Bjørgen tilbake på landslaget: – En stor forandring

Marit Bjørgen (36) har vært borte fra langrennsirkuset et halvt år. Nå satser hun alt på medalje i Lahti-VM.

Marit Bjørgen testet skiformen i fantastisk vær på Sognefjellet tirsdag. 36-åringen er tilbake på landslaget etter fødselen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

SOGNEFJELLET: Da Norges skiforbund inviterte til pressetreff på Sognefjellshytta, 1400 meter over havet, var Marit Bjørgen det mest ettertraktede intervjuobjektet.

36-åringen er tilbake på samling for første gang etter at hun ble mor til lille Marius (5 mnd.). På Sognefjellet har Skiforbundet lagt det til rette slik at hun og samboer Fred Børre Lundberg har fått en egen hytte, og familien er aldri langt unna.

– Det er veldig koselig, men samtidig en stor forandring, sier Marit Bjørgen til Aftenposten.

– Det er en helt ny hverdag. Jeg får jo tid til å trene, men restitusjon og hvile blir det mindre av. Når treningen er ferdig er det Marius som tar tid. Det betyr at jeg må være enda smartere på trening, og jeg får neppe tid til å trene like mye som tidligere, sier Bjørgen.

Samboer Fred Børre Lundberg – som selv har flere OL— og VM-gull i kombinert – får mye ansvar for Marius nå som Bjørgen satser fullt igjen. Planen er at 36-åringen skal være med på de aller fleste landslagssamlinger, sammen med resten av den lille familien. Sesongens store mål er VM i Lahti i slutten av februar, der hun håper å være tilbake på toppnivå igjen.

Johaug: – Morsomt å ha Marit tilbake

– Målet er å kjempe om medaljer i Lahti, og jeg reiser ikke dit hvis jeg ikke er god nok til det. Jeg tror og håper at jeg kan være på mitt aller beste innimellom, sier Bjørgen.

I Bjørgens fravær var Therese Johaug overlegen i en sesong uten mesterskap, men året før var Bjørgen den ubestridte dronningen da hun vant verdenscupen sammenlagt – 784 poeng foran nettopp Johaug.

– Det er utrolig morsomt å ha Marit tilbake. At det legges til rette for at hun kan være her sammen med Fred Børre og Marius, betyr mye for henne og det betyr mye for oss. Jeg gleder meg til å ha henne her fremover, sier Johaug til Aftenposten.

Therese Johaug og de andre landslagsløperne trente i flotte omgivelser på Sognefjellet, 1400 meter over havet.

Ekspressen Dalsbygda tok store steg forrige sesong, samtidig som Bjørgen hadde et betydelig roligere år uten konkurranse. Johaug vil likevel ikke ha noe favorittstempel før den kommende sesongen.– Jeg er rimelig sikker på at Marit kommer til å slå hardt fra seg i vinter. Hun kommer til å gjøre det bra. Og det er ikke bare Marit, vi har flere gode jenter på laget. Jeg føler meg overhodet ikke som favoritt, sier Johaug.

I strålende solskinn fikk Bjørgen, Johaug og de andre løperne testet ski og egen form på Sognefjellet. Landslagssjef Vidar Løfshus føler seg ganske sikker på at Bjørgen vil bli å finne høyt oppe resultatlistene denne vinteren.

Bjørgen: — Håper å blande meg inn blant Johaug, Østberg og Weng

– Marit holdt seg jo i gang lenge og hun startet opp igjen treningen tidlig etter fødselen. Hun har tapt litt, men hun kommer nok raskt opp på det nivået hun var på igjen, sier Løfshus.

– Men er det nok at hun kommer tilbake på nivået hun var i 2014/15 for å slå Johaug?

– Det var ikke mye som tydet på at Therese var noe dårligere i fjor enn Marit var året før. Det er vanskelig å sammenligne fra år til år, men Marit har hatt noen topper som jeg er usikker på om Therese har matchet, sier landslagssjefen.

Les også

Bjørgen og Johaug får skirenn utenfor stuedøren

Selv sier Bjørgen følgende om den kommende sesongen:

– Therese var suveren og hun kommer nok til å være veldig sterk den kommende vinteren. Ingvild (Flugstad Østberg) har tatt veldig store steg, og Heidi (Weng) har også vært helt der oppe. Det har jo vært de tre det har stått mellom. Og jeg håper å kunne blande meg inn blant de tre.

PS! Tirsdag ble det klart Roar Hjelmeseth overtar hovedansvaret for kvinnelandslaget i langrenn. Hvem som skal utgjøre resten av trenerteamet er ennå ikke avklart. Frem til det vil både Marit Bjørgen og Therese Johaug ha en dialog med tidligere langrennstrener Egil Kristiansen, som nå er skiskytternes landslagstrener.

Vil du lese flere langrennssaker? Da kan vi anbefale disse:

Les også

Northug: - Jeg føler meg kriminell igjen

Les også

Northug går rett i strupen på vraket landslagsløper

Les også

Mener Northug-navnet er årsak til vrakingen

Les også

Langrennsjenter ut mot forbundet: - Forteller at det ikke er noe vits for oss å satse

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

Publisert: