Haaland klar for tysk gigantklubb: – Fikk en god følelse

Erling Braut Haaland har skrevet under for Borussia Dortmund.

Erling Braut Haaland melder overgang fra RB Salzburg til Borussia Dortmund.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det bekrefter klubben på Twitter. Haaland slutter seg til Dortmunds treningsleir 3. januar i spanske Marbella. Spissen har signert en kontrakt frem til sommeren 2024.

– Jeg har snakket mye med klubben, spesielt med Hans-Joachim Watzke (administrerende direktør), Michael Zorc (sportsdirektør) og trener Lucien Favre. Jeg fikk en god følelse fra start om at jeg ønsket å spille her i den fantastiske Dortmund-atmosfæren foran mer enn 80.000 tilskuere, sier Haaland til Dortmunds nettsted.

Overgangen skjer etter at Haaland har herjet for Salzburg denne sesongen. De siste ukene har det vært mange spekulasjoner om jærbuens klubbfremtid.

Ifølge tyske aviser hadde Haaland en utkjøpsklausul på vel 200 millioner kroner. Det er omtrent en tredjedel av hva markedsverdien hans er ifølge fotballkjennere. Overgangssummen skal ifølge flere medier ligge rundt dette tallet.

Flere av de millionene vil finne veien tilbake til Norge. Ifølge Romsdals Budstikke har Molde, som solgte Haaland til Salzburg, krav på rundt 15 prosent av det Dortmund nå betaler østerrikerne. I tillegg vil barndomsklubben Bryne også få litt av pengene.

– Jeg kan ikke kommentere det, men vi har en god avtale med Molde, sier daglig leder Asle Tjøtta etter at storovergangen er bekreftet.

Haalands kontrakt med Dortmund varer frem til 30. juni 2024. Han slutter seg til laget 3. januar. Deretter reiser han og lagkameratene til Marbella på treningsleir.

Interesse fra toppklubber

I tillegg til å være sterkt koblet til Borussia Dortmund, ble 19-åringen også knyttet til Bundesliga-leder RB Leipzig og Manchester United. Haaland skal ha vært i samtaler med alle de tre klubbene.

Nylig skrev VG at United-manager Ole Gunnar Solskjær dro til Salzburg for å møte sin gamle elev fra Molde-tiden.

– Til tross for mange tilbud fra absolutte toppklubber bestemte Erling Braut Haaland seg for å bli en del av Borussia Dortmund og planene vi har vist ham. Vår tålmodighet har lønnet seg, sier Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke.

– Vi kan alle se frem til å få en ambisiøs, atletisk og fysisk spiss. Han har et målinstinkt og en imponerende fart, og dette er egenskaper vi ønsker å utvikle videre i Dortmund, sier sportssjef Michael Zorc.

Dortmund fikk ingen god avslutning på året med to strake kamper uten seier. De gul- og svartkledde er nummer fire i tysk Bundesliga etter halvspilt sesong. Det er syv poeng opp til RB Leipzig.

Haaland blir den fjerde nordmannen i Borussia Dortmund. Tidligere har André Bergdølmo, Jan Derek Sørensen og Steinar Pedersen spilt for klubben.

Erling Braut Haaland med Borussia Dortmunds klubbpresident Hans-Joachim Watzke.

Markerte seg i Champions League

Haaland scoret i fem av seks kamper i årets gruppespill i Champions League. Totalt endte han på åtte scoringer i den gjeveste europacupen, mens det ble 16 mål på 13 oppgjør i den østerrikske ligaen denne sesongen.

Salzburg greide ikke å ta seg videre til cupspillet fra en gruppe med regjerende mester Liverpool og italienske Napoli. Med overgangen til Borussia Dortmund er Haaland klar for mer Champions League-spill denne sesongen.

Den tyske storklubben møter Paris Saint-Germain til åttendedelsfinale. Kampene spilles 18. februar og 11. mars.

Før det møter laget Augsburg 18. januar. Det kan bli Haalands debut.

Flere gode grunner

Vi snakket med tidligere Dortmund-spiller André Bergdølmo tidligere i desember. Da svarte han slik på spørsmål om Bundesliga er et passende nivå for Haaland:

– Det er utrolig mange gode spillere i Tyskland, også på lavere nivåer. Så det å komme inn i en sånn klubb, er helt fantastisk. Om det blir Dortmund, så er det en klubb som tar vare på unge spillere og spiller en moderne fotball som kan passe Haaland. Angrepsfilosofien til laget gjør at han vil komme til mange sjanser, og det kan få ham til å løfte seg, sa Bergdølmo.

Samtidig listet tidligere bundesligaproff Jan Åge Fjørtoft opp Dortmunds hjemmearena og fanskare som fordeler ved en Dortmund-overgang. Fotballeksperten fremhev også klubbens evne til å utvikle spillere.

– Den gang Robert Lewandowski og Pierre-Emerick Aubameyang gikk til Dortmund, hadde ingen hørt om dem, poengterte Fjørtoft tidligere i måneden.

Publisert: