Qatar-VM: Fotballtinget utsatte boikottspørsmålet til sommeren

En norsk boikott av neste års Qatar-VM blir ikke vurdert på søndagens fotballting. Saken skal i stedet avklares 20. juni.

Qatar-VM ble som ventet et tema på søndagens fotballting. Her er byggingen av Khalifa stadion i Doha avbildet fra 2016.
  • NTB-Bernt Harald Brennevann
Publisert: Publisert:
Fotballpresident Terje Svendsen slapp å få en norsk VM-boikott i fanget søndag, men Qatar-spørsmålet skal tas opp på et ekstraordinært ting 20. juni.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det kontroversielle herremesterskapet ble som ventet et tema på Norges Fotballforbunds heldigitale ting. Qatar-VM var ikke på sakslisten, men breddeklubben Oslo-Ørn la inn et benkeforslag om å ta det opp til debatt.

Skulle det skje, måtte to tredeler av tingdelegatene ha stemt for å ta forslaget inn på dagsordenen. Et slikt flertall kom ikke: 61 stemte for, 146 imot.

Dermed falt også muligheten for å vedta en boikott allerede søndag. Hadde saken blitt tatt opp til behandling og votering, ville et simpelt flertall vært nok til å vedta et nei til norsk deltakelse i 2022-VM kort tid før kvalifiseringen starter.

Senere i måneden skal Ståle Solbakkens lag i aksjon mot Gibraltar, Tyrkia og Montenegro.

– Kvalifiseringen er en del av VM. Et vedtak av boikott i dag vil med stor sannsynlighet bety at vi ikke får spille kvalifiseringskamper. Det vil ikke være fair play om vi deltar i en kvalifisering hvor vi har sagt at vi ikke ønsker å delta i sluttspillet, sa fotballpresident Terje Svendsen før delegatene stemte.

Tema på eget ting

Qatar-saken skal drøftes på et ekstraordinært ting søndag 20. juni. NFF-styret satte av den datoen allerede før helgen. Fotballforbundet er ikke tilhenger av boikottalternativet.

– Vi skal belyse alle sider av spørsmålet om en eventuell boikott og lage en god saksfremstilling. Det blir et bredt sammensatt utvalg, som vi ikke har bestemt ennå, som skal jobbe med spørsmålet, sa Svendsen til NTB fredag.

Det var Oslo-Ørns delegat Ole Kristian Sandvik som fremmet forslaget om en Qatar-diskusjon. Han er fornøyd med utviklingen de siste dagene.

– Det er veldig bra at vi får det på et ekstraordinært ting. Forbundsstyret har flyttet seg enormt fra å ville ha det til høsten, til selv å ta initiativ til å ha det i juni, sier Sandvik til NTB.

Massiv kritikk

Debatten om Qatar-VM blusset opp for fullt her hjemme etter et initiativ fra Tromsø i slutten av februar. En rekke eliteserieklubber sluttet seg til oppfordringen om boikott i forkant av søndagens ting. Det samme gjorde Norsk Supporterallianse.

Samtidig var klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball, tydelig på at de ønsket en grundig vurdering, og at saken burde utsettes til et eget ting.

Qatar har i mange år fått kritikk for blant annet arbeidsforholdene fremmedarbeidere opplever. Det er også blitt stilt kritiske spørsmål rundt måten landet ble tildelt fotball-VM på i 2010. Korrupsjonsanklager haglet fra dag én.

Avisa The Guardian skrev nylig at flere enn 6500 arbeidere fra fem asiatiske land har mistet livet i Qatar det siste tiåret. 37 av dødsfallene er direkte knyttet til stadionbygging.

Det var flere delegater på årets fotballting enn vanlig. At det ble gjennomført digitalt, kan forklare oppsvinget.

Publisert: