«Pølsa» utfordrer hele skibransjen: – At folk sier det ikke går, trigger meg

Øystein Pettersen kan velge fritt. Nå skal han gå med alle skimerkene.

Nysgjerrig Øystein Pettersen gleder seg til å ta i bruk ski fra en rekke skimerker. Han tror det kan gi mye kunnskap denne sesongen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg skal ikke låse meg til ett merke. For første gang kan jeg gå på det skimerket og den skien som er best der og da, og ikke det jeg er avtalefestet til å bruke, sier veteranen.

Den olympiske mesteren på teamsprint fra 2010 er for lengst blitt langløper. Denne sesongen blir hans 16. siden han debuterte i junior-VM i 2002.

Fortsatt er 35-åringen nysgjerrig og full av skiglede, ikke minst fordi han i vinter skal prøve noe helt nytt. Han skal gå på ulike skityper alt ettersom hva som egner seg akkurat i det løpet, og under visse forhold.

– Dette er en godtepose for meg. Jeg har samme forhold til ski som andre har til vin.

Pettersen er i slag. Han stryker over skiene i spesialbutikken i Oslo. Fabrikantene har sagt seg villig til å bli med på prosjektet.

– Dette er noe ingen skiløpere har gjort før, sier Pettersen. Entusiasmen er smittende.

Har kun representert to fabrikanter

I alle årene som aktiv har Pettersen, som nå er kaptein på langløpslaget Team BN Bank, gått på enten Rossignol eller Madshus.

– Poenget er at alle eliteløpere skriver avtaler med ett merke. Alle skimerker er fantastiske, men i eliteidretten handler det om marginer. På enkelte føre passer noen merker bedre enn andre. Det er disse marginene jeg er ute etter i jakten på å vinne skirenn.

Pettersen opplyser at flere han har pratet med sier at de ikke tror dette opplegget går. De tror ikke det er praktisk gjennomførbart hver helg i verdenscupen.

– Da tenker jeg at jeg gjør det. At folk sier det ikke går, trigger meg bare enda mer til å gjennomføre det. Det gikk ikke an å stake i Holmenkollmarsjen heller, men jeg gjorde det og vant foran hele Norges VM-lag i 2015.

Utfordrer modellen

Dette opplegget utfordrer den tradisjonelle modellen. Under siste OL var det Rossignol som hadde suksess med sine skipar. Under verdenscupen i Toblach i fjor, var det Salomon som fikk suksess.

– Det er dumt å trene 1000 timer i året, reise til Vasaloppet og håpe på at «mitt skimerke» er best, sier han.

Pølsa vet at dette vil skape oppstyr.

– Det setter merkene i spill, sier oslomannen, som bor på Lillehammer.

Han forklarer:

– Mange ganger har jeg lurt på hvordan skiene til konkurrentene er, og mosjonistene lurer på hvilke ski som er best.

– Hvordan får du tilgang på ski fra mange fabrikanter, som ikke vet om du vil foretrekke dem eller andre?

– Jeg har laget en avtale med Milslukern i Oslo, hvor Aslak Berglund plukker ski for meg. Uavhengig av merke. Fabrikantene vet om dette.

Omgitt av ski på alle bauger og kanter. Øystein Pettersen er langløperen som går nye veier.

Full respekt for alle merker

Det Pettersen kan love, er at han skal behandler alle skimerkene med respekt.

Når han går til start, vet han ikke hvilke ski han skal gå på, bare at det er det beste akkurat der og da. Og mosjonistene, han eller hun som blir nummer 8000 i Vasaloppet, kan gå til en spesialforretning og få ski plukket ut fra forbrukerens evner og bruksområde. Dette krever kompetanse fra dem som plukker skiene.

«Pølsa» sier han er glad for at han tør dette. Han mener idretten tar nye steg ved at utøvere er nysgjerrige og testkaniner.

– For ti år siden var det galskap å stake Birken. Nå er det vanskelig å vinne uten å stake. Løypen er den samme, men måten vi ser på mulighetene har endret seg. Det er det essensielle i dette prosjektet også. Bare fordi ingen har gjort det før, så betyr ikke det at det er umulig. Å bryte vedtatte sannheter gir meg energi.

Mye å ta tak i

Pølsa har alltid vært opptatt av utvikling og læring. Han tror få vet hvor nysgjerrig han er. Han går med litt forskjellige hælhøyder, endrer på stavene og bestiller ulike bindinger.

– Akkurat nå har jeg et prosjekt som handler om å finne de beste stakeskoene. Jeg er veldig nysgjerrig på godt og vondt. Noen kan sikkert oppleve meg som krevende. Jeg er sikker på at det prosjektet vi snakker om nå fører til bevissthet om hva slags ski jeg går på.

– Men hva hvis noen merker ikke blir tatt i bruk?

– Dette er skummelt for leverandørene også. Jeg skal ikke ha ei krone for det, bare tilgang på gode ski.

– Men er det slik at mosjonister heretter må ha seks ulike merker i garasjen?

– Jeg vil svare nei, men jeg ville gått til en sportsbutikk hvor kompetansen er stor nok, slik at man ikke kjøper et par ski, men et par ski som egner seg til det du skal bruke dem til.

Publisert: