Løperesset fire måneder koronafast i Kenya: – Angrer ikke på at jeg ble værende

17. mai feirer den trønderske maratonmannen med å løpe såkalt «mairaton» i regi av Oslo maraton – i Kenya. Løpet direktesendes i sosiale medier.

Publisert: Publisert:

Sondre Nordstad Moen feirer 17. mai med å løpe halvmaraton i Kenya. Foto: Privat

 • Petter Rasmus

– Det er ingen som vet noen om når jeg kommer hjem, det er umulig å si. Det er myndighetene som bestemmer. Ambassaden og flyselskapene har ingenting de skulle sagt. Flyplassen i Nairobi er stengt og åpner for flytrafikk først 27. mai. Derfor har jeg sluttet å ha for store forhåpninger om hjemreise, jeg blir bare skuffet. Jeg har lagt fra meg jaget etter å komme meg hjem, sier Sondre Nordstad Moen til Adresseavisen.

Da koronapandemien stengte ned hele Norge i midten av mars, fikk maratonløperen et klart råd fra ledelsen i friidrettsforbundet om å komme seg hjem fra treningsleiren i Iten.

Men Nordstad Moen meldte tilbake at han følte seg trygg i Kenya – og trosset rådet. Selv om han forventet å bli smittet.

Sondre Nordstad Moen har forlatt lodgen i Iten, og har nå base i byen Eldoret. Foto: Privat

Forsøkte å komme seg hjem

29-åringen har holdt seg frisk, og han angrer ikke på at han ble værende i Kenya.

– Jeg gjorde et forsøk på å komme meg hjem, men det ble bare rot med reisebyrået og charterflyet var fullt før jeg fikk booket meg plass. Jeg hadde uansett ikke fått gjort så mye mer på en stol i Oslo. I fylket her og nabofylket er det kun én som har testet positivt på korona. Det er portforbund fra klokka sju på ettermiddagen til fem om morgenen, og alt av restauranter og barer har vært stengt i 6 uker. Det er påbudt med munnbind, også når du kjører bil – også når du kjører alene. Det er 2000 kroner i bot eller 6 måneder i fengsel for å kjøre bil uten maske. Myndighetene tar koronapandemien veldig seriøst, sier han.

Siden sist har Sondre Nordstad Moen forlatt treningscampen i Iten. Nå er han innlosjert hos namdalingen Nils Jørgen Forreløkken. Litt for at oppholdet i høyden ikke skal bli for langvarig, men også av økonomiske årsaker.

Løper «mairaton»

Det er også enklere å komme seg til flyplassen fra Forreløkkens base i byen Eldoret. Forreløkken har i mange år vært fast hjelper når han trener i Kenya, og sammen planlegger de nå et realt 17. mai-stunt.

Nordstad Moens klubb hjemme i Norge, Sportsklubben Vidar, har lagt opp til en virtuell utgave av Oslo Maraton, nemlig såkalt 17. mairaton. For 29-åringen innebærer det at han skal markere nasjonaldagen med å løpe halvmaraton – selvsagt med nummer på brystet. Løpet skal live-overføres på Facebook-siden til kompanjongen Forreløkken, som heter «Safarirun».

Sondre Nordstad Moen sammen med Nils Jørgen Forreløkken. Sammen lover de et «skikkelig 17. mai-show» direkte på Facebook på nasjonaldagen. Foto: Privat

– Fra 26. april til sist helg hadde jeg to uker der jeg trente en god del mindre for å pigge opp hode og bein. Nå trener jeg etter et program igjen, med håp om at det blir London Maraton i starten på oktober. «Mairaton» meldte jeg meg på litt for gøy. Jeg skal vel løpe lenger i løpet av den økta, men tar tida på en halvmaraton underveis, sier han.

Lover god underholdning

Selv om Nordstad Moen melder at han er på «80 prosent» og ikke kan love personlig rekord på sitt direktesendte halvmaraton, mener han at sendingen fra Kenya kan være en ok erstatning i mangelen på et barnetog å se på denne nasjonaldagen.

– I tillegg til selve økta, blir det et skikkelig 17. mai-show. En salig blanding av seriøsitet og humor. Det blir mulighet for å sende inn spørsmål til meg, og vi lover god underholdning, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 3. Følg med på nyttår rundt i distriktet på våre webkameraer

 4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 5. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 6. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 1. Sondre Nordstad Moen
 2. 17. mai
 3. Friidrett
 4. Maraton
 5. Oslo maraton