Vi ble med Start-helten hjem til bygda: – Jeg glemmer aldri hvor jeg kommer fra

Kameratene til Martin Ramsland var i ungdommen redd for at han skulle sløse bort talentet sitt. Nå mener de Start-helten er en inspirasjon for den lille bygda. Vi ble med spissen hjem til Marnardal.

Martin Ramsland håper han kan inspirere ungdommer fra små steder til å tro på seg selv. På denne banen i lille Øyslebø har Martin Ramsland lagt ned sine treningstimer. Foto: Jacob J. Buchard

  • Steffen Stenersen
Publisert: Publisert:

ØYSLEBØ: – Du bommet jo på flere sjanser her enn du har gjort i hele høst for Start.

Meldingene sitter løst når Martin Ramsland er tilbake i Marnarhallen. På parketten i idrettshallen i Øyslebø har han tilbrakt utallige timer i barndommen. Denne torsdagskvelden i desember er Start-profilen med på en trening med femtedivisjonslaget til Marnardal.

Det har gått halvannen uke siden mirakelet på Åråsen. Siden Martin Ramsland fikk heltestatus blant fotballfansen på Sørlandet. Siden Start-supportere begynte å lufte tanken i sosiale medier om en Ramsland-statue i Kristiansand. Han er blitt frelseren på Fotball-Sørlandet, og vi har tatt turen til der det hele startet. Hvis Ramsland er Jesus, er dette Betlehem.

– Han var et helt rått talent og hadde noen fysiske forutsetninger jeg knapt har sett maken til.

Ordene tilhører Mads Heldal. I dag trener for A-laget til Marnardal i 5. divisjon, men også en barndomskamerat av Martin Ramsland. Han bor i bygda til vanlig og har fulgt Start-spissens karriere tett. Vi snakker med Heldal mens Ramsland har tatt plass på ett av lagene ute på parketten. Der er spillere i Manchester United-drakt, én med T-skjorte fra Tine Fotballskole og vester i forskjellig størrelse. Slik det ofte ser ut i bredden. Ramsland stiller profesjonelt nok i Start-tøy.

  1. Latteren sitter løst under trening med de gamle lagkameratene. Martin Ramsland spilte 6. divisjon fram til han var 18–19 år gammel. Foto: Jacob J. Buchard

  2. Et klassisk norsk breddefotballag – og en stjernespiller. Foto: Jacob J. Buchard

Reklame for bygda

Det blir ganske fort tydelig at idretten har stått sterkt i den lille bygda. Marnardal kommune har rundt 3000 innbyggere, men tettstedet Øyslebø – der Ramsland vokste opp – har 600. Her ligger idrettshall og en ganske ny kunstgressbane.

På ett minutt kunne den sindige, men noe urolige, ungdommen komme seg fra barndomshjemmet og ned på matta for å få ut all energien.

Denne kvelden fortelles det røverhistorier mellom kampene. Flere mimrer tilbake til hvordan de brukte å bryte seg inn, eller i det minste gjemme seg til det siste laget hadde gått, slik at man kunne få hallen for seg selv.

Så snakkes det om Martin Ramsland. Bygdas store helt for øyeblikket. For det betyr noe for et lite sted som Øyslebø og Marnardal å bli satt på kartet på den måten.

– Det er god reklame for bygda. Han blir jo en stor inspirator for de yngre her. Han viser at det går an også om du kommer herfra, sier Mads Heldal.

Mads Heldal er trener for Marnardals femtedivisjonslag. Han skryter uhemmet av Martin Ramsland talent som ungdom. Foto: Jacob J. Buchard

– Han viser at det er mulig. Han ga jo seg med fotballen og det er ikke så mange år siden han spilte 6. divisjon. Et bevis på hvor langt man kan nå med stå-på-vilje og hard innsats, sier Magnus Grimestad – en annen av kompisene som har spilt med Ramsland opp gjennom.

– Her er det en som sløser bort talentet sitt

Fædrelandsvennen har tidligere fortalt om Martin Ramslands krokete vei til toppfotballen. Om at han som 14–15-åring ga seg som spiller i MK. Miljøet i Marnardal var bedre, syntes han. Den gang måtte han spille under falskt navn for å få kamptrening.

– Jeg tenkte at her er det en som sløser bort hele talentet sitt. «Søren heller, han kunne blitt skikkelig god» tenkte jeg. Man ser jo hvem som er ekstra talentfulle og sånne som Martin vokser ikke på trær, sier Mads Heldal.

Ramsland fikk svettet fra seg i Marnarhallen denne torsdagskvelden. Foto: Jacob J. Buchard

Men det ble fotballspiller av Ramsland. Som etter hvert skjønte at dette kunne det bli noe av. Han måtte kanskje bare være litt mer seriøs i treningsarbeidet. Han beskrives som en helt motsatt type enn kompis og kommende Start-spiller Eirik Schulze på den tida.

– Jeg husker jeg sa det til han da han var i MK. Han var lite strukturert. Du var med Eirik, og Eirik var den seriøse typen. Du var ikke så opptatt av dette med å spise og sove, det var andre ting som var viktigere, sier mamma Solveig, og kikker bort på sønnen som sitter i sofaen.

Les også

Dette bildet ble tatt da alt så som svartest ut. Nå avslører Start-profilen hva som ble sagt

Joey Hardarson forteller at han blir rørt av bildet hvor Damion Lowe og resten av spillerne samler seg på 4–0.
Les også

Start-helten dagen etter: – Å gjøre dette for favorittklubben min forsterker alle følelsene

Martin Ramsland har skrevet navnet sitt med gullskrift i Start-historien. Men det er nå jobben begynner, ifølge han selv.

– Det var her det begynte

Treningen er over og vi har flyttet oss opp til barndomshjemmet til Ramsland. Ett minutt å gå, tre minutter å kjøre, fra hallen. Her forteller mor og far Ramsland om en gutt som alltid var aktiv. Som hadde behov for å få ut energi, og som dermed kunne være litt «fantete» på skolen.

Så forteller de om en stolthet. Av å se sønnen lykkes. Og betydningen dette har for den lille bygda 20 minutter unna Mandal. Det gjør også mangeårig ordfører Helge Sandåker (Ap).

– Det betyr jo en del. Øyslebø blir jo kjent gjennom den bragden han gjorde sist kamp. Det er jo helt fantastisk, sier Sandåker, som tror anlegget i den lille bygda har vært viktig for at Ramsland kunne bli god. Noe spissen selv bekrefter også.

For Martin Ramsland selv har det vært noen hektiske dager. Fra opprykksfest til guttetur med noen kompiser fra hjemplassen. Nå får han noen juledager på seg til å roe ned. Finne ut hva han faktisk har vært med på.

– Det var her det begynte. Fasilitetene har vært ekstremt bra. Det må være helt unikt. Vi hadde hallen året rundt. Jeg har alltid vært en del av et miljø der det handlet om å drive med idrett. Etter at jeg flyttet har jeg alltid fulgt med på det som skjer i bygda. Jeg glemmer ikke hvor jeg kommer fra. Da tror jeg at jeg ville fått klar beskjed, sier Start-spilleren til latter fra foreldrene.

Martin Ramsland sammen med foreldrene Solveig og Roy i barndomshjemmet i Øyslebø. Foto: Jacob J. Buchard

Han har selv vært ung spiller på et lite sted. Han drømte også om å bli toppspiller en gang, selv om han kanskje ikke var den som jobbet like målrettet for det hele tiden. Hva tenker han selv om egen påvirkning på dagens ungdom i Marnardal?

– Jeg håper det har en effekt. Ikke bare for folk fra Marnardal, men også fra andre små steder. Det finnes mange eksempler på folk som lykkes uten å spille i en toppklubb fra dag én. Du trenger ikke å være på landslaget når du er 14, sier Ramsland.

– Jeg har gått en kronglete vei. Fra knapt å spille fotball da jeg var 15 til å rote rundt i 2. og 3. divisjon. Det viser at det finnes mange veier til å bli en profesjonell fotballspiller. Jeg håper det gir inspirasjon og gjør at folk ikke gir opp selv om de ikke er de beste på sitt kull, sier Ramsland.

Skriver ikke autografer

Som gjennom den siste uka har fått over hundre meldinger – bare fra Vålerenga-fans. Legg til flere hundre fra venner, familie, Start-fans og alle andre som på en eller annen måte liker at LSK gikk ned og Start gikk opp. Han begynner å skjønne at dette betyr mye for mange.

Det var her det hele startet. I Marnarhallen sammen med kompisene i bygda Øyslebø. Foto: Jacob J. Buchard

Ramsland-statuen blir kanskje ikke bygd helt ennå. Men at den sindige lysluggen fra Marnardal har stor stjerne i Start-miljøet er det ingen tvil om.

Da kan det kanskje være godt med ei jul hjemme hos familien. Den største kjendistilværelsen blir hos Ramslands nevøer, som ser veldig opp til onkel Martin.

– Jeg kommer jo bare hjem til huset. Her har vi bakkekontakt. Det er ikke slik at jeg stiller meg på butikken for å skrive autografer. Men det blir nok mye snakk om fotball i jula, sier Martin Ramsland med et smil.

Publisert:

Mest lest

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  2. Jåttå: Ulykke med bil og sykkel

  3. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  4. Politiet jaktet blotter på Orrestranda

  1. IK Start