EU vil gjøre kunstgress forbudt: – Det ville vært en katastrofe

Kunstgress med granulat kan bli forbudt fra 2022. Forbudet vil omfatte de aller fleste baner i Norge.

De siste tiårene er det lagt mange kunstgressbaner rundt omkring i Norge.
 • Marius Dahl
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Med unntak av landslagsarena Ullevaal, Lerkendal, Brann Stadion, Haugesund stadion, Nadderud og Åråsen har alle eliteseriebanene i Norge kunstgress.

Granulat er oppskriften i flesteparten av de norske kunstgressbanene. Nå har EU sendt ut et forslag om forbud på høring, skriver tyske Welt. Forbudet er lansert av miljøhensyn.

 • LES MER OM TEMAET: Gummifunn på kunstgressbane overrasket forskerne

– Det ville vært en katastrofe for kunstgressindustrien, men langt mer omfattende enn det. Det ville vært katastrofe også for tøyindustrien og produksjon av sminkeprodukter. Mange produkter inneholder disse plast- eller gummigranulatene, sier anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund.

Her legges kunstgresset på Vålerengas nye hjemmebane på Valle. I fremtiden kan det hende det ikke lenger er godkjent.

– Jobbes med nye alternativer

Miljødirektoratet har kommet med et svar til EU. Gjennom UEFA og NFF har de gitt opplysninger om hvordan kunstgress blir brukt her til lands.

– Det går jo på hva det vil bety for aktiviteten. For oss vil det være en katastrofe, da stort sett alle kunstgressbanene våre er fylt med gummigranulat. Det er det beste som er laget pr. dags dato, selv om det jobbes med nye alternativer, sier Myhrvold.

Han tar ikke sorgene på forskudd.

– Reglene, som er på høring fra direktoratet, sier hva som skal gjøres for å begrense avgang fra banene. Dersom disse tiltakene kommer, vil det ta vekk 98 prosent av granulaten som forsvinner fra banene, sier NFFs anleggssjef. Han fortsetter:

– Gjerder, driftsrutiner og steder å riste av seg før man går ut, vil demme opp. Og det vil være tiltak som hindrer at granulaten havner i for eksempel dreneringssystemer, men samtidig kan vi bruke granulaten igjen og igjen. Da skal det ikke være noe problem.

Stiller nye krav

I en pressemelding fra 30. juni redegjør klima- og miljøminister Ola Elvestuen om hvordan de skal hindre spredning av mikroplast fra norske kunstgressbaner.

– Gummigranulat fra kunstgressbaner er en av de største kildene til spredning av mikroplast i Norge. Nå vil vi stille krav for å hindre at gummigranulat spres til naturen, sier Elvestuen.

Gummigranulat er de små svarte kulene fotballspillere tømmer ut av skoene etter å ha spilt på kunstgress. Disse kan være laget av gamle bildekk.

Tiltak

Tiltakene nå går på at baneansvarlig lager en fysisk barriere inn til banen, slik at gummigranulatet blir værende på banen.

I tillegg vil det bli stilt krav til «håndtering av drensvann og overvann, krav til snørydding og deponering av snø og tiltak for å hindre at gummigranulater spres via dem som bruker banen».

– Vi ønsker å finne en god overgangsløsning for eksisterende kunstgressbaner. I høringen ønsker jeg særlig innspill på overgangsordningene, sier Elvestuen.

EUs forslag om kunstgressforbud vekker reaksjoner i Tyskland. Den tyske innenriksministeren, Horst Seehofer, mener det setter breddeidretten i fare.

– Som idrettsminister ber jeg om en rimelig balansegang mellom miljøvern og idrettsinteresser. Mange tusen anlegg vil ellers bli truet av stengning, sier Seehofer til Welt.

Publisert:
 1. Norsk fotball
 2. Fotball
 3. Ola Elvestuen
 4. Kunstgress

Mest lest akkurat nå

 1. Stjålet bil kolliderte med politibil – 25-åring siktet for flere forhold

 2. Fire av ti koronapasienter legges inn av andre årsaker

 3. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 4. Svanhild Slåttsveen Cope (82) er i superform. Her er et seksukers styrkeprogram for eldre.

 5. Etterlengtet snødryss i Sirdal

 6. – Å ta naturen inn i hjemmet vil være en viktig del av trend­bildet i tiden som kommer