Det blir tungt å overleve en lang vinter i Russland uten vinterleker. Putin våger ikke frata russerne litt OL-moro.

OM VINTER-OL: – Hvordan skal vi overleve denne vinteren uten OL, spør russere. Svaret er: Det går ikke. Dessuten passer dopingskandalen perfekt inn i Kremls verdensbilde.

Russiske modeller viser frem draktene til Russlands OL-landslag i Moskva. Etter IOCs beslutning tirsdag må russerne stille i hvite nøytrale drakter. Spørsmål nå er om russerne biter ydmykelsen i seg. Ja, de kommer, spår Aftenpostens kommentator.
  • Per Anders Johansen
    Moskva-korrespondent
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

MOSKVA: Som nordmann i Moskva merker jeg at russere gjør mange av de idiotiske tingene som jeg som sportsinteressert nordmann kaster bort vinteren med:

De sier de elsker å gå på ski og skøyter, men tilbringer det meste av tiden foran skjermen akkurat som meg.

Der nordmenn planlegger helgen etter NRKs sendeskjema, sjekker russerne sendeskjemaet på Match TV før de avtaler en tur i parken. Putins sportskanal sikrer meg alt jeg vil ha av sport.

Under mesterskapene studerer de poeng- og medaljefordeling og finner alltid en statistikk som viser at nettopp de er best i verden.

Når den første snøen faller, går jeg med velstående russere i sportsbutikken ved Kievskaja-stasjonen for å kjøpe nytt treningsutstyr, ski og skøyter, selv om vi innerst inne vet det blir stående i skapet.

Bortsett fra nordmenn er det neppe noen som er i nærheten av å være like gale etter vintersport som russerne.

Les også

For første gang får vi se bevisene som felte Russland

Slik skulle de russiske landslagsutøverne gå kledd under OL i Sør-Korea. Bildene er fra et moteshow i Moskva i november.

Over 60 millioner russere sier at de elsker å se kunstløp på fjernsyn. Da Russland møtte USA på ishockeybanen i Sotsji, satt 40 millioner klistret til ruten.

De fleste russere jeg møter, kjenner godt til Ole Einar Bjørndalen, Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen eller Tiril Eckhoff.

Det meste av Russland ligger dekket av snø minst fire måneder i året.

Derfor er det en sak av historiske dimensjoner når russerne nå diskutere om de skal være med i OL på ydmykende betingelser.

Per Anders Johansen er Aftenpostens korrespondent i Moskva.

Fra verdenskrig til vinterleker

Talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet trekker parallell mellom OL-vedtaket i Lausanne, Sovjetunionens kollaps og 2. verdenskrig.

– Hva har vi ikke blitt utsatt for av våre «partnere» i løpet av historien, skrev Maria Zakharova på Facebook etter IOC-vedtaket.

– Vi lar oss ikke overvelde. Hverken av verdenskrigen, Sovjetunionens kollaps eller sanksjoner ... Vi holder ut og overlever.

Tsjetsjenias eneveldige hersker, Ramzan Kadyrov har allerede sagt at ingen tsjetsjenere stiller opp uten det russiske flagget.

Men bortsett fra hylekoret, har forbausende mange tatt til orde for det motsatte. Selv om russere flest føler seg ydmyket, vil de først og fremst gjerne være med på festen.

Les også

Disse klærne blir forbudt i Sør-Korea. Russerne er ydmyket og rasende

Den olympiske ild under OL i Sotsji i 2014.

Vår evne til selvbedrag

I dopingsaken har russerne for lengst lukket øynene for informasjon som ikke passer. Det er godt å kunne koble på autopiloten når verden rundt blir komplisert.

For ett år siden mente 31 prosent av russerne at de russiske utøverne i OL hadde tatt dopingmidler. Nå er tallet falt til bare 14 prosent.

66 prosent av russerne mener Russland bør benekte at det fantes et statlig dopingprogram, selv om paradoksalt nok bare 33 prosent er overbevist om at det ikke var tilfelle.

Opplysningene om at det ble funnet salt i russiske urinprøver og mannlige DNA i testene til kvinnelige utøvere, avfeies som bagateller.

At flaskene til flere utøvere bære preg av å være åpnet avfeies som riper, trolig påført av amerikanske agenter.

For å være sikre, kjører TV-kanalene en test hvor noen av Russlands sterkeste menn forgjeves prøver å åpne prøveflaskene.

Varsleren Rodtsjenko fremstilles som en forræder, i beste fall en mentalt syk mann. De færreste husker at han fikk medalje fra regjeringen for sin dopinginnsats under Sotsji OL.

Les også

Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

Vladimir Putin snakket onsdag til en gruppe frivillige. Der ble det også kjent at han stiller til gjenvalg neste år.

Hatefull, bitter og fornærmet

En av de største utfordringene for oss korrespondenter som lever i Moskva, er å sile den endeløse flommen av propaganda, løgner og ville påstander fra hylekoret av spinndoktorer, politikere og Kreml-styrte kvasi-eksperter.

Tonen er hatefull, bitter og fornærmet. Stupid og farlig.

De samme folkene lokket tusenvis av unge russiske gutter til å reise til krig i Ukraina. Nå er det vinter-OL de snakker om. I morgen er det noe annet.

Hva de vil kaste seg over når fotball-VM i Russland er over i sommer, kan vi jo bare lure på.

Beklager, men dette kommer ikke til å gå over med første.

Les også

Putin avviser russisk OL-boikott

Russerne kommer hvis de lukter gull

De fleste trodde IOC-vedtaket var så ydmykende at russerne automatisk ville nekte å delta:

Jeg tror de tar feil. Vent og se. Russerne kommer, særlig de utøverne som kan vinne gull.

Beslutningen om å nekte russerne å bruke flagg i vinter-OL, passer fint inn i den virtuelle virkeligheten til Kreml. Hva var det vi sa, sier de triumferende med et smil.

Hadde russerne selv fått bestemme tirsdag kveld, ville et klart flertall sagt nei. Men onsdag har Putin i alle kanaler sagt at de skal roe seg ned. Kreml har helt andre planer.

Utøverne skal dra få dra «frivillig». Sirkuset vil fortsette. Det eneste som er sikkert er at OL i Sør-Korea vil dreie seg mer om politikk, og mindre om sport.

Publisert: