Mer hodebry for IOC: Innsbruck sier nei til OL

Innbyggerne i Tyrol stemte nei til å arrangere mesterskapet i 2026.

Det blir ikke noe vinter-OL i Østerrike i 2026 etter at innbyggerne i Tyrol søndag stemte nei til å gå videre med søknaden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Søndag ble det arrangert folkeavstemning i østerriske Tyrol. Det endte med at 53,35 prosent av innbyggerne i de 279 kommunene i delstaten stemte nei til at Innsbruck skal søke om å arrangere vinter-OL og Paralympics i 2026, skriver insidethegames.

Budet til Innsbruck var avhengig av et flertall i Tyrol for å gå videre til den neste delen av søknadsprosessen.

Byen, som var OL-vert i både 1964 og 1976, arrangerte ungdoms-OL i 2010. Planen var å bruke flere av de eksisterende anleggene (77 prosent er allerede på plass) i hele regionen til lekene i 2026.

Til tross for dette sier altså innbyggerne nei. Dermed gjør Innsbruck som flere andre europeiske byer.

Budapest, Hamburg og Roma trakk seg ut av budprosessen for sommer-OL i 2024. Lekene gikk da til Paris i 2024, og Los Angeles i 2028.

Vinter-OL går i Asia i både 2018 (Pyeongchang, Sør-Korea) og 2022 (Beijing, Kina).

IOC-president Thomas Bach har tidligere uttalt at han håper vinter-OL vil returnere til et mer tradisjonelt vintersportland i lekene etter 2022.

Les også

Politiker slår alarm før OL: – Jeg frykter en global ydmykelse

Støtte fra regjeringen

Flere land har gitt utrykk om at de ønsker å være arrangør i 2026, deriblant Sion (Sveits), Calgary (Canada), Almaty (Kasakstan), Sapporo (Japan) og Erzurum (Tyrkia)

Etter at Innsbruck droppet sin søknad, er også sjansene store for at USA vil se på mulighetene for å arrangere vinter-OL igjen, skriver insidethegames.

I Tyrol var det totalt 313,681 stemmer. 166,594 stemte nei, mens 145,643 stemte ja.

Les også

Sør-Korea lover trygt OL

Folkeavstemningen ble arrangert sammen med det nasjonale valget i Østerrike. I Innsbruck var det hele 67,41 prosent som stemte nei til OL.

Andre steder var det flertall for et OL i regionen, blant annet i vintersportsstedet St. Anton, der de fleste alpine grenene var planlagt arrangert. Der var det et flertall på hele 85,12 prosent.

I juni i år støttet den østerriske regjeringen et OL-bud fra Innsbruck, men de var avhengig av støtte fra folket for å fortsette prosessen.

Publisert: