Bestem deg nå, Høgmo!

Kommentar: I løpet av sine ni første kamper har landslagssjefen brukt omtrent alt som er av hel— og halvgode norske fotballspillere. Nå må vaklingen ta slutt.

Høgmo på sidelinjen under lørdagens landskamp mot Russland.
 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
_DSC2026 copy.jpg
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

NORGE — RUSSLAND 1-1

ULLEVAAL (Aftenposten): Mye var bedre i går, og resultatet var hederlig. Men det var vanskelig å se på Norge som et fotballag med identitet og klare linjer. Ikke så rart, for fjerdedommeren var én av banens travleste menn. Det vrimlet av spillere som skulle ut og inn.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Mot Frankrike satte Per-Mathias Høgmo inn seks innbyttere. Det gjorde han på nytt i går etter å ha endret laget nesten fullstendig fra tirsdagens kamp. Det nærmet seg et B-lag. Det passer dårlig når han samtidig snakker om «samhandlingsutfordringer».

Som et klubblag

Per-Mathias Høgmo har behandlet Norges landslag som et norsk klubblag i februar. Resultatet har betydd mindre, alle har fått spille.

Men etter ni testkamper bør han bestemme seg for en tilnærmet førsteellever. Og som en klubbtrener bør han gi signaler til dem som det satses på, at de allerede nå begynner å tenke EM-kvalifisering.

Men hvem er det?

Tre ledige plasser

Ørjan Nyland er keeperen, selv om Rune Almenning Jarstein var bra i går.

Tom Høgli er én av sidebackene. Den andre plassen er åpen for fortsatt testing og formkontroll.

I midtforsvaret har ikke Håvard Nordtveit vist nok i kampene siste uke til å få tillit videre. Svakhetene på innlegg har vært overraskende store. Men hvis Brede Hangeland presser enda en formtopp ut av sin lange kropp og karrière, så er han fortsatt et godt valg ved siden av Vegard Forren, som viste i går at han ikke har mistet evnen til på være på rett plass og ekspedere ballen trygt ut av forsvar.

Gjennom hele Russland-kampen viste Anders Konradsen (vår målscorer) at han er ganske nær internasjonal A-klasse med kvaliteter som ikke falmer uten videre. Selvtillit har han også, og vi vet at Stefan Johansen har mye av det samme. De to ledet den norske innhentingen mot slutten av kampen. De må satses på.

Dæhli en ener

I et 4-5-1, som må velges som basis med det spillerutvalget vi har, er det så jevnt blant de øvrige kandidatene sentralt at formen vil bli avgjørende.

Mats Møller Dæhli trenger ingen å diskutere lenger, han er første navn på blokken. Morten Gamst Pedersen har såpass tydelige ferdigheter at han er naturlig på den andre siden.

Og så kan Høgmo begynne å gruble over spisser. Her er utvalget så spedt at det nesten er like greit å gjøre som Spania, spille uten spiss og satse hele angrepsspillet på gjennomløpninger fra midten.

Snill og god

Men det vil nok ikke Høgmo. Da vil jeg legge inn et ord for Joshua King, som i hvert fall har frekkhet og ferdigheter nok til å lage noen problemer for motstanderne. Kanskje han etter hvert blir mer stabil også — fra kamp til kamp, fra minutt til minutt.

Personlig er jeg usikker på om Høgmo kommer til å bruke tiden frem til første EM-kamp til å drille inn et lag. Han er jo så snill og blid, og alle skal få være med, i god NFF-ånd.

Men vi som satt på pressetribunen, vi som hylles av Høgmo fordi vi er så gode til å stille kritiske spørsmål, vi vil helst skrive om et landslag som fungerer. Et landslag som er innspilt.

Publisert:
 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Russlands herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Sprengningsuhell ved Auglendstunnelen – sørgående felt vil være stengt hele natta

 2. Fra i dag blir det ny nettleie. Slik kan du påvirke strømregningen

 3. I pausen på basketballkampen kom ideen. Nå kan mobiltelefonen bli hjertestarter

 4. Egil Ingve Larsen er død

 5. 19 kunstnere mister arbeidsplassene sine i Stavanger sentrum

 6. TV 2-journalist beklager egen oppførsel