Renate Blindheim og Sotra blir omtalt verden over

– Det gir mer energi enn det tar, sier Sotra-trener Renate Blindheim (26) om den voldsomme oppmerksomheten hun og klubben nå får.

Publisert: Publisert:

Renate Blindheims Sotra-debut i serieåpningen fikk massiv medieoppmerksomhet. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

 • Mats Haugland

– Jeg er litt overrasket over starten vi har fått, innrømmer Sotra-trener Renate Blindheim.

Hun og laget har hatt en kjempeåpning i 2. divisjon. Sotra, som har som mål å overleve på nivå tre, ligger på 3.-plass med syv poeng etter tre kamper. De har tatt svært sterke seire borte mot både Fram Larvik og Vard Haugesund.

– Vi hadde kanskje ikke regnet med å ta poeng mot de lagene vi har tatt poeng mot. Jeg hadde heller trodd at vi skulle slå Nardo hjemme enn Vard borte. Men den gode starten er ikke helt ufortjent. Vi har sett bra ut, og da blir det ofte poeng, utdyper Blindheim.

 • LES MER: Drømmestarten fortsetter for Renate Blindheim og Sotra

Indonesia og Chile

Sotra fikk massiv oppmerksomhet nasjonalt da de i midten av juni ansatte Blindheim. 26-åringen ble den første kvinnelige hovedtreneren for et herrelag i norsk toppfotball.

Alle de største norske mediene var følgelig også på plass da Sotra serieåpnet og imponerte borte mot Fram Larvik. Men de siste ukene har Blindheim og Sotra vakt oppsikt også utenfor Norges landegrenser.

Den svenske storavisen Aftonbladet omtalte den historiske Blindheim-debuten - det samme gjorde det amerikanske sportsnettstedet Bleacher Report, som har nærmere ti millioner følgere på Facebook.

Et raskt søk på Google viser attpåtil at Sotra og Blindheim de siste ukene har vært omtalt i store medier i Indonesia, Chile, Portugal, Romania og Estland - for å nevne noen.

I forrige uke hadde også Olympic Channel, som drives av Den internasjonale olympiske komité (IOC), en større sak om Blindheim og kvinnelige trenere i herrefotball.

– Renate Blindheim skriver historie, samtidig som hun puster nytt liv i norsk fotball (...). Kanskje er det en ny æra i vente for norsk fotball og Sotra? skriver Olympic Channel.

Blindheim har fått en kjempestart i Sotra SK. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Intenst

Blindheim uttaler at hun hadde sett for seg et stort medietrykk da hun takket ja til jobben, men det har likevel overgått det hun hadde forestilt seg.

– Det har vært litt intenst. Men all oppmerksomheten har så langt bare vært positiv for klubben, spillerne og meg, så det gir mer energi enn det tar, sier Blindheim.

26-åringen fra Loddefjord forteller at hun så langt ikke har opplevd noe som helst oppmerksomhet av negativ karakter.

– Og det overrasker meg egentlig litt, sier hun.

– Hvorfor?

– Jeg vil jo tro at noen synes at dette er litt rart. Dét forstår jo jeg også. Men til nå har det bare vært god stemning, sier Sotra-treneren.

Fotballeder i Sotra SK, Ronny Ekren, skryter av måten Blindheim har håndtert presset fra omgivelsene på.

– Det er mest trykk på Renate, og kanskje ikke så mye på klubben. Jeg synes hun har taklet det veldig bra. Mitt inntrykk er at spillerne er positive til de endringene Renate har gjort og har stor tiltro til henne som trener, sier han.

Fotballeder Ronny Ekren roser klubbens nye trener. Her fra da Blindheim ble presentert i midten av juni. Foto: Bjørn Erik Larsen

Mer attraktive

Før sesongen ble Sotra nederlagsdømt av de fleste. Blindheim tok over en tropp som hadde vært gjennom store utskiftninger, samt et lag som hadde en veldig nedadgående kurve i fjor høst.

– Den største utfordringen var nok at vi hadde litt dårlig tid til å få på plass en fullverdig stall, men det ordnet seg heldigvis fort. Vi er svært fornøyde med den gjengen vi har her nå, sier Blindheim - som også skryter av hvordan spillergruppen har taklet all oppmerksomheten rundt klubben.

– Det har gått veldig fint, men jeg tror ikke det alltid er like kjekt for dem å svare på hvordan det er å ha meg som trener. Det er jo ofte det de får spørsmål om nå, sier hun.

Det at klubben nå skriver norsk fotballhistorie, håper hun skal gjøre Sotra mer attraktiv for spillere.

– Jeg vil tro at noen tenker at dette er en gøy ting, noe de kanskje har lyst til å være med på. Det er i tillegg et gratis utstillingsvindu siden folk følger litt ekstra med på klubben nå, forteller Blindheim.

Målet står

Selv om laget har fått en drømmestart, er målet fortsatt å holde plassen i 2. divisjon.

– Men det ser ut som om det skal være en mer overkommelig oppgave enn spesielt det omgivelsene forventet, sier Ekren.

Allerede førstkommende lørdag venter ny kamp mot Notodden på hjemmebane.

– Vi møter et godt lag, men jeg tror på en jevn kamp. Vi satser på tre nye poeng, avslutter Blindheim.

Publisert:

Les også

 1. Brann-sjefen står bak treneren. Slik mener han laget skal snu motgangen.

 2. Brann-sjef Vibeke Johannesen: – Jeg vet vi har den treneren vi har nå. Det er det eneste jeg kan si.

 3. To av 48 på topptrenerkurs er kvinner. Begge kommer fra klubber i Bergen.

 4. Blindheim etter historisk kamp: – Det har vært mye oppmerksomhet

Mest lest akkurat nå

 1. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 2. – Et slag under beltestedet fra Høie

 3. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 4. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 5. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 6. Bytyqi-forhandlingene: – Tror og håper vi kan bli enige

 1. Sotra Sportsklubb
 2. Renate Blindheim
 3. Fotball 2. div
 4. Webview