Ekspert advarer Norge: - Nå er presset stort

I morgen tas troppen til de to playoff-kampene mot Ungarn ut. Sjekk hva ekspertene sier før uttaket.

Per-Mathias Høgmo måtte innse at Norge ikke ble EM-klare i Roma.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Klokken 14 offentliggjør Høgmo navnene på de som skal spille Norge til EM i Frankrike neste sommer. Playoff-trekningen ga maksimal uttelling, Ungarn var det «beste» laget Norge kunne få.

Les også

Høgmos prosentregning: Så sannsynlig er norsk EM-jubel

Hvem får fornyet tillit i troppen? Er det overraskelser blant navnene som presenteres? Hvem vrakes?

Eksperter Aftenposten har snakket med mener det er liten grunn til å gjøre de store endringene. Både når det gjelder troppen, og når det kommer til hvilke 11 som bør starte kampene for Norge.

Vil ha få endringer

— Jeg synes ikke Norge skal gjøre så mange endringer fra de som møtte Malta og Italia. Selv om jeg må si at Italia-kampen var et steg tilbake for Norge. Vi ble rundspilt. Likevel er det ingen grunn til å endre for mye. Det er mye positivitet knyttet til landslaget nå, og til to sånne avgjørende kamper ville jeg beholdt mye av det samme som sist, sier NRK-ekspert og tidligere toppspiller, Karl Petter Løken, til Aftenposten.

Les også

Ungarn-kampen går for fulle tribuner

Første oppgjør spilles på Ullevaal stadion torsdag 12. november klokken 20.45. Returoppgjøret spilles på Groupama Arena i Budapest søndag 15. november. Når dommeren blåser av det oppgjøret, som kan ende med både ekstreomganger og straffespark avhengig av resultat, får vi svaret på om norske fotballfans må legge neste sommers ferie til Frankrike.

Mener strategien hjemme avgjør mye

— Ut fra det jeg har sett, så er sjansen for at Norge tar seg til EM et sted mellom 60 og 70 prosent slik jeg ser det. Vi møter et lag fra den klart svakeste gruppen, det er helt udiskutabelt. Og nå er Norge klar favoritt. Det er et ganske uvant utgangspunkt, for det blir et ganske stort press knyttet til den første kampen på hjemmebane. Det er alt i alt den største utfordringen med disse to kampene slik jeg ser det. Nå har vi slått nedenfra helt siden oppturen startet på sensommeren, nå skal vi forsvare noe. Det er forskjell på det, sier Løken.

Les også

Solbakken om Norge, Sverige og Danmarks EM-trekning: - Det kunne ikke vært bedre

Fotballekspert Lars Tjærnås mener det er én ting som blir avgjørende for utfallet av playoff-matchene:

— Kampstrategien. Særlig er ett punkt sentralt, nemlig hvor stor risiko tar vi på hjemmebane for å gi oss selv et forsprang før returen?

Uenige om King

Spørsmålet er: hvem skal med i troppen som tas ut?

Skal Joshua King med i troppen til møtene med Ungarn?

— Jeg tar for gitt at Pål André Helland blir med, det vil i hvert fall jeg anbefale. Han har det lille ekstra. Marcus Pedersen har vært overraskende bra i Strømsgodset etter en litt trøblete tid i Brann. I en tropp er det vurderinger rundt de man anser for å være i god form en må se på. Veton Berisha mot Marcus Pedersen er en av dem. Hva med Joshua King? Han synes jeg virker å være ute av det. Ørjan Nyland bør fortsette å være førstekeeper selv om han sitter godt plantet på benken i Ingolstadt. Det er gledelig at Rune Jarstein står fast i Hertha Berlin. Keeperplassen er jeg ikke bekymret over, sier «Kalle» Løken.

Les også

Ungarns målvakt opplevde alle keeperes mareritt mot Norge

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker er i likhet med Løken usikker på King før de to avgjørende landskampene.

— Jeg tror Pedersen kommer inn. Det er vel det. Det er ikke noen grunn til å gjøre voldsomme endringer så vidt jeg kan skjønne. Jeg tror Joshua King henger i en tynn tråd. Samtidig er dette playoff. Det skal vinnes, og Høgmo vil kanskje ha alle tenkelige offensive muligheter. Da kan det være dumt å vrake en som har tempo og fysikk, sier Alsaker til NTB.

Lars Tjærnås vil ha «krigere» på benken. King er en av dem.

— Norge må ha et alternativ på benken som kan gi ekstra muskler på topp hvis kampbildet blir som i Roma på slutten. Jeg er overbevist om at Alexander Søderlund starter, da har vi Joshua King på benken. Men jeg vil også ha Marcus Pedersen der slik at vi kan kaste inn to krigere med friske bein om det blir nødvendig, sier Tjærnås.

Les også

«Skal vi ha noe i EM-sluttspillet å gjøre må vi slå Ungarn»

— Laget gir seg selv

Han vil også ha Tom Høgli, som mistet kampene mot Malta og Italia grunnet ryggskade, rett inn i troppen igjen nå som FC København-spilleren er friskmeldt.

- Er dette den viktigste troppen Høgmo tar ut?

— Det er selvsagt hans viktigste kamper, men ikke nødvendigvis hans viktigste tropp. For både den og laget gir seg nesten selv, sier Tjærnås.

Publisert: