- Beklager, Norge

Selv om Italia allerede er klare for neste sommers EM i Frankrike, levnes ikke Norge rare sjansene til å vinne kveldens kamp på Olympiastadion.

GLEDESDREPERE: Andreas Delise, til venstre, og Alberto Simoni er sikre på at det norske landslaget ikke klarer å ta alle tre poengene på Olympiastadion tirsdag kveld. De mener 0-0 er det beste vi kan håpe på.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

ROMA (Aftenbladet): — Vi vet at kampen ikke er veldig viktig for oss, men vi taper aldri på hjemmebane. Så enkelt er det, sier Andrea Delise og Alberto Simoni til Aftenbladet mens de selger pizza og smakfull hjemmebakst over disken i en av Romas trange og romantiske sidegater.

Høsten har fortsatt ikke kommet til den italienske hovedstaden. Byen bader i rundt 22 varmegrader og strålende sol mens turistene strømmer nedover gatene mot alle severdighetene.

Les også

Bli med på fotball-vorspiel: Vi lader opp til Norges skjebnekamp

49 kamper uten tap

Kveldens EM-kvalifiseringskamp mellom Italia og Norge er ikke den store snakkisen. Kanskje ikke så rart ettersom vertsnasjonen allerede er klar for EM i Frankrike etter 3-1-seieren borte mot Aserbajdsjan lørdag kveld.

GIR HÅP: Mimo Abdl understreker at det italienske landslaget ikke er så gode som tidligere årganger.

Men for Norge er oppgjøret den store muligheten til å kvalifisere seg direkte til et EM-sluttspill for første gang på 16 år. Det skjer dersom Norge tar alle tre poengene. Så nært har ikke landslaget vært siden de bare måtte klare uavgjort hjemme mot Tyrkia i 2007 for å komme til EM i Østerrike og Sveits i 2008. Norge tapte 1-2.Delise og Simoni bak disken har imidlertid et poeng – et poeng som strekker seg utover patriotisme når de sier at Italia aldri taper på hjemmebane. Sannheten er at det italienske landslaget ikke har tapt én eneste EM— eller VM-kvalifiseringskamp på hjemmebane på de siste 49 oppgjørene.

Les også

- Selv med null prosent sjanse går det an å slå Italia

Danmark klarte det

Danmark var den siste nasjonen som klarte det. For 16 år siden. Da snudde drengene 0-2 til 3-2 i en EM-kvalifiseringskamp i Napoli. Det skal understrekes at Italia allerede var klar for EM-sluttspillet da det oppgjøret ble spilt.

Nå er utgangspunktet det samme for Norge som det var for Danmark den gangen. Uansett utfall er Italia ett av de 24 landene som spiller EM i Frankrike kommende sommer.

— Det er selvfølgelig et poeng som kan spille inn. Alle spillerne vet at de ikke trenger å vinne kampen, jobben er gjort. Men for Norges del er 0-0 likevel det beste resultatet de kan håpe på, sier Alberto Simoni og slår ut med armene bak disken.

I seks av de åtte siste mesterskapskvalifiseringene har Italia vært sikret plass i EM eller VM før den siste kvalifiseringskampen. Resultatene i de siste oppgjørene kan tyde på at innstillingen til blåtrøyene ikke alltid er helt på topp.

Resultater som 0-0 mot Hviterussland, 3-2 mot Kypros, 3-1 mot Færøyene og 2-2 hjemme mot Armenia er ikke veldig imponerende.

Har tro på Norge

Mimo Abdl smiler bredt og spør Aftenbladet om vi vil sitte i solen eller skyggen. Han serverer på en av Romas uterestauranter og er lidenskapelig opptatt av fotball. Abdl er langt mer optimistisk på Norges vegne enn herrene bak pizzadisken i gaten nedenfor.

— Er dere journalister fra Norge? Da kommer dere til å få noen uforglemmelige dager i Roma. Det italienske landslaget er ikke i nærheten av å være like gode som tidligere. I tillegg vet alle at vår billett til EM er sikret. Jeg har sett flere av Norges kamper det siste året. De er gode. Norge vinner kampen 2-1, sier han og ber om å bli trodd.

Dersom Norge ikke makter å ta tre poeng mot Italia, ligger håpet om direkte kvalifisering til EM i at Malta klarer å ta minst ett poeng i sitt hjemmeoppgjør mot Kroatia. Blir Norge nummer tre i sin pulje bak Italia og Kroatia, får de en siste sjanse ved å spille playoff mot en annen nasjon som også ble treer i sin pulje.

Publisert: