Presidentene mener Norden frykter nyvinninger

Når OL-håndballen starter lørdag, kan det være et forandret spill fra det du så sist.

Heidi Løke (t.v.) og Katrine Lunde er klar for OL-turneringen. Som oppladning tok de turen til Sukkertoppen i Rio.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

STAVANGER/RIO: En keeper som kan bytte med utespillere på en ny måte vil gjøre håndballen mer attraktiv mener IHF-president Hassan Moustafa og EHF-president Jean Brihault.

– Håndballen vil ikke bli dramatisk forandret. Dette er noe de nordiske landene mener, sier Moustafa og Brihault samstemt. Aftenposten fikk dem på tomannshånd før OL, og ingen av dem skjønner blant annet Norges frykt for at spillet endres for mye.

– Keeperne har også tidligere kunne bytte ut med en utespiller. Forskjellen nå er bare at utespilleren ikke trenger å ha en spesiell drakt. Det var faktisk Marit Breivik som først kom med ideen om at keeper kunne bytte med utespiller. Da mente de andre landene at det var crazy, sier Brihault nesten triumferende.

– De som mente det ville ødelegge spillet har tatt feil. Det har brakt større attraktivitet til håndballen, fastslår franskmannen.

«Nei til alt nytt»

Moustafa skjønner ikke kritikken mot endringen, men den skapte harme hos så mange land at den ble droppet før siste VM og EM for herrer. Debuten i seniorsammenheng kommer derfor i OL, intet mindre.

Aftenposten fikk et eksklusivt intervju med IHF-president Hassan Moustafa (t.v.) og EHF-president Jean Brihault.

– Dette blir mer attraktivt for spillerne, spillet blir mer teknisk og det blir lettere for folk å følge med. Vi lager regler som skal være enkle å forstå. Men før spillere og ledere blir vant til endringen, vil det være skepsis. Når folk ikke vet, blir de redde, sier Moustafa.– Før var håndball et langsomt spill. Da var Erik Elias fra Sverige president. Det var min idé å få håndballen raskere, og det fikk vi da vil tillot direkte avkast, fremholder egypteren.

– Nå tar vi et nytt steg fremover, men nye ideer skremmer noen.

– Er det typisk for skandinaver å være skeptiske?

– En geografisk sektor fokuserer på én regel og et annet område på en annen regel. Det er interessant, mener Brihault.

Vil endre spillet

– Det har vært forandringer til det bedre, men jeg husker ikke helt om det var jeg som kom med ideen til keeperbyttet, sier Marit Breivik, som er mer opptatt av at IHF kommer med en annen regelendring – en som sikrer bedre backup ved skader.

U18-landslagstrener og Vipers-trener Kenneth Gabrielsen er imidlertid ikke i tvil om at bytteregelen kan få stor betydning.

– Vi brukte den i U18-VM i Bratislava i juli med stort hell. Men jeg tror man må velge om man skal bli god i syv mot seks – eller i forsvar seks mot syv og straffe dem som prøver seg. Jeg så nettopp Danmarks 96-landslag mot Tyskland, og danskene vant kampen fordi de behersket syv mot seks, sier Gabrielsen, som er uenig med Moustafa og Brihault.

– Jeg liker ikke den nye regelen. Det blir for store omveltninger i spillet.

– Dette vil revolusjonere spillet, har Thorir Hergeirsson tidligere sagt, men han har tatt konsekvensen av regelendringen og var tidlig ute med å teste nyvinningen.

Dårlig nytt for Myrhol

Kaptein på herrelandslaget, Bjarte Myrhol, kritiserte IHF underveis i VM-kvalifiseringen i sommer. Han mente det var for tilfeldig at to play off-kamper skulle avgjøre en VM-deltagelse. Med uflaks trekker man et topplag og ryker ut, mens svakere lag med heldig trekning kan gå til VM. Myrhol vil ha et system à la fotballen, med kvalifiseringsgrupper.

– Vi har hatt stor debatt om dette, men det er landene selv som har bestemt den ordningen vi har. Tenker man safety, er det bedre med et system som fotballen har. Men dette overlater IHF til nasjonene å avgjøre. Vil mange endre, så endrer vi, sier Hassan Moustafa og får IHF til å lyde som et demokrati.

Uansett er han ganske populær i Norge. Da håndballgutta røk ut i VM-kval mot Slovenia, kom afrikaneren noen dager etterpå med wild card.

Men er byttet keeper/utespiller enda villere?

Publisert: