Bjørndalen og Fourcade var rasende. Men skiskyting-topp vil fortsatt ikke love endringer

Skiskytterne, med Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen i spissen, gikk på barrikadene mot doping.

Hovedrolleinnehaverne i det lille dopingdramaet som har utspilt seg i skiskytterleiren denne vinteren. Anders Besseberg, president i IBU og løperrepresentantene Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

De klarte å presse frem en ekstraordinær kongress i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) hvor strengere straffer skal behandles.

I brevet til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) fra løperne er det følgende hovedkrav:

  • Strengere straffer for enkeltutøvere som blir tatt i doping. Straff opp til åtte års utestengelse.
  • Kutt i løperkvotene i verdenscupen for nasjoner som har hatt dopede utøvere.
  • Bot på opp mot en million euro (8,8 millioner kroner) til nasjoner som har hatt dopingtatte utøvere.

Nå ser det ut som om alle forslagene til strengere straffer henger i en tynn tråd selv om løperopprøret klarte å tvinge frem en IBU-kongress utenom tur.

Ole Einar Bjørndalen var meget kritisk til IBU-styret etter at han og blant andre Martin Fourcade var informert om IBU-styrets belsutning i Anterselva.

– To av forslagene kan gjennomføres ganske raskt, men ett forslag ser jeg som helt usannsynlig at vi får gjennom på denne kongressen, sier Anders Besseberg til Aftenposten. Samtidig gir han ikke noe stort håp om at det kommer regelendringer som blir gjeldende allerede fra og med det kommende VM i Hochfilzen.

Forbannede skiskyttere

Først ville ikke IBU-styret, som var samlet under verdenscupen i Anterselva for 14 dager siden, gjøre noe med forslagene fra løperne før på kongressen om halvannet år.

Les også

Bjørndalen og Fourcade sinte etter at dopgranskning utsettes: - Vi aksepterer ikke halvannet års venting

Den norske presidenten i IBU gir løperne få håp om at det skal være mulig å få til strengere dopingstraffer allerede på den ekstraordinære kongressen i Hochfilzen onsdag.

Løperne fikk en orientering av Besseberg og IBU-styret under verdenscupløpene i Anterselva for to uker siden.

Bjørndalen og Fourcade ble forbannet. De fant seg ikke i at det skulle gå nærmere 18 måneder før deres forslag til regelendringer kunne bli realitetsbehandlet av IBU.

Det var opprørsk stemning i den norditalienske alpelandsbyen denne kvelden. Martin Fourcade har tatt til orde for boikott av renn dersom ikke IBU viser mer handlekraft i kampen mot doping.

Les også

For halvannet år siden skjønte Northug at Klæbo kunne bli stjerne

Prinsipiell støtte

Ledelsen i Norges Skiskytterforbund gir løperne støtte. Men samtidig innser de norske lederne at det kan bli vanskelig å få gjort noe fort.

– Vi støtter prinsippene i kravene til utøverne, men vi ser jo også at det ikke er mulig å få gjennomført alle krav umiddelbart, sier Rakel Rauntun. Hun er generalsekretær i Norges Skiskytterforbund og vil møte på kongressen i neste uke sammen med president Erlend Slokvik og tidligere president Tore Bøygard. Norge har en stemme i forsamlingen som maksimalt vil ha rundt 60 stemmeberettigede nasjoner.

Løpernes sinne endte med at IBU-president Anders Besseberg og styret i IBU dagen etter opprøret, kunngjorde at de ville avholde en ekstraordinær kongress dagen før VM i skiskyting i Hochfilzen åpner.

– Du kan gjerne si at vi ble presset til å kalle inn til en ekstraordinær kongress. Men samtidig setter vi pris på engasjementet fra løperne. Vi er tross alt til for løperne og uten dem hadde vi ikke drevet på med dette, sier Besseberg.

Les også

Besseberg vant presidentkampen mot Tikhonov

Kan ikke bli strengere enn Wada

– IBU kan ikke uten videre bryte med straffeutmålingen i dopingsaker. Den fastsetter straffen slik at den er lik for likt brudd på regelverket i alle idretter og for alle utøvere. Jeg tror det kan bli vanskelig å komme i mål med et vedtak om strengere straffer på den ekstraordinære kongressen, sier Besseberg.

Martin Fourcade har vært en kraftfull talsmann for strengere straff mot juksemakere i sporten.

Han er samtidig åpen for at IBU kan søke WADA om å få et unntak fra straffereglene i WADA-koden, men at det da er en helt annen tidshorisont.

– Jeg innser at IBU ikke kan endre reglene for utestengelse uten at det er i tråd med WADAs regelverk. Men det må være mulig for IBU å legge press på WADA slik at straffene for dem som jukser blir strengere, sier Rakel Rauntun.

Kuttene i løperkvoten

Besseberg er heller ikke sikker på at det uten videre er mulig å få til en regel om kutt i løperkvoten for nasjoner som har dopingtatte utøvere.

– Vi må være klar over at de fleste av løperne som blir tatt for doping har holdt på med dette på egen hånd. Dersom da en nasjon blir straffet, risikerer man også å straffe uskyldige løpere som ikke får lov til å konkurrere, sier Besseberg.

Les også

Bjørndalen og Fourcade sinte etter at dopgranskning utsettes: - Vi aksepterer ikke halvannet års venting

Han sier at juridisk avdeling i IBU nå ser nærmere på mulighetene for å endre denne regelen. Men han er ikke optimistisk på vegne av løperne.

Akkurat her er han på kollisjonskurs med holdningene i Norges Skiskytterforbund.

– Jeg synes at dette er et regelverk som bør kunne strammes inn, men at kutt i kvoten blir på det nivået forseelsen skjer. Det vil også kunne fremdyrke en mer kollegial holdning blant løpere på samme lag, sier Rakel Rauntun.

Det tredje forslaget fra løperne handler om å øke bøtene til nasjoner som har dopingtatte utøvere.

– Forslaget om en million euro blir meningsløst når det er en rekke av våre nasjoner som ikke har et budsjett som er i nærheten av en million. Men at det skal være mulig å komme frem til en strengere bøtestraff har jeg tro på. Men da må det være en bot som er en prosentandel av det nasjonale forbundets budsjett, sier Besseberg.

Russlands VM i 2021

Den russiske byen Tjumen er tildelt VM i skiskyting for 2021. WADA har bedt om en forklaring på hvorfor denne russiske byen skal være åsted for VM om fire år sett i lys av dopingavsløringene i McLaren-rapportene. På den ekstraordinære kongressen i Hochfilzen kommende onsdag vil denne tildelingen bli en orienteringssak.

– Vi ser ikke bort fra det kan bli mer oppmerksomhet rundt denne saken enn en vanlig orienteringssak, sier Rauntun.

Hør Frode Grodås fortelle om Mesternes Mester, honningproduksjonen i hagen, Lagerbäck og nedturen med Høgmo:

Publisert: