Oppvaskmøte i Det hvite hus: Gråtende og sinte idrettsutøvere krever handling fra WADA

Amerikanske myndigheter med klare krav til WADA: – Vi forventer at de nå tar affære.

Travis Tygart, lederen for USAs antidoping-organisasjon, taler i Washington onsdag, flankert av Jim Carroll (til venstre) som leder antidopingarbeidet i Det hvite hus, og Edwin Moses, styreformann i USAs antidoping-organisasjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

WASHINGTON, DC (Aftenposten): – På høyden av karrieren min konkurrerte jeg mot dopere. Jeg ble konsekvent slått av dopere, sier mellomdistanseløper Alysia Montaño.

Stemmen hennes sprekker.

– Og vi toppidrettsutøvere bruker så mye tid på å trene, vi har tapt så mye tid ...

Hun tar en liten pause for å hente seg inn igjen og kjempe tårene tilbake. Det blir stille i det vakkert dekorerte bibliotekrommet i Washington. For idrettsutøvere er dopingproblematikken personlig, og WADAs sviktende tillit knusende.

Montano var en av en lang rekke toppidrettsutøvere som onsdag var invitert til Det hvite hus for å fortelle hvordan de er blitt påvirket av doping, og forlange handling og reformer av det kriserammede internasjonale antidopingbyrået WADA. WADA har møtt sterk kritikk fra mange hold etter at de lot Russland slippe inn i varmen igjen.

800-meterløper Alysia Montaño fra USA kjemper for strengere dopingregler. Hun opplevde å bli slått av dopere gang på gang. – Det er bittert å tenke på, men jeg tror fortsatt på idretten og idrettsånden.
Les også

Spiontiltalte russere, illsinte utøvere og påstått mobbing: I morgen når maktkampen i WADA Det hvite hus.

Møtet ble ledet av USAs visedirektør for National Drug Control Policy i Det hvite hus, Jim Carroll. Til stede var også representanter for flere land som har engasjert seg i spørsmålet, inkludert Norge, New Zealand og Irland, samt den norske barne- og familieministeren Linda Hofstad Helleland, som også er visepresident i den omstridte anti-dopingsorganisasjonen.

– At idrettsutøverne står frem og forteller sin historie er veldig sterkt. Vi tror tiden er inne til å gjøre endringer. Vi er på englenes side her, sa Carroll til Aftenposten i etterkant av møtet.

– Nå kjemper jeg for at mine barn og den neste generasjonen skal slippe å oppleve det samme som meg, sier Alysia Montano til Aftenposten. Hun var en av en stor gruppe toppatleter som forlangte endringer i WADA-systemet onsdag i et møte i Det hvite hus.
Les også

OL-vinner anklager idrettstopper for mobbing. Får full støtte fra Helleland

Stiller fem krav

På forhånd ble det spekulert i om amerikanerne ville vifte med et ris bak speilet, for eksempel ved å true med å holde tilbake finansiering til WADA. Men Carroll sa i etterkant av møtet at det var en «siste utvei» USA foreløpig ikke har vurdert.

– Vi er optimister og tror vi kommer til å se endringer, sa Carroll.

Møtet ble enig om fem krav til Wada i en felles uttalelse. Organisasjonen må:

  • være villig til å operere på en måte som er respektfull, ansvarlig, demokratisk, og gir fullt innsyn.
  • være villig til å lytte til og respektere idrettsutøvere i større grad, og inkludere idrettsutøvere som medlemmer med full stemmerett i sin styringskomité og i andre grunnleggende funksjoner.
  • tillate en uavhengig granskning av WADAs kultur, lederskap og drift etter anklager om mobbing og trusler.
  • reformere lederskapsstrukturen på en betydelig og meningsfylt måte. Personer med aktive roller i idrett kan ikke samtidig sitte i lederstillinger i WADA.
  • sikre en åpen og transparent prosess når det gjelder å sikre dopingprøver og laboratoriedata i Russland. WADA kontrollkomité må møtes og gi en anbefaling like etter nyttår, som er russernes deadline for å oppfylle kravene.
Les også

Langrennsjentene kritiske til at Russland er tilbake i varmen: – Da er det kanskje ingen vits i å sette noen krav

– WADA trenger en ny kultur

På spørsmål fra Aftenposten om hvilke pressmidler de har overfor WADA dersom de ikke etterkommer kravene på en tilfredsstillende måte, svarer Carroll slik:

– Vi forventer virkelig at de oppfyller disse oppfordringene. Vi tror Wada lytter til oss og spesielt at de lytter til idrettsutøverne. (...) Vi håper at Wada vil gjøre det som er riktig og ha idrettsutøvere ved bordet. Vi trenger en ny kultur så alle forstår viktigheten av ren konkurranse.

– Når du sier en ny kultur – hva betyr det?

– Det er åpenhet og innsyn, og å løsrive seg fra interessekonflikter. Det er evnen til å forstå at handlinger har konsekvenser. Det er innrømmelsen av at hvis noen har drevet med doping så hører de ikke hjemme i idretten, sammen med store idrettsutøvere som prøver så hardt.

Carroll berømmet også Norge, som var representert med statssekretær i kulturdepartementet, Frida Gabriella Blomgren, og fagdirektør for avdeling sivilsamfunn og idrett, Eva Cathinka Bruusgaard. Thorhild Widvey og Anders Solheim fra Antidoping Norge var også tilstede.

– Norge har spilt en viktig rolle på dette feltet globalt, og vi håper vi kan møtes igjen. Jeg kommer gjerne til Norge! sa Carroll.

– Du kan ikke endre fortiden din. Jeg var en del av det russiske dopingsystemet, sa den russiske varsleren Yuliya Stepanova i Washington onsdag. Hun fortalte at hun fortsatt har svært alvorlige helseplager som følge av medikamentene hun tok. - Vi har innsett at vi ikke bare kjemper mot det korrupte russiske systemet, men også mot IOC og WADA, sa Stepanova.

– Ingen tid å miste

Linda Hofstad Helleland sier hun tar budskapet fra utøverne og myndighetsrepresentantene på dypt alvor.

– Jeg opplever at utøverne i dag uttrykte stor skuffelse og svekket tillit til WADA. Jeg kommer til å videreformidle dette til ledelsen i organisasjonen, og dette er noe vi må ta med oss videre, sier Helleland til Aftenposten.

– Vi må nå gjøre alt vi kan for å gjenreise tilliten. Vi har ingen tid å miste, og er tvunget til å handle raskt.

Les også

Russland-beslutningen har satt sinnene i kok. Men anerkjent idrettstopp mener folk har misforstått

WADAs visepresident mener utøverne må få en større plass og mer innflytelse på organisasjonen. Hun karakteriserer møtet i Washington som historisk og et sterkt signal til antidoping-organisasjonen. Helleland understreker også at WADA er helt avhengig av myndighetenes tillit og backing.

For norske myndigheter er det viktig at WADA skal være en sterk organisasjon, med utøverne i fokus, sier statssekretær Blomgren.

– Det er viktig at vi klarer å ha et system bygget rundt utøverne og som ivaretar deres rettssikkerhet, sa Blomgren.

– Men dersom dette ikke fører til endringer, hvilke pressmidler har man da?

– Det viktigste er å jobbe innenfor den organisasjonen vi har og se om vi kan løfte det til det nivået vi ønsker. Det er første skritt. Det startes et arbeid i WADA, men vi mener det må gå raskere enn det som det er lagt opp til.

Les også

Antidoping Norge langer ut mot NIF-forslag

Mulige sanksjoner mot Russland

Styreleder i Antidoping Norge, Thorhild Widvey, sier det må få konsekvenser dersom Russland ikke oppfyller kravene innen 1. januar, som er fristen de har fått fra WADA.

– WADA har selv sagt at det får konsekvenser om de ikke følger opp. Det nytter jo ikke bare å fortsette som om ikke problemet finnes. Dersom problemet ikke blir løst, må man ha sanksjoner. Det er utrolig viktig, eller så mister jo hele WADA sin legitimitet, sier Widvey.

– Det føles som om dette møtet var et stort steg for en renere idrett, sa skiskytter Sebastian Samuelsson, som også var i Washington onsdag, til Aftenposten. - Vi tror WADA kommer til å innse at de må lytte til oss.

Alysia Montaño ble nummer fem på 800-meter i OL i 2012. To russiske utøvere som WADA senere flagget for doping tok to av plassene foran henne. Det ble det nærmeste hun kom en olympisk medalje.

– Før 2015 kunne du ikke snakke ut om doping. Du ble bare sett på som en sutrer som klaget fordi du ikke vant hvis du hevet røsten, sier Montano til Aftenposten.

Hun forteller at hun gang på gang opplevde at løpere som i vanlige turneringer konsekvent lå bak henne, plutselig slo henne i store mesterskap som OL og VM.

– Du tenker at de en dag vil forsvinne. Du håper på neste gang og neste år. Og seks år går, og du kjemper fortsatt mot folk som er dopet, sier Montano.

– Tiden din er verdifull. Jeg mistet mye tid. Jeg trente gjennom hele ungdommen min. Hvis jeg hadde blitt nummer fem i OL på rettferdig vis, så hadde det vært greit. Men å vite at jeg egentlig var en bronsevinner, er vondt å tenke på.

Publisert: