Italia-profilen kjørte 270 kilometer for å legge VM-gullet sitt i mentorens kiste

I mars døde Italias gamle materialforvalter. Da satte Daniele De Rossi (32) seg i bilen.

Daniele De Rossi og Italia fikk en kjempestart med 2-0-seier mot Belgia. I dag venter Sverige i Toulouse.
 • Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

LENS (Aftenposten): Italias midtbanemotor er en kriger på banen, full av impulser og følelser. Utenfor banen har han et hjerte av gull.

Onsdag 16. mars i år: Daniele De Rossi haster fra klubblaget Romas morgentrening. Han setter seg i bilen og kjører de 270 kilometerne nordover til Firenze. På innerlommen har De Rossi gullmedaljen fra fotball-VM i 2006. I Firenze skal Pietro Lombardi (92) gravlegges denne onsdagen. Lombardi er ukjent for de aller fleste italienere. Men for Daniele De Rossi har han vært svært betydningsfull. De Rossi går bort til kisten, tar et siste farvel og legger VM-medaljen fra 2006 i kisten.

Beviset på karrièrens soleklart største triumf, gravlegges sammen med Italias materialforvalter fra VM 2006. * Tyskland-sjefen får tyn: Slik forklarer Löw trusegrafsingen

 • Jernring rundt tyskerne: Natten som fikk tyskerne til å mure seg inne

Tok seg av De Rossi

Det er en veldig spesiell gest. Og for å skjønne den, må vi tilbake til Tyskland og fotball-VM i 2006. Daniele De Rossi var den gangen 22 år, yngstemann i Italias tropp. 28 minutter ut i gruppespillkampen mot USA plantet Roma-gutten albuen i ansiktet til Brian McBride. De Rossi ble utvist, han fikk fire kampers karantene og ble fordømt for handlingen av en hel fotballverden.

Det ble snakket om at den internasjonale karrièren var over. De Rossi var utrøstelig.

Da var det godt å ha 82 år gamle Pietro Lombardi i troppen. Han ble kalt Spazzolini, børsten, fordi det var han som polerte spillernes sko. Lombardi var meget populær blant spillerne, han var både materialforvalter og maskot. Lombardi tok seg godt av alle spillerne, spesielt de yngste. For De Rossi ble han en mentor i de vonde dagene.

Da Italia møtte Frankrike i finalen i Berlin, hadde De Rossi sonet ferdig karantenen. Etter en times spill kom han på banen. Og i straffesparkkonkurransen scoret De Rossi.

Italia var verdensmestere for fjerde gang.

Bakerst til venstre skimter vi materialforvalter Pierre Lombardi som feirer VM-gullet sammen med Daniele De Rossi og de andre verdensmesterne i Berlin i 2006.

— Bestefar for alle

Spillere og ledere feiret på Olympiastadion. Også Pietro Lombardi. Men i bakerste rekke. Han ville være mest mulig anonym. Han ville ikke ta æren for noe som helst. Men han er med på ett bilde, sammen med spillere, trenere og resten av støtteapparatet. Også Lombardi, selv om han kan være vanskelig å fange opp på bildet.

— I dag er spillerne mine nesten hele livet. Jeg føler meg bra sammen med dem, de gjør at jeg føler meg yngre. Jeg drar også til Coverciano (Italiensk landslagsfotballs base i Firenze) når U21-laget eller U16-laget er her. Jeg kjenner dem alle, jeg er en slags bestefar for alle. Jeg liker det veldig godt, sa Lombardi i et intervju med Gazzetta dello Sport under VM 2010. Han var med Italias landslag så sent som i november i fjor. Men han var en gammel mann. Han ble svakere. I mars sluttet hjertet å slå.

Daniele De Rossi har ifølge Gazzetta World ikke villet snakket offentlig om Lombardis dødsfall. Landslagsveteranen ønsker å ha tankene og minnene for seg selv. Men vi vet i hvert fall én ting: Han er et bevis på at også fotballstjerner kan være veldig gode mennesker.

"Vi er et godt lag"

De Rossi gravla sin eneste gullmedalje. Men nå kan han vinne en ny. Italia viste med den imponerende seieren i EM-åpningen mot Belgia at de kan nå så lengst som helst. Det vil ikke være noe sjokk om Italia spiller EM-finalen på Stade de France søndag 1. juni.

— Den seieren fortalte at vi er et godt lag. Før turneringen snakket folk om en hel del andre lag, mens vi ble litt undervurdert. Jeg tror ikke det er noen som gjør det lenger, fastslo landslagsveteranen etter 77 minutter mot Belgia.

I dag venter Sverige i Toulouse.

— Vi har stor respekt for Sverige. Vi må være maksimalt konsentrerte i den kampen, spesielt ettersom de har (Zlatan) Ibrahimovic på laget, advarer mannen som debuterte for Italias A-landslag mot Norge i Palermo 4. september 2004. * Quiz: Husker du disse legendariske EM-øyeblikkene?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Les også

 1. «Jeg våger spørsmålet: Er Zlatan blitt for dominant?»

 2. Podolski om Löw:- Vi klør oss alle på «eggene» innimellom

 3. EM er ikke bare bråk: Se bildene fra publikumsfesten

 4. Avisene er nådeløse etter Sveriges svake EM-åpning

Publisert:
 1. Fotball-EM

Mest lest akkurat nå

 1. Skuespiller Kjersti Holmen er død

 2. Politiet om gjenåpningsnatten: - Lenge siden vi har hatt det så travelt

 3. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 4. Feiret poteten hele helgen: – Den gode, gamle festival­stemningen er tilbake på Jæren

 5. – Velkommen tilbake!

 6. Kristoff har tjent 100 mill. på sykkeleventyret