Tjærnås: Jeg ønsker meg to ting mot Tsjekkia

ANALYSE: Det er få grunner til å frykte det tsjekkiske laget Norge møter nå. Spørsmålet er om de har evnen til å utnytte deres svakheter, skriver Lars Tjærnås.

Per-Mathias Høgmo har mange vanskelige valg han må ta før møtet mot Tsjekkia fredag kveld. Blant annet må han vurdere om Mats Møller Dæhli (t.h) skal få sjansen fra start.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Tsjekkia har tradisjoner som langt overgår våre i fotball. De har både vunnet og tapt finale i EM, og fostret flere spillere som har vært blant de beste i sin generasjon. Det var før. Nå har de et generasjonsskifte. Kombinert med skader på mange nøkkelspillere gjør det at Norge møter et mannskap som så langt hverken har scoret eller vunnet på sine tre første kamper i vår pulje.

Norges landslagsledelse har hele tiden snakket om viktigheten av å ha spillere ute i "topp fem-ligaene" i Europa, England, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike. Norges tropp har ti som spiller der, tsjekkerne har kun fire. Det er umulig å møte dem på et bedre tidspunkt enn Norge gjør nå.

Les også

Skjelbred om kritikken: - Hva andre sier om meg som kaptein er ikke så viktig

Lars Tjærnås analyserer Norges laguttak til nøkkelkampen mot Tsjekkia i Praha fredag.

Dette handler imidlertid ikke mest om hjemmelaget. Det handler om Høgmos menn er i stand til å heve seg markant fra de fire kampene de har spilt denne høsten. Det starter med å velge riktig lag og riktig strategi.

Det første først. Jeg ønsker meg to ting:

  • Bruk formspillere
  • Bruk spillere mest mulig i roller der de spiller daglig

Jeg ville fortsatt i 4-5-1/4-3-3 og dyrket to nye spillere fra samme klubb på vår høyreside. Omar Elabdellaoui og Tarik Elyounoussi trener og spiller sammen i Olympiakos det bør vi utnytte for alt det er verdt. Bonusen i det er at Per Ciljan Skjelbred slipper å spille ute til høyre. Han bør spille sentralt, eller ikke spille. Jeg mener at han, Alexander Tettey og Stefan Johansen, som er tilbake i form, utgjør en trio med erfaring, fysikk og ulike ferdigheter gode nok til å være vårt nav i denne kampen.

Sats på Diomande

Høgmo bør starte med Adama Diomandé til venstre. Jeg er skeptisk til å starte med Mads Møller Dæhli. Han har så få kamper på høyt nivå over tid at han bør heller komme inn når kampen åpner seg, hvis det er behov.

Lars Tjærnås mener Hull-spiller Adama Diomande bør starte mot Tsjekkia.

Med Diomande får vi mer fysisk kraft og større duellstyrke inne i motstanders 16-meter. Det er avgjørende nødvendig. Det var mangelen på det, på råskapen og kløkten Norge trengte da laget kom til innlegg, som felte dem mot Aserbajdsjan i Baku. Med de backene Norge har, kommer de norske gutta garantert til mange innlegg. Da trenger de noen som kan omsette det til resultat.

Les også

Setter ned billettprisene til syv kroner - vil lage heksegryte mot Ødegaard & co

Se tilbake til 2014

Strategien ellers trenger ikke gjøres mer komplisert enn å sette på en video av forrige kamp mot samme motstander.

5. mars 2014 spilte Norge kanskje den beste bortekampen under Høgmo mot et langt sterkere tsjekkisk mannskap, i alle fall offensivt.

De var smarte nok til å velge de riktige tidspunktene til å kontre, og når de kontret gjorde de det med fart, besluttsomhet og finesse.

De greide å være rolige nok med ballen i laget når de ikke kunne kontre. Rolige nok til å unngå å bli presset i mer enn korte perioder av gangen. De utnyttet riktige rom, bak motstandernes backer når de kunne, inn i mellomrommet når sjansen var der. Det var variasjon og kreativitet så markant at det varslet om gode tider. De er uteblitt. Det er historie nå.

Les også

Engasjert Høgmo til pressen: - Leter dere etter det negative, så smitter det over på spillerne

Norge må vinne

Landslaget har malt seg inn i et hjørne. Vi har en landslagssjef som er presset til kanskje siste skanse. Norge har et mannskap som er blitt kraftig kritisert. Og de har dårlig tid!

Veien ut av dette er fryktelig enkel— i teorien. Norge må vinne. Tre poeng er fotballens hurtigvirkende plaster på alle sår.

Kommer landslaget opp på nivået fra siste besøk i Praha, vinner de!

Avspark kl. 20.45 – MAX

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser:

Publisert: