«Én av 30 fra Trøndelag. Det er faktisk krise»

Det er ti år siden Marit Bjørgen og Petter Northug herjet i Vancouver-OL. Sjansen for at noe tilsvarende vil skje om ti nye år ser dessverre liten ut.

Publisert: Publisert:

Trønderstjerner: For ti år siden var Marit Bjørgen og Petter Northug de store stjernene både før og under OL i Vancouver. Foto: TERJE VISNES

 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Denne helga starter junior- og U23-VM på ski i tyske Oberwiesenthal. Der er Trøndelag og Trønderhopp godt representert i hoppbakken. Verre står det til i langrenn, hvor kun én av 30 uttatte løpere representerer klubber fra Trøndelag.

Heldigvis har vi Hanne Wilberg Rofstad fra Byåsen. Som eneste lokale løper er hun på plass i det gamle Øst-Tyskland.

– Vi er nok tregere enn andre klubber når det kommer til utvikling. Vi sliter med rekrutteringen på juniornivå. Samtidig tror jeg vi kunne tjent på at flere klubber samarbeidet. Vi må rett og slett bruke hverandre for å bli bedre, uttalte hun tidligere denne uka.

Det er kloke ord.

Jeg tror hun har helt rett.

Eneste trønder: 30 løpere er tatt ut til junior-VM og U23-VM. Hanne Wilberg Rofstad fra Byåsen er den eneste trønderen. Foto: Ryan Kelly, NTB scanpix

Junior-VM gir en svært god pekepinn på hva vi har i vente. En gjennomgang av de siste 15 mesterskapene viser at en stor del av dem som senere herjet i verdenstoppen, også dominerte i junior-VM.

Petter Northug tok fire av fire mulige gull i 2006. Ingvild Flugstad Østberg gjorde det samme i 2009, mens Sergej Ustjugov kopierte bragden i 2012. I 2016 ble det tre gull på Johannes Høsflot Klæbo, mens Frida Karlsson vant to gull i fjor.

Til og med Emil Iversen, den av dagens stjerner som blir trukket frem som en «late bloomer», presterte i junior-VM. I 2011 var han på det norske stafettlaget som tok gull.

Andre medaljevinnere i junior-VM i denne perioden er Ragnhild Haga, Pål Golberg, Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. I tillegg til en rekke av de andre av dagens profilerte toppløpere internasjonalt.

Suveren: Petter Northug vant fire gull av fire mulige under junior-VM i 2006. Her blir han sekundert av Hallgeir Martin Lundemo. Foto: SONDRE MIKAL ALVÆR

I et slikt lys er det skremmende å se den lave representasjonen til Trøndelag i Oberwiesenthal.

Går vi enda et hakk nedover, til Hovedlandsrennet, er resultatlistene heller ikke oppløftende. Hovedlandsrennet er sesongens høydepunkt for 15- og 16-åringer i Norge, den konkurransen alle forsøker å toppe formen til. Bortsett fra den meget sterke seieren til Bratsbergs Eva Ingebrigtsen på femkilometeren i 16-årsklassen, samt tredjeplassen til Adrian Cornelius Eide Kaasbøll fra Byåsen i 15-årsklassen, var det magert i toppen fra trønderne.

For mange av trønderne ble årets hovedlandsrenn en skikkelig realitetssjekk. Akershus vant guttenes stafett foran Buskerud og Oslo. Blant jentene vant Akershus foran Oslo og Troms. Beste midtnorske lag var Sør-Trøndelag med fjerdeplass i gutteklassen og sjetteplass blant jentene.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen, to av langrennssportens aller største profiler, kamuflerer i stor grad det underliggende problemet. Selv om Julie Myhre og Anne Kjersti Kalvå har vist gode takter på distanse, er det for optimistisk å håpe på en lokal arvtaker etter Marit Bjørgen på kort sikt. I sprint har Ane Appelkvist Stenseth tatt steget opp i verdenstoppen.

Trønderstjerner: Emil Iversen (til venstre) og Johannes Høsflot Klæbo er de to største langrennsprofilene fra Trøndelag. Foto: RUNE PETTER NESS

Trenden er imidlertid klokkeklar. Trøndelag sakker akterut. Bortsett fra enkelte unntak, heldigvis finnes dem, dominerer Østlandet. Både i seniorklassene, hos juniorene og i Hovedlandsrennet.

I stedet for å gjemme problemet bak unntak som Klæbo, Stenseth, Wilberg Rofstad og Ingebrigtsen, tror jeg det er smart av trønderske langrennsledere å raskest mulig finne årsakene til at det er slik.

Er mulighetene for satsing og muligheten til å rekruttere nye løpere rett og slett så mye bedre på Østlandet, eller er det andre faktorer som gjør at Trøndelag blir fragått?

Vår eneste langrennsløper i junior-VM peker på samarbeid, og jeg tror en god del kan ligge nettopp der.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Hvorfor har Trøndelag fortsatt to ulike skikretser? Hvor godt samarbeider egentlig klubbene i landsdelen? Har vi noe å lære av modellene som benyttes i hovedstaden?

Er nysgjerrigheten i Trøndelag stor nok eller hviler vi oss i for stor grad på gamle laurbær?

Med Marit Bjørgen og Petter Northug som de to dominerende løperne i et helt tiår, er det ikke unaturlig at trønderne tenkte at dette ville fortsette. For så vidt gjorde det nettopp det med Johannes Høsflot Klæbo.

Men stadig oftere kommer dessverre sannheten om den dystre situasjonen bak dagens store langrennsstjerne til syne.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Langrenn
 2. Marit Bjørgen
 3. Petter Northug
 4. Johannes Høsflot Klæbo
 5. Sergej Ustjugov