Her er Norges drømmemotstander

BLOGG: Norge kan slå hvem som helst. Men sjansen for EM-fest er størst i Ungarn og Budapest, mener Erlend Nesje.

KEEPERVETERAN: Ungarn-keeper Gabor Kiraly tabbet seg ut tre ganger da Norge med Ole Gunnar Solskjær og Morten Gamst Pedersen vant 4–1 i Budapest i 2006. Kiraly er 39 år og står fortsatt, men kun sluppet inn 8 mål på 10 kamper i denne kvaliken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Søndag klokken 11.15 trekkes playoffkampene for EM, som spilles hjemme og borte i perioden 12.–17. november. Her er vår vurdering av seiersmuligheter i prosent mot de fire aktuelle motstanderne. Norge vil være favoritt mot én av de fire aktuelle motstanderne.

Les mer om lagene vi kan møte i playoff her:

Les også

Zlatan og Sverige kan bli norsk motstander i playoff

1: Norge-Ungarn: 55–45

Ungarn har en svært respektabel landslagshistorie med tre OL-gull (1952, 1964 og 1968) og to tapte VM-finaler (1938 og 1954), men det begynner å bli en stund siden Ferenc Puskás glansdager. Ungarn deltok i begge fotball-VM på 80-tallet – og så var det slutt. Ungarn har ikke vært i et mesterskap siden 1986 og landslagsfotballen har opplevd noen blytunge år. De havnet i den letteste kvalifiseringsgruppen for EM, men hadde likevel problemer i to kamper mot blant annet Færøyene.

BLOGGER: Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Ungarn scoret 11 mål på 10 kvalikkamper, kun fire mål på fem kamper hjemme i Budapest, og sliter veldig offensivt. Ungarsk fotball har lenge slitt med å eksportere spillere til de utenlandske ligaene og den hjemlige serien har heller ikke vært mye å skryte av. Laget er gammelt og gjennomsnittsalderen på de 11 som tapte 4–3 mot Hellas i siste kvalikkamp er på 29,2 år. Den mest kjente spilleren, drivkraften Zoltán Gera (36), er i ferd med å trappe ned karrièren.Norge har vunnet fire og spilt en uavgjort på de fem siste. Målforskjell: 14–2 til Norge. Ungarn er altså ikke noe å la seg skremme av.

Høgmo om playoff-trekningen:

Les også

- Alle de fire lagene er overkommelige

2: Norge-Sverige: 45–55

Dårlige i forsvar og ujevne på midtbanen. Sverige er ikke hva de var i VM 2002, EM 2004, VM 2006, EM 2008 og EM 2012. Denne utgaven av det svenske landslaget er den svakeste på lenge. Men Sverige har Zlatan Ibrahimovic. Og selv om han i høst har slitt med både skader og variabel form, er våre naboers soleklart største stjerne i stand til å avgjøre en kvalikduell helt på egen hånd. Zlatan er forskjellen på Norge og Sverige.

Tar du Zlatan av banen er det to på papiret jevngode lag. Men Sverige har historikken, de har rutinen, de vet hva som skal til for å komme seg til et mesterskap. Siden Norge deltok i mesterskap sist gang, i 2005, har Sverige vært med i alle tre EM.

Et møte mellom Norge og Sverige vil også bli et mediesirkus av en helt annen verden. Vi i Norge har en tendens til å bli "høye og mørke" før tunge fotballoppgjør – og så ender det med mageplask. Hvem har vel glemt duellene med Danmark i Parken i 2003 og 2011?

3: Norge-Bosnia 45–55

Nasjonen som spilte sitt aller første mesterskap i VM 2014, har flere klassespillere: Edin Dzeko, Asmir Begovic, Miralem Pjanic – og nå har også Vedad Ibisevic fått fart på scoringsfrekvensen igjen. Bosnia har teknisk gode spillere, de er aggressive, men samtidig kan de også være veldig variable i prestasjonene. Det kan være veldig bra. Eller veldig dårlig. Var en feilaktig offsideavgjørelse fra å gå videre fra gruppespillet i VM – og lufta gikk ut av bosnierne i EM-kvaliken. Men sterk sluttspurt med seier på fire av de fem siste berget playoff.

Spiller hjemmekampene 80 kilometer unna Sarajevo, i industribyen Zenica, på grunn av trøkket det pleier å være på kampene på svært intime Bilino Polje stadion.

4: Norge-Ukraina 40–60

Etter at Andrej Sjevtsjenko scoret det eneste målet i det første møtet noensinne mellom lagene på Ullevaal i oktober 2000, har Norge møtt Ukraina fire ganger: Tre har endt med tap, en har endt med uavgjort og målforskjellen er på 0–5. Norge har utrolig nok aldri scoret mot Ukrainas A-landslag.

Det er tre år siden Sjevtsjenko ga seg, Ukraina har ikke lenger en enkeltspiller med samme status og klasse, men likevel vil EM-verten fra 2012 være den verste motstanderen for Norge. Ukraina har ikke superstjernen, men de har en enhet. De er fysisk sterke, de er gode i forsvar, de er direkte, de har tempo i spillet og de er vriene å slå. Ukrainsk fotball har to lag (med mange utlendinger) i Champions League, Dnipro var tapende finalist i Europa League sist sesong.

Det er langt fra umulig å slå Ukraina over to kamper, men Mikhailo Fomenkos menn vil være ganske klare favoritter.

Publisert: