Russland innrømmer: - 14 positive Beijing-prøver er våre

Russlands OL-komité opplyste tirsdag at 14 av landets idrettsfolk er blant utøverne som er dopingmistenkt etter at prøver fra Beijing-lekene i 2008 ble analysert om igjen.

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko har hatt mye å forklare den siste tiden. Nå er det klart at 14 russere er blant utøverne som er under dopingmistanke etter ny analyse av prøver innhentet under OL i 2008.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Ifølge russiske medier er Anna Tsjitsjerova, som vant bronse i høyde, en av dem. 11 av de 14 skal være friidrettsutøvere, blant dem Julia Tsjermosjanskaja som vant gull i 4 x 100 meter stafett. De øvrige er to vektløftere og en roer.

Om Tsjermosjanskaja blir diskvalifisert, går stafettgullet til Belgia. Ytterligere tre sølv og fem bronse kan ifølge russiske medier få nye eiere om alle 14 russere blir diskvalifisert.

Ifølge Match TV, som har fått tak i navnene, omfatter sølvvinnerne spydkaster Maria Abakumova, stafettløperne (4 x 400 meter) Anastasia Kapatsjinskaja og Tajana Firova, og vektløfter Maria Sjainova.

Blant bronsevinnerne er også Jekaterina Volkova (3000 meter hinder), Denis Alexejev (4 x 400 meter), kappgjenger Denis Nizjegorodov og vektløfter Nadezjda Jevstukhina.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) meldte forrige uke at det ble funnet ulovlige stoffer i prøvene til 31 utøvere, fordelt på seks idretter og 12 nasjoner, da Beijing-prøvene ble analysert igjen med nye metoder.

Les også

Russisk nyhetsbyrå: - 14 russere blant de dopingavslørte fra Beijing

Offisiell bekreftelse

– 14 russiske idrettsfolk i tre idretter har positive prøver, meldte Russlands OL-komité i en uttalelse tirsdag og la til at dette kom fram i offisielle dokumenter fra IOC.

Utøverne ble ikke navngitt. IOC har heller ikke oppgitt navn eller nasjonalitet på utøverne, ettersom sakene er under behandling. Imidlertid har ulike russiske medier gravd fram opplysninger om utøverne. Det opprører sportsminister Vitalij Mutko.

– Det skulle ikke vært gjort, for B-prøvene er ennå ikke analysert. Dette er et følsomt emne, og jeg vet ikke hvorfor noen har lekket det, sa han, men han benektet ikke at de oppgitte navnene er korrekte.

Tsjitsjerovas trener Jevgenij Zagorulko bekrefter at høydestjernen er en av utøverne som har fått beskjed om at prøven hun avga i Beijing er funnet positiv.

Les også

Stjernen raser etter utestengelse: - Et brudd på menneskerettighetene

I sjokk

– Anna fikk beskjed for tre dager siden om at hennes prøve fra Beijing i 2008 er positiv for doping, sier treneren.

Fire år etter at Tsjitsjerova tok bronse i høyde i Beijing, ble hun olympisk mester i London. Tsjitsjerova deltok i høydekonkurransen i Bislett Games i 2013, like før hun sikret bronsen i VM på hjemmebane i Moskva senere. Den russiske 33-åringen ble også verdensmester i Daegu i 2011. – Jeg er like sjokkert som alle andre, sa Tsjitsjerova tirsdag ifølge Match TV.

Tirsdag opplyste for øvrig Russlands friidrettsforbund at ingen tidligere dopingtatte utøvere vil komme med på Rio-laget. (©NTB)

Publisert: