Russland kastes ut fra OL: – Landet ydmykes

Men rene russere får likevel delta under nøytralt flagg.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

MOSKVA/OSLO: Det ble klart under en pressekonferanse med IOC-president Thomas Bach tirsdag.

Det er bare drøye to måneder til vinterlekene i Pyeongchang starter.

Den russiske olympiske komiteen er suspendert av IOC-styret. Det betyr at ingen russiske utøvere får delta under det russiske flagget.

IOC-styret har likevel bestemt at utøvere som ikke direkte kan knyttes til det omfattende dopingjukset, og som har vært under et antidopingprogram i et annet land, får delta under nøytralt flagg.

Avgjørelsen er det foreløpige klimakset i en av de aller største skandalene den internasjonale idrettsbevegelsens historie.

De første reaksjonene fra russiske politikere tirsdag kveld er helt entydige: IOCs beslutning innebærer at ingen russiske utøvere vil delta i vinter-OL.

– Russland må boikotte de olympiske lekene i 2018. At et land bare får delta uten flagg betyr at landet ydmykes, sa nestlederen i Dumaen Igor Lebedev.

Les også

Tirsdag kveld faller dommen: Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

– Et omfattende angrep på idrettens integritet

På tirsdagens styremøte fikk idrettstoppene presentert konklusjonene fra IOC-kommisjonen som er ledet av Sveits’ tidligere president, Samuel Schmid.

Deres oppdrag var å avgjøre om funnene i WADA-rapporten til Rickard McLaren, som avdekket et omfattende, statsstøttet dopingprogram i Russland, ville holde til å utestenge russerne fra lekene.

– Han har levert en veldig god rapport om det systematiske dopingjukset i Russland. Rapporten viser et omfattende angrep på internasjonal idretts integritet, spesielt under OL i Sotsji, sier Bach på pressekonferansen.

– Som en tidligere utøver er jeg veldig lei meg for alle rene utøvere, fra alle nasjoner som har lidd under dette omfattende jukset, sier IOC-presidenten videre.

IOC-president Thomas Bach (t.v.) slo hardt ned på det omfattende dopingjukset i Russland. Her sammen med Sveits' tidligere president, Samuel Schmid som har ledet etterforskningen.

Russisk TV vil ikke sende OL

Det russiske TV-selskapet gjorde det rett etter beslutningen klart at de ikke vil overføre lekene dersom IOCs beslutning medfører at det russiske laget ikke deltar.

Bortsett fra nordmenn er det få land i verden som ser så mye på vintersport som russerne. Dessuten er det russiske vintersport-markedet stort.

Ingen TV-overføring vil bety store reklametap som følge av at antallet seere vil gå kraftig ned.

Takket norske utøvere for støtte

En av verdens beste i skisprint, Aleksej Petukhov, takket for det han opplevde som støtte og trøst fra norske utøvere:

– Jeg vil uttrykke min støtte til gutta fra det norske laget, skrev Petukhov på Instagram. «Takk for at dere er våre nære konkurrenter i skiløypene og samtidig deler vår smerte».

Den russiske sprinteren skrev at «det er vanskelig å finne motivasjon når du gang på gang mister meningen med livet».

– Men vi håper fortsatt på at fornuften vil vinne og at retten vil være på vår side, for det er ikke vår skyld det som har skjedd.

– Hvis Kim Jong-un avfyrer en rakett, så vil ingen av oss uansett dra noe sted, sa den populære russiske sportskommentatoren Dmitrij Gubernijjev til Gazeta.ru.

Sotsji-OL avsluttet på en fantastisk måte for russerne, som tok trippelseier på femmila. Nå er to av løperne disket og fradømt medaljene.

Putins visestatsminister er utestengt

Det er varsleren Grigorij Rodtsjenkov, den tidligere lederen for antidopinglaboratoriet i Moskva, som er hovedkilden til avsløringene.

Han har fortalt hvordan russerne systematisk jukset i en årrekke fra 2010, og hvordan jukset var godkjent av den daværende idrettsministeren, Vitaly Mutko.

IOC suspenderte tirsdag Mutko fra alle fremtidige olympiske leker.

Han er i dag visestatsminister i Vladimir Putins regjering og samtidig sjef for det kommende fotball-VM i Russland.

Thomas Bach trakk spesielt frem jukset under OL i Sotsji, hvor russerne hadde et program hvor de byttet ut prøvene

Tvedt fornøyd

Idrettspresident Tom Tvedt mener avgjørelsen sender et tydelig signal til jukserne.

– Det er en streng og rettferdig og ikke minst helt nødvendig avgjørelse IOC har tatt. Jeg var veldig spent, men etter å ha vært på en del møter med IOC og hørt Tomas Bach, så var jeg forberedt på at det kom en streng utestengelse. Dette synes jeg er helt nødvendig for idrettens troverdighet i samfunnet i alle land, sier Tvedt.

– Hvis ikke dette er et tydelig signal om at dem som holder på med juks ikke er velkommen i verdens idrettsfamilie, så har man ikke fulgt med, legger han til.

Også det nye, norske IOC-medlemmet, Kristin Kloster Aasen er fornøyd med avgjørelsen.

– Jeg synes det er en god avgjørelse. Den er basert på et godt og grundig arbeid. Det var et alternativ som åpenbart var realistisk. Jeg er veldig fornøyd med at IOC har gjort dette. Jeg synes de har kommet til et godt og velbegrunnet resultat.

Publisert: