Paralympics-klare Helle Sofie fra KBK spiller NM mot funksjonsfriske
Helle Sofie Sagøy (23) fra Kristiansand Badmintonklubb er Norges eneste parautøver i sin idrett. Denne helgen konkurrerer hun mot funksjonsfriske badmintonspillere.
KRISTIANSAND: – Jeg ser ikke på meg selv som annerledes. Og av og til glemmer jeg at jeg har en protese på foten når jeg spiller. Det verste er om noen synes synd på meg. Jeg vil bare være meg selv.
Det sier 23 år gamle Helle Sofie Sagøy, som snakker med Fædrelandsvennen etter hennes siste trening før avreise til Oslo. Der skal hun sammen med 15 andre KBK-ere konkurrere i NM i badminton denne helgen.
Men i motsetning til de andre spillerne er Sagøy parautøver. Faktisk den eneste parautøveren i hele Norge som spiller badminton.
– Jeg er fortsatt «the one and only», sier Sagøy lattermildt, før hun legger til:
– Men jeg føler ikke at jeg er det, siden jeg har klubben rundt meg. Jeg trener med de andre i klubben hele tiden, og har trener Sonja Wåland med meg hver gang jeg skal reise på internasjonale turneringer. Paramiljøet er også helt unikt internasjonalt.
Klar for Paralympics
Sagøy er også historisk. OL i Tokyo i sommer er det første OL-et som har badminton på programmet i Paralympics.
Og i mai kvalifiserte Sagøy seg til Tokyo, hvor KBK-spilleren blir den første badminton-utøveren som representerer Norge i Paralympics noensinne.
– Det har ikke gått helt opp for meg. Jeg gleder meg utrolig masse. Målet mitt var jo egentlig å nå Paralympics i Tokyo, og nå har jeg klart det, sier Sagøy.
Må utenlands for å møte parautøvere
Sagøy er født med dysmeli. Det betyr at hun beveger seg med en protese fra det høyre kneet og ned. Men det har aldri latt henne holde seg unna sin store lidenskap.
Og selv om Sagøy er den eneste parautøveren i Norge, skal hun nok en gang spille mot de funksjonsfriske badmintonspillerne i helgas NM. Men det er langt fra første gang hun gjør det.
– Jeg har vært med i NM og spilt mot funksjonsfriske spillere helt siden jeg var 11–12 år og oppover, sier Sagøy.
Dermed må Sagøy reise utenlands for å konkurrere mot andre parautøvere i badminton.
– Det er litt annerledes å konkurrere mot parautøvere i badminton. Det er litt mer taktisk, ettersom man kan legge opp spillet mer etter hvordan motstanderne er. Man kan spille mer på svakhetene deres. Det er vanskeligere mot funksjonsfriske, forklarer Sagøy.
Konkurrerer mot funksjonsfriske
Sagøy, som kommer fra Klæbu i Trøndelag, er takknemlig for at hun alltid har kunnet konkurrert med og mot funksjonsfriske badmintonspillere.
– Jeg vet ikke hvordan det er å ha to bein. Men jeg setter meg aldri begrensninger, og prøver alltid å se på muligheter. Så jeg har aldri synes at det er noen store forskjeller, og føler meg ikke funksjonshemmet, sier Sagøy.
Hun understreker at det er en nivåforskjell fra internasjonale konkurranser med parautøvere sammenlignet med konkurranser med funksjonsfriske spillere.
– Jeg skal fortsette å satse mot Paralympics i Paris i 2024. Men jeg går allerede for medalje i Tokyo i sommer. Det er et hårete mål, men ikke helt urealistisk heller, sier Sagøy.
Dermed tror hun at helgas NM, hvor hun ikke har noen konkrete målsetninger, kan bli en viktig oppladning fram mot Paralympics.
– Jeg tror absolutt det er god trening for meg. Det er god kamptrening fram mot Tokyo, sier Sagøy, som både skal konkurrere i singel og double under NM-helga.
KBK med flest deltakere i NM
På grunn av Covid-19 er det strenge regler under årets NM i badminton. Det er begrenset antall deltakere og ikke tillat med tilskuere.
KBK har med hele 16 deltakere, som er flest deltakere i et NM med deltakerbegrensning.
Mest lest akkurat nå
89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten
Solabuen vant dataspill-VM og rundt fem millioner kroner
Skuffet Viking-trener: – Skal være gode nok til å holde unna
Leggingen måtte utsettes da påfuglen dukket opp i hagen til småbarnsfamilien på Eiganes
Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid
Da hun ble gravid med sin homofile venn, ringte Anniken Huitfeldt for å spørre om det alle lurte på