jeg vil spesielt appellere til hver enkelt av oss»

Tenk deg om når du skal pusse opp badet! Det er i privatmarkedet Arbeidstilsynet finner mest bruk av ulovlig innleid arbeidskraft, på lav lønn og usikre arbeidskontrakter.

Borghild Lekve oppfordrer hver og en av oss til å være bevisst når vi hyrer inn håndtverkere til oppussing hjemme. det er i privatmarkedet det er mest utbredt med innleide på dårlige lønns- og arbeidsvilkår.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi erfarer jevnlig at entreprenører gir oppdrag til underleverandører og tror at lønns- og arbeidsvilkår er i orden. Så viser det seg gjennom tilsynet vårt at det ikke er slik det skal, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet på Vestlandet, Borghild Lekve.

Endret loven

Arbeidsmiljøloven gir rett til likebehandling på arbeidsplassen. Men Solberg-regjeringen endret loven, slik at Arbeidstilsynet ikke kan gi pålegg til bedriften når dette blir brutt. Den ansatte må selv gå til sak, og fagforeningen kan ikke gjøre det på dens vegne.

LES MER:

Les også

I Skanska er det én tømrer igjen

Les også

Skanska-sjef: Innleie er dilemma for byggebransjen

Kjennetegn ved useriøse

I byggebransjen er det lovpålagt å betale tarifflønn, gjennom allmengjøring av tariffavtalen. Slik er det ikke i anleggsbransjen, der det er mulig å avtale lavere lønn.

-Vi ser noen kjennetegn ved bedrifter som driver mer useriøst enn andre. De har oftere en mindre kjerne av fast ansatte. Og det er færre organiserte på arbeidsplassen. Men bildet er sammensatt og det er vanskelig å gi generelle beskrivelser uten å stigmatisere bedrifter, sier Lekve.

Tenk deg om når du pusser opp badet

Generelt ser vi større utfordringer i den delen av byggebransjen som vi kaller privatmarkedet- det er den delen av markedet som er knyttet til byggearbeid i private boliger.

Her vil jeg appellere til hver enkelt av oss: For at vi skal få anstendige arbeidsvilkår for alle og korrekt lønn, er det viktig at vi alle er bevisst på å handle hvitt.

– Her vil jeg appellere til hver enkelt av oss: For at vi skal få anstendige arbeidsvilkår for alle og korrekt lønn, er det viktig at vi alle er bevisst på å handle hvitt og inngå skriftlige kontrakter når vi for eksempel pusser opp.

Ingen samlet statistikk på ulovlig innleie

Lekve opplyser at det ikke finnes en samlet statistikk over omfanget av ulovlighet rundt innleide i byggebransjen. Men hun kan bekrefte at det har et visst omfang, i likhet med mange andre bransjer.

-Bruk av midlertidig ansatte skal drøftes med tillitsvalgte på arbeidsplassen og samtalene skal dokumenteres overfor oss, sier Lekve.

Norske har høyere lønn enn tarifflønn

Arbeidsmiljøloven gir bred tilgang til bruk innleie, ifølge Lekve og er dermed ikke enig i tolkningen som Fellesforbundet har.

– Tariffestet lønn er den lovpålagte lønna i byggebransjen. Men norske arbeidstakere har ofte høyere lønn en tarifflønn, legger hun til.

Mange ledd fra entreprenør til underleverandør kan skape en uoversiktlig situasjon, som igjen skaper usikkerhet om hvem som har arbeidsgiveransvaret. Det såkalte «påse»-ansvaret ligger hos hovedentreprenør, som skal sjekke at alle arbeidstakere på byggeplassen jobber innenfor loven. Men ansettelsesforholdet er hos den enkelte bedrift.

Lovendring på gang

Arbeidsmiljøloven er foreslått endret på noen punkter og forslaget er ute på høring. Fristen er 29. september. Fagforeningen Fellesforbundet mener det må sterkere innstramming til enn regjeringen foreslår. Arbeidstilsynets høringsuttalelse er under arbeid og tilsynet kan derfor ikke kommentere sitt syn nå.

Regiondirektør i Arbeidstilsynet på Vestlandet, Borghild Lekve, bekrefter at tilsynet har fulgt bygg- og anleggsbransjen tett i lang tid.

-Det er en bransje med mange ulykker og med organisatoriske utfordringer. Vi gjennomfører både brede og mer målrettede tilsyn, sier Lekve.

Fire av ti får pålegg etter tilsyn

Det gjennomføres vel 600 tilsyn i året i næringen i Rogaland, fordelt på alle aktiviteter

Det gis minst en reaksjon i om lag 60 prosent av tilsynene, fire av ti virksomheter.

Det er særlig arbeidskontrakter og lønnsvilkår, som er Arbeidstilsynets tilsynsansvar.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Holdt ikke løftet om lokal arbeidskraft på Atlantic

Det er mest snusk i privarmarkedet, sier Arbeidstilsynet. For at vi skal få anstendige arbeidsvilkår for alle og korrekt lønn, er det viktig at vi alle er bevisst på å handle hvitt og inngå skriftlige kontrakter når vi for eksempel pusser opp, sier Borghild Lekve i tilsynet.
Publisert:
 1. Krim
 2. Lønn
 3. Arbeidstilsynet
 4. Fellesforbundet
 5. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. Familien ble hjemløs etter brannen på Sviland: – Det er tusen praktiske ting som må ordnes når alt er borte

 2. Lauvik–Oanes-sambandet starter opp igjen

 3. Slik kan du få boligdrømmen oppfylt, uten nok egenkapital

 4. Kvinne mistenkt etter hendelse ved utested i Sandnes

 5. Frykter du ny korona­bølge? Nå kommer FHI med glad­nyhet

 6. – Omikron kan være veien ut av pandemien