Kritisert for spionering - nå hylles trenerprofilen for sitt «legendariske» svar

Leeds-manager Marcelo Bielsa ble kritisert for spionering. Da kalte han inn til en pressekonferanse som skulle vise seg å bli svært spesiell.

Marcelo Bielsa er kjent for å være svært opptatt av detaljer. 63-åringen tok over managerjobben i Leeds i juni.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Den tradisjonsrike klubben Leeds United har vært utenfor Premier League siden 2004, men leder for øyeblikket Championship (nest øverste nivå i England) og ligger an til opprykk.

Det er den smått legendariske treneren Marcelo Bielsa som har ført dem til toppen av tabellen. Argentineren tok over managerjobben i klubben i sommer.

Forventningene var store. Bielsa er som kjent som en av de store moderne fotballtenkerne. Flere av verdens mest profilerte managere har betegnet ham som deres store inspirasjon. Blant andre Manchester City-manager Pep Guardiola.

– Han er den beste treneren i verden, sa Guardiola i 2017, ifølge Goal.com.

Og Bielsa, også ofte kalt «El Loco», har innfridd. Leeds ligger godt an. Forrige fredag vant de 2–0 i toppkampen mot Derby. En svært viktig seier, men skriveriene før og etter kamp handlet om noe helt annet.

Spionerte på trening

Dagen før kampen ble nemlig en Leeds-ansatt «fersket» ved Derbys treningsanlegg. Etter kampen innrømmet Bielsa at han ba en fra teamet sitt om å spionere på Derbys treningsøkter.

Ifølge Daily Mirror har Leeds bedt Derby om unnskyldning. Kritikken mot Bielsa har likevel vært stor.

– Jeg synes ikke det er rett. Jeg kan ikke skjønne hvordan noen som driver med sport synes det er rett. Jeg skjønner ikke hvorfor man gjør det med mindre man tror man får en fordel av det, sa Derby-manager Frank Lampard, ifølge The Telegraph, etter kampen mellom de to lagene.

Football League-organisasjon har sagt at de har åpnet en formell etterforskning.

66 minutter lang analyseleksjon

TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad reagerer på kritikken mot Bielsa.

– Det er overraskende hvordan briter har en tendens til å sette seg selv på sin høye moralske hest. Jeg kan ikke skjønne hvordan de tenker. Dersom han hadde tatt seg inn ulovlig med avbitertang ville det ikke vært greit, men slik det fremstår nå virker det ekstremt uskyldig.

Onsdag kalte Bielsa og Leeds inn til en ekstra pressekonferanse. De fremmøtte ble en del av en nesten uvirkelig seanse.

Gjennom en 66 minutter lang presentasjon gikk manageren nøye gjennom hvordan han og teamet sitt analyserer motstanderlag – og også hvordan de analyserte Derby.

Bielsa poengterte at det er den omfattende analysen som hjelper han før kamp – ikke at han sender noen for å se på treningsøktene til motstanderen (noe han innrømmet å ha gjort mot alle Leeds har møtt denne sesongen).

– Hvorfor sendte jeg noen dit? Fordi det ikke er forbudt. Jeg ante ikke at det ville skape en slik reaksjon. Å se en motstander trene er ikke nyttig, men det gjør meg mindre engstelig, sa Bielsa, ifølge Daily Mirror.

Wikestad mener spioneringen kan ha sine fordeler, men at andre ting er vesentlig viktigere når man skal forberede seg før en kamp.

– Han viser at forberedelser er en bra greie. Informasjonen han har før kamp er ikke bygget på spionering, men på tilgjengelig informasjon som ligger der ute.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad mener Marcelo Bielsa fikk vist frem at forberedelser handler om mye mer enn spionering på motstandernes treninger.

– En fjær i hatten for Bielsa

Nå hylles Bielsas pressekonferanse på sosiale medier.

– Det var legendariske greier, sier Wikestad, før han fortsetter:

– Jeg synes han har gjort det til en morsom greie. Dette er en fjær i hatten for han. Man ser britiske managere virke helt uforberedte mens de snakker om spillere som ikke spiller for motstanderlaget. Bielsa gjør på sin side ikke noe annet enn å forberede seg og å tenke på laget. Jeg vet hvem jeg ville hatt som manager for mitt lag.

Også Jonathan Wilson, kommentator i The Guardian, lot seg imponere av Bielsas usedvanlige pressekonferanse.

– Poenget er ikke dataene, detaljene eller det faktum at Bielsa selv var så engasjert i en slik analyse. Det var at han brukte en 70 minutter lang PowerPoint-presentasjon som den beste måten å håndtere det latterlige bråket hvor engelsk media står for et av dets periodiske moralanfall, skriver Wilson i The Guardian.

Publisert: