Tor Arne Hetland hyller Dario Cologna: – Et utrolig konkurransehode

Han gjør lite ut av seg utenfor skisporet. Men når det kommer til OL-gull på 15 kilometer forsyner Dario Cologna (31) seg grovt.

Dario Cologna var sterkest på 15-kilometerne. Her gliser han - med medaljen rundt halsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG: – Og jeg som har så mye erfaring ...

31-åringen fra den lille sveitsiske alpebygda Tschierv fikler med mikrofonen. Dario Cologna har sittet i denne posisjonen, i den midterste stolen på podiet, flere ganger tidligere. OL-vinner 15 kilometer 2010. OL-vinner 15 kilometer 2014. OL-vinner 15 kilometer 2018. I tillegg vant han tremila i Sotsji.

Sveitseren er olympisk mester i å vinne 15-kilometer i et OL. Ingen har gjort det tre ganger på den distansen tidligere.

Men Cologna finner ikke knappen som styrer lyden når han skal snakke til verdenspressen. Cologna rister på hodet og ironiserer over at han burde være erfaren nok til å klare det.

Les også

Martin Johnsrud Sundby har gått OL-løypen om og om igjen – i et laboratorium i Oslo

Dario Cologna jublet for sitt tredje OL-gull på rad på 15 kilometer, hans fjerde OL-gull totalt.

Kun Federer større i Sveits

Når det først kommer lyd, er det ikke mye å få ut av ham.

Det er aldri noe sirkus rundt Dario. Han er alltid rolig. Han er ikke spesielt taletrengt.

Selv om Cologna har all grunn til å være det med sin imponerende merittliste, som gjør at han flere ganger er rangert som nummer to i sveitsisk idrett, kun slått av tennislegenden Roger Federer.

«Det er en utrolig følelse å vinne gull». «Jeg er stolt over å vinne tre gull på rad på samme distanse». «Det er mye hardt arbeid som ligger bak».

Slik svarte han på spørsmålene om den utrolige OL-statistikken.

Les også

Treneren hyller Krüger etter sølv: – Det er helt utrolig

Dario Cologna blir gratulert av kjæresten Laura Bucher.

Da Aftenposten etter den internasjonale pressekonferansen spurte hva som var hemmeligheten bak tre strake OL-gull, oppsummerte han det slik:

– Det er ingen hemmeligheter. Jeg jobber hardt. Jeg vet hva jeg skal gjøre for å komme meg i form. Jeg kjenner kroppen min godt, men jeg har også hatt litt flaks med meg. I dag hadde jeg for eksempel veldig gode ski.

– Jobben var allerede gjort

I januar vant han Tour de Ski for fjerde gang. Mange langrennsløpere sliter med å toppe formen i både Tour de Ski og mesterskap.

Cologna gjør det tydeligvis ikke.

31-åringen sier han hvilte en periode etter Tour de Ski. Så hadde han en toukers periode med hard trening frem mot verdenscuprennene i Seefeld siste helgen i januar. Etter det dro han til Pyeongchang, der han trente mindre og hadde fokuset inn mot konkurransene.

Les også

Han vil lage mer «Oslove» i Pyeongchang. Så skal OL-mesteren hjem til sin absolutte Nordmarka-favoritt.

De tre medaljevinnerne under seremonien på stadion.

– Den store jobben var allerede gjort da.

– Hva er grunnen til at du kun har ett VM-gull og hele fire OL-gull?

– Det er et godt spørsmål. For eksempel i Oslo-VM var jeg i veldig god form, men hadde veldig dårlige ski i hele mesterskapet. Når en liten nasjon som Sveits har dårlige ski, er vi sjanseløse. Vi har ikke den samme organisasjonen som dere. I forrige VM slet jeg med skader i forkant. Jeg har tydeligvis hellet med meg når det er OL.

Sundby: Han gikk styggfort

Martin Johnsrud Sundby, nummer fire på distansen, var imponert over sin overmann.

– Dario var ikke i nærheten på søndag og drar frem et rått løp her. Det er svært imponerende at han klarer å treffe så godt med dagen, han gikk styggfort.

Dario Cologna har et utrolig konkurransehode, mener Norges landslagstrener.

Norges landslagstrener Tor Arne Hetland beskriver Cologna slik:

– Han har et utrolig konkurransehode. Selv om han er veldig rolig som type, er han en konkurransefyr. Og så har han en god motor. Han er godt trent. Dette var Dario på sitt beste.

Sveitseren viste seg også fra sitt beste da han sto og ventet på at de siste løperne skulle komme i mål.

– Det er stort å se skiløpere fra så mange nasjoner gå her. Jeg hørte det var over 60 nasjoner representert. De kjempet ikke for medaljer, men det er fint å se den olympiske ånden.

Det er også fint å se Dario Cologna gå på ski.

Publisert: