Dette var en pine. Nå går det mot blågul fest.

KOMMENTAR: Endelig får svenskene igjen spille hovedrollen. Sist det skjedde, ble tidenes Tour de Ski-øyeblikk skapt.

Tunge tider: Slik så det ut for ett år siden, da Charlotte Kalla forlot skistadion i Val di Fiemme etter en svært tung sprintprolog.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er 13 år siden et av de mest spektakulære gjennombruddene for en langrennsløper. Bare tjue år gammel gikk Charlotte Kalla ut bak tittelforsvarer Virpi Kuitunen på sisteetappen i Val di Fiemme. Tour de Ski var fortsatt et ferskt konsept, kun arrangert én gang tidligere, og finalen opp slalåmbakken siste dag var da som nå en stor happening.

Finske Kuitunen ledet i 8,1 kilometer. Det var bare noen hundre meter igjen da ungjenta fra Norrbotten føk forbi.

De vanligvis så nøkterne svenske TV-kommentatorene holdt på å lette da Kalla tok føringen og vant Tour de Ski.

Gjennombruddet: Charlotte Kalla vant Tour de Ski i 2008 foran Virpi Kuitunen og ble superstjerne i Sverige.

Da Kalla vendte tilbake til Sverige, ble hun møtt av et hysteri vi sjelden opplever i langrennssporten. Aftonbladet trykket 16 sider om Kallas tour-triumf. Ordføreren hjemme i Tärendö lovet ut gratis strandtomt.

I og med at dette var mange år før koronaen gjorde både munnbind og avstandsregler hverdagslig, tok programleder Peter Settmann seg den friheten å kysse Kalla under den svenske idrettsgallaen. Det skjedde bare noen dager etter at hun hadde kommet først i mål på toppen av monsterbakken.

Resultat: Kalla ble syk.

Les også

Norsk Tour-nei får kritikk: – Det dreper langrennssporten

Tour de Ski-historien har hatt en rekke minneverdige øyeblikk. Som da Petter Northug havnet i basketak med Giorgio Di Centa. Eller da samme mann ankom touren i egen buss, som tidligere var blitt benyttet av stjerner som Madonna og AC/DC. Eller da Northug kjørte sikksakk for å holde konkurrentene bak seg i Oberstdorf. Dramatisk var det også da Justyna Kowalczyk kollapset i 2015, måtte bryte og ble sendt til sykehus.

En stor del av minnene er signert norske utøvere. Slik blir det ikke denne gangen.

Preget touren: I en årrekke var Petter Northug den viktigste attraksjonen i Tour de Ski. Nå er verken han eller noen andre norske løpere med.

Norge har valgt å holde seg hjemme på grunn av koronasituasjonen.

Det trenger ikke å bli så feil for internasjonalt langrenn, hvor Norge har dominert stort i mange år.

Det kan tvert imot bli en stor opptur, særlig for Sverige.

Les også

Snudde opp ned på RBK-styret. Et godt valg for VM

Siden Kalla vant i 2008, har ikke Sverige toppet Tour de Ski-pallen en eneste gang, verken på kvinne- eller herresiden. Kun én gang etter 2008 har en svensk løper vært på pallen. Det var Marcus Hellner i 2012.

I år kan vi med stor sikkerhet si at det blir annerledes.

Sannsynligheten for blågul fest er meget høy, med Frida Karlsson og Ebba Andersson som de største sammenlagtfavorittene. På herresiden vil sannsynligvis russerne innta samme posisjon.

Les også

Den vonde erkjennelsen få snakker om

Og hva med hun som fortsatt står for det sterkeste øyeblikket, hun som suste fra Virpi Kuitunen opp slalåmbakken i 2008?

Karrieren til Charlotte Kalla har vært som en berg-og-dal-bane etter gjennombruddet. Høye topper, som OL-gullet på 10-kilometeren i Vancouver i 2010, eller VM-gullet på samme distanse i Falun fem år senere. Og dype daler, som da hun mutters alene, med hodet godt innpakket i en diger boblejakkehette, forlot stadion i Val di Fiemme i fjor.

Superlag: Ebba Andersson (til venstre) og Frida Karlsson er favoritter til å vinne årets Tour de Ski. Her sammen med Charlotte Kalla etter VM-triumfen på stafett i Seefeld.

Det var en pine å følge henne på tampen av Tour de Ski sist vinter, fordi sympatiske Charlotte Kalla er en utøver du bare unner alt godt.

- Jeg forsøkte å gå på ski og å gå fort, men det fungerte ikke, forklarte hun det svenske pressekorpset før hun forlot arenaen.

Kalla var nesten 18 sekunder bak Jessica Diggins på sprintprologen og over tre minutter bak Therese Johaug i tour-sammendraget.

Les også

Du skjønner hva du er i ferd med å gjøre, Klæbo?

Det triste bildet der Kalla gikk ut av stadion i fjor er også et av de sterke minnene fra Tour de Ski. Det beskriver fortvilelsen og skuffelsen når ting ikke fungerer. Det finnes noen lignende motiver av Marit Bjørgen i hennes aller tyngste sesonger, før alt løsnet og hun vendte tilbake som verdens beste.

Også denne sesongen har Kalla opplevd motgang. I november testet hun positivt på koronaviruset. Rett før jul ble det klart at hun dropper Tour de Ski. Populariteten i Sverige har hun beholdt, men forventningene til henne er lave i år. Det er ikke Kalla svenskene skal stole på lenger.

Sverige har fått på plass et knallsterkt kvinnelag med stor bredde, selv uten Kalla. Om hun hevder seg i toppen i løpet av denne sesongen, vil det være ren bonus.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Selv om Norge uteblir, vil årets Tour de Ski ha mye spenning i seg. De sju siste årene har Norge vunnet blant kvinnene. Før det vant Justyna Kowalczyk fire på rappen.

Om Frida Karlsson eller Ebba Andersson kommer først til topps på monsterbakken i år, kan popularitetsnivået på konkurransen nærme seg 2008-nivået.

Særlig hos svenskene.

Publisert:
 1. Tour de Ski
 2. Charlotte Kalla
 3. Frida Karlsson
 4. Justyna Kowalczyk
 5. Ebba Andersson

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. 18 fikk fartsbot i Sola

 4. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 5. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen