Tar spesielt grep for å arrangere løp for 1500 deltakere på Sørlandet

Torsdag går Sørlandsgaloppen av stabelen. Hovedkomiteen velger å dele arrangementet i to for å være innafor smittevernreglene. – Helt trygt, sier Dagfinn Haarr.

Leder av hovedkomiteen i Sørlandsgaloppen, Nils Gjelsten, gleder seg til å ta imot i underkant av 1500 deltakere i Ravnedalen. Sommergaloppen arrangeres i Mandal og Kristiansand fra torsdag 1. juli til og med søndag 4. juli.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

KRISTIANSAND: – Vi er veldig fornøyd. Nå har det vært så mange avlysninger og det er mange som lengter etter å konkurrere. Det føles godt at vi kan tilby et godt o-arrangement.

Det sier Nils Gjelsten til Fædrelandsvennen. Han er leder av hovedkomiteen i Sørlandsgaloppen, som arrangeres på Sørlandet fra torsdag 1. juli til søndag 4. juli.

1470 stykker er påmeldt til Galoppen. Etappene på torsdag og fredag avholdes i Furulunden i Mandal. Løpene lørdag og søndag arrangeres i Ravnedalen i Kristiansand.

Men det har vært mye frem og tilbake på om Sørlandsgaloppen i det hele tatt kunne arrangeres.

Fjorårets arrangement ble avlyst på grunn av koronapandemien, og det var ikke før i forrige uke at klarsignalet kom for å gjennomføre årets løp.

– Det er klart at det var kjedelig å avlyse i fjor. I år har det vært veldig mye usikkerhet. En ting er de nasjonale retningslinjene som vi forholder oss til. Men plutselig kom det strengere, lokale krav. Ting har vært veldig usikkert inntil helt nylig, sier Gjelsten.

– Måtte dere ha avlyst nok en gang om kommunen ikke gikk over til trinn tre i tide?

– Det kan godt hende. Hvis ikke måtte vi ha satt ytterlige begrensninger i antall påmeldte, svarer Gjelsten.

Deler galoppen i to

Fra og med lørdag gikk også Kristiansand kommune over til trinn tre i gjenåpningsplanen til regjeringen. Dermed har Sørlandsgaloppen funnet en løsning for hvordan de skal arrangere orienteringsløpet.

– Vi deler hvert løp i to, sier Gjelsten.

Selv om det er mellom 1200–1400 deltakere påmeldt til hvert løp, deler de altså arrangementet i to hver dag. Fire forskjellige kohorter på i underkant av 200 deltakere løper med gode mellomrom, før Galoppen tar en halvtimes pause. De resterende fire gruppene på 200 deltakere løper så i tur og orden til slutt.

– Deltakerne får tildelt en starttid, og møter til start tett opp mot dette. Det skal løpes ut fire deltakere i minuttet. De løper fritt ute i skogen uten nærkontakt. Etter de kommer i mål skal de bruke kortest mulig tid i området før de forlater plassen, sier Gjelsten.

Gjelsten sier at de deler deltakerne inn i ulike kohorter, slik at de kan gjennomføre Sommergaloppen i henhold til smittevernreglene.

Tilbake til «normalen»

På grunn av smittevern må de droppe samlingsplasser, kiosksalg og andre sosiale eventer på Sørlandsgaloppen.

– Det som er forskjellen fra dette sammenlignet med de tidligere årene er at vi denne gangen kun fokuserer på å lage et godt orienteringsløp. Vi har gode løyper, men alt det andre rundt arrangementet er borte. Det er litt kjipt, sier Gjelsten.

Men selv om Sørlandsgaloppen 2021 arrangeres med begrensninger, er det likevel like mange som er påmeldt til årets arrangement som det var i 2018 og 2019.

– Vi er tilbake på det normale nivået. Selv om flere idretter har opplevd frafall, opprettholder vi det samme antallet som tidligere, sier Gjelsten.

Sørlandsgaloppen er tilbake til normalen når det gjelder antall påmeldte. Men det blir ingen folkefest med alt rundt selve løpene. Her er et stemningsbilde fra samlingsplassen ved Høvåg skole fra Sørlandsgaloppen i 2016.

– Helt trygt

Tidligere kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr, er sammen med Erik Hodne ansvarlige for smittevern til Sørlandsgaloppen.

Selv om mange deltakere skal løpe Galoppen, understreker Haarr at løpet arrangeres under trygge rammer.

– Det er et usedvanlig trygt arrangement, sier Haarr, før han utdyper:

– Alt skjer utendørs, og vi vet jo at viruset ikke koser seg utendørs. Vi satser alt på at folk skal opprettholde enmetersregelen. Det viktigste er å unngå kontakt mellom mennesker, sier han.

Dagfinn Haarr gleder seg til Sommergaloppen. Han understreker at arrangementet er helt trygt med tanke på smittevern.

Haarr har vært med på Sørlandsgaloppen de siste 20 årene. Han gleder seg til å løpe o-løpet igjen.

– Det blir gøy. Det er helt trygt og det er jo vanskelig å tenke seg en bedre idrett med tanke på smittevern. Folk sprer seg raskt, sier han.

Publisert: