AaFK får 3–4 millioner for Bjørdal

Henrik Bjørdal (18) har i flere år drømt om å bli fotballproff i utlandet. Da interessen fra hardtsatsende Brighton dukket opp, var han ikke i tvil om at han måtte slå til.

Medisinsk i dag: Mandag satte Henrik Bjørdal seg på flyet i retning England sammen med faren Frank Ove. Tirsdag skal han gjennom en medisinsk test for å fullføre overgangen til Championship-klubben Brighton. Går den i boks, har Aalesund solgt nok en spiller til utlandet. Arkivfoto: SCANPIX
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Dette er veldig stort for meg. Jeg har alltid fulgt engelsk fotball og tror både landet og klubben vil passe meg bra. Det er selvfølgelig veldig trist å forlate AaFK, men skulle jeg først forlate klubben måtte det være til en klubb med en skikkelig plan. Da Brighton dukket opp følte jeg at jeg ikke kunne si nei til dette, sier Henrik Bjørdal.

Mandag formiddag tok han farvel med AaFK-spillerne på Color Line Stadion. Så vendte han kursen mot England. I dag, tirsdag skal han gjennom en medisinsk test.

Går den i boks, har norsk fotball fått en ny utenlandsk fotballproff.

– Jeg er så godt som enig med de om de personlige betingelsene og det virker som om klubbene er enige. Består jeg den medisinske testen satser jeg på at alt går i boks etter det, sier 18-åringen fra Valderøya.

Les også

Bjørdal enig med Brighton

Les også

Adam Örn Arnarson er klar for AaFK

Les også

Norsk 18-åring på vei til opprykksjagende Brighton

Har videresalgsprosenter

Etter det Sunnmørsposten forstår vil Aalesund kunne sitte igjen med mellom tre og fire millioner kroner for overgangen. Deler av dette utbetales når Bjørdal når et visst antall kamper. I tillegg må Brighton ut med et beløp om årets sesong ender i opprykk.

Dersom AaFK hadde beholdt Bjørdal til kontrakten går ut i sommer, ville Brighton «sluppet unna» med mellom 250— og 300.000 euro i utdanningskompensasjon (mellom 2,36 og 2,85 millioner norske kroner).

Samtidig ville AaFK risikert å sitte igjen med langt mindre siden en overgang til eksempelvis en norsk klubb ville gitt langt lavere utdanningskompensasjon.

I stedet selger AaFK han nå et halvt år før kontrakten går ut med litt mer fortjeneste enn en exit i sommer ville gitt.

Samtidig gir salget nå en mulighet for en jackpot som man ikke kunne forhandlet seg fram til i sommer: Dersom Bjørdal selges videre fra Brighton, har AaFK sikret seg videresalgsprosenter. Trolig dreier dette seg om opp mot ti prosent.

For øvrig skal Bjørdals moderklubb IL Valder ha sin del av kaka for overgangen. Dette dreier seg om rundt 20 prosent av overgangssummen.

Satser på opprykk

For Henrik Bjørdals del går han nå til en klubb som har ambisjoner om opprykk til Premier League.

Foreløpig er klubben på 3.-plass i Championship, fem poeng bak direkte opprykksplass.

– Brighton er en klubb som egentlig skriker etter å komme seg opp til Premier League. Alt rundt, som ny stadion og andre fasiliteter, har egentlig Premier League-standard allerede. For min del er dette veldig stort. Jeg har alltid fulgt engelsk fotball og tror både landet og klubben vil passe meg veldig bra, sier Bjørdal. 18-åringen flytter aleine til England. Han går rett inn i A-stallen til Brighton, men er forberedt på at det vil ta tid å spille seg til en fast plass på laget.

– Samtidig vet jeg at det spilles såpass mange kamper og at jeg fortsatt er veldig ung. Så jeg kan ikke stresse. Jeg må heller bruke denne halve sesongen som venter nå på å passe inn i gruppa, miljøet og alt det der, sier Henrik Bjørdal.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering