Ingebrigtsen-familien har skapt friidrettsfeber blant de unge

Det siste året har medlemstallet til Skjalg IL nådd nye høyder. Årsaken er tre løpebrødre fra Sandnes og trenerpappaen deres.

8. klasse fra venstre: Petter Nesse, Sandes Stoltenberg, Daniel Lindhjem, Trym Lundegaard, Mathea W. Sanne, Karina Jacobsen, Une Andrea Gravem, Oline Wigestrand, Mia Espedal, Tomine Hansen, Tobi Merkensteijn, Mads Helland. Foto: Jarle Aasland

 • Ingvild Lygren
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det var på grunn av Ingebrigtsen-brødrene at jeg begynte med friidrett. Jeg har aldri møtt dem, men jeg har autografen deres, sier Eskil Falnes Wedøe (11).

Han løper bortover det røde dekket på Stavanger Stadion, tar sats og hopper så høyt han klarer. 11-åringen begynte med friidrett for ett år siden, etter å ha fulgt med på TV-serien «Team Ingebrigtsen».

Han er langt fra den eneste.

Mot nye høyder

De siste ti dagene har VM i friidrett blitt arrangert i Qatar, med tre av verdens beste løpere Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen fra Sandnes på startstreken. De tre løpebrødrenes suksess har økt interessen for friidrett blant barn og unge, det er medlemstallene til Skjalg IL et godt eksempel på.

Eskil Falnes Wedøe (11) biter tennene sammen og tar sats i håp om å komme over stangen. Foto: Jarle Aasland

Fra 2012 til 2018 lå medlemstallene i idrettslaget stabilt rundt 340 medlemmer, men fra januar i fjor til januar i år tok rekrutteringen et solid hopp. Antall medlemmer blant barn og unge økte fra 344 til 419 medlemmer.

Det er ingen tvil om at klubben er på vei til nye høyder. Fra januar til september i år økte medlemstallet ytterligere, fra 419 til 500 medlemmer.

Mer enn et blaff

– Det er på grunn av Ingebrigtsen og Warholm, men mest Ingebrigtsen i vårt distrikt. Ungene forteller at de har sett dem og derfor vil begynne med friidrett, sier daglig leder Jørn Arild Vika.

Jørn Arild Vika er Skjalg ILs første daglige leder. Foto: Jarle Aasland

Han er klubbens første daglige leder og ble ansatt i august, som et direkte resultat av rekordøkningen. Han skal sørge for at oppturen ikke bare blir et blaff.

Les også

Jakob Ingebrigtsen hyller pappas opplegg: – En ekstremt god følelse

– Det har blitt kult å drive med friidrett. Det er i vinden. Bokstavelig talt, sier Vika og ser ut av vinduet på kontoret og ned på friidrettsarenaen hvor barna løper i den sterke vinden som herjer denne høstdagen.

Nora Backe Meland (14) driver med friidrett mest for gøy. – Jeg liker å trene og det er veldig sosialt, sier hun. Foto: Jarle Aasland

Plass til enda flere

Det kryr av unger på hele arenaen. Noen løper, noen hopper, mens andre kaster spyd eller slegge.

Skjalg-sjefens jobb er å legge til rette for trenere og tillitsvalgte, og sørge for å få engasjerte foreldre. Han sier idrettslaget er avhengige av foreldreinnsatsen dersom de skal kunne drive klubben slik de ønsker. Flere av trenerne på banen er foreldre.

Les også

Gjert Ingebrigtsen mener sønnen bør være fornøyd. Det vil ikke Jakob høre på

De siste månedene er klubben blitt profesjonalisert, fått flere trenere og sørget for at barn som vil begynne i klubben ikke blir møtt av en stengt stadionport, men kan løpe rett inn. Idrettslaget lover at de heller ikke skal stenge porten for nye medlemmer i framtiden.

– Vi skal prøve å gjøre ting enda bedre slik at det blir plass til enda flere i idrettslaget, sier Vika.

Theodor V. Nessler (13) drømmer om å bli verdens beste, og satser hardt for å virkeliggjøre drømmen. Foto: Jarle Aasland

– De inspirerer meg

Lederen er opptatt av at det skal være plass til alle i klubben uansett ambisjonsnivå og drømmer. Selv om Henrik, Filip og Jakob inspirerer mange til å starte med friidrett, er det ikke alle som drømmer om å bli verdens beste.

Men én som vil bli best er Theodor Nessler (13). Han løper alt fra 60 meter til 1500 meter, med og uten hekk.

– Jeg må trene hardt, holde meg skadefri, spise rett og sove nok. Warholm og Ingebrigtsen-brødrene har vist at du kan være norsk og likevel bli best. De inspirerer meg til å satse hardt, sier han.

Oskar Olav Mæland har god flyt over hekken. Foto: Jarle Aasland

Gode friidrettsforhold

De yngste barna som hopper, spretter og springer rundt på banen går i 1. klasse. De første årene handler det om å skape idrettsglede og å ha det gøy. Barna skal oppleve mestring og utvikling.

Les også

Tone om sin nye rolle i Team Ingebrigtsen: – Nå kan jeg bidra mer og avlaste Gjert

Vika sier at det også er gode forhold i distriktet for å drive med friidrett. Bynære turstier, få dager med minusgrader og lite snø på vinteren gjør at han mener dette er et av de beste stedene i landet for å drive med friidrett.

Det er de tre brødrene fra nabokommunen et godt eksempel på.

Celine Bø gir alt på trening. Foto: Jarle Aasland

13. oktober er det sesongstart for tredje sesong av «Team Ingebrigtsen» på NRK. Idrettslaget er forberedt på at det kan øke medlemstallene ytterligere.

– Forrige gang «Team Ingebrigtsen» ble sendt merket vi at flere kom løpende inn porten. Det dukket også opp noen mini-Gjert’er som pushet litt ekstra og hadde sine drømmer de håpet å oppnå, sier sportslig leder Rune Hjelle og ler.

Publisert:
 1. Friidrett
 2. Henrik Ingebrigtsen
 3. Gjert Ingebrigtsen
 4. Jakob Ingebrigtsen
 5. Filip Ingebrigtsen

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 4. Stavanger mottok 15,8 millioner kroner i grasrotmidler i 2020

 5. Ny elev smittet på Tastaveden - 30 elever og to lærere i karantene

 6. Rekordhøy smitte ved Hana skole – Sandnes vurderer egne tiltak