Jakob Ingebrigtsen har lært av VM og utfordrer seg selv på vei til OL

Jakob Ingebrigtsen tar med erfaring fra VM, peiler inn OL-medalje på 1500 meter og har mål om å levere en historisk tid på veien til Tokyo. Søndag starter en sju måneders planlagt trenings- og konkurranseperiode.

Publisert: Publisert:

Jakob og Henrik Ingebrigtsen skulle allerede vært i Sør-Afrika sammen med Filip Ingebrigtsen. Brødrene har holdt humøret oppe under alternativ trening hjemme, men drar søndag og ser fram til fellesøkter med Filip. Foto: Egil Ø. Nærland

 • Egil Ø. Nærland

Filip Ingebrigtsen dro til høydeopphold i Sør-Afrika for 14 dager siden og trener sammen med langdistanseløperen Per Svela fra Bjerkreim. Nå får han selskap av lillebror og storebror, Jakob og Henrik.

Hittil har de holdt seg til trening i bassenget i Giskehallen eller på tredemølle og ellipsemaskin i trenerpappa Gjert Ingebrigtsens kjeller.

Henriks opererte tå og Jakobs muskeltrøbbel i rumpa har krevd noen uker alternativ aktivitet uten at det bekymrer.

Grovplanen ser slik ut:

 • Høydeopphold i Sør-Afrika (fire uker januar/februar).
 • Grunntrening i Norge.
 • Høydeopphold Flagstaff, USA (fire uker april/mai).
 • Grunntrening, konkurranser, høydeopphold i St. Moritz og OL i Tokyo.

Trapper opp i Sør-Afrika

– Jeg begynner å løpe når jeg kommer til Sør-Afrika. Først en uke på 1400-1500 meters høyde, deretter til Dullstroom i vel 2000 meters høyde. Bruddet med den oppsatte planen betyr ikke noe når jeg kommer i gang nå i januar/februar, understreker Jakob overfor Aftenbladet.

– Hvis det hadde vært veldig viktig, kunne jeg løpt innendørs i februar, men da hadde jeg ikke vært klar for OL i august. Valget var lett, smiler den ambisiøse løperen fra Lura, og forklarer at harde løp innendørs kunne utsatt grunntreningen til april/mai når brødrene gjennomfører høydeopphold i Flagstaff, USA.

Det er seks uker siden han pådro seg muskelskaden under en fartsøkning da han vant sitt fjerde strake EM-gull i terreng i U20-klassen.

– Normalt tar det like lenge å komme tilbake for fullt som du har vært ute, men jeg har trent mye og veldig bra disse ukene og regner med at det skal gå helt fint å følge sesongplanen, sier Jakob som har gjort unna morgenøktene presis klokken halv sju dag etter dag etter dag.

 • LES OGSÅ: Henrik Ingebrigtsen starter eget barneløp

Jakob Ingebrigtsen har store mål i 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Tre år uten avbrudd

– Det var nesten naturlig at jeg skulle få litt. Jeg har kjørt tre år konkurranser og trening uten avbrudd, og fjoråret var spesielt. Det var fryktelig langt med VM i september/oktober. Normalt roer vi ned på den tiden og trener med tanke på ny sesong.

– Vanligvis går mesterskapene tidlig i august. Det er mye bedre, understreker 19-åringen som i fjor presterte på høyt nivå fra og med innendørssesongen i februar til og med Hytteplanmila i slutten av oktober.

– Jeg hadde ingen dårlige løp, det er ganske uvanlig. Til og med Filip som er så jevn, har en og annen svak konkurranse. Sesongen var egentlig vanvittig god, tenker Jakob Ingebrigtsen når han har fått alt på avstand.

Nest best i verden

I realiteten var det bare én eneste løper i hele verden, Timothy Cheruiyot, som var bedre på den klassiske distansen 1500 meter.

Og det er naturligvis 1500 meter som teller i OL-året 2020.

Friidrettsprogrammet i Tokyo gjør det umulig å doble, 1500 meter og 5000 meter, som i VM.

– For min del er det ingen tvil. Det er 1500 meter som er min distanse, understreker Jakob.

Men ikke bare under de olympiske lekene.

– Vi lever ikke bare for mesterskap. Det er for lite å se fram til.

– Jeg skal under 3.30 og tenker at det må være mulig å skvise et løp ned på 3.29-tallet i løpet av sesongen, sier 19-åringen som forbedret sin personlige rekord på distansen til 3.30,16 i Lausanne i fjor.

17 hundredeler fra målet

Han er 17 små hundredeler fra målet, og 16 fra norgesrekorden og familierekorden. Filips 3.30,01 står ennå.

Med rekordønsket er deler av konkurransesesongen satt.

Jakob og Filip Ingebrigtsen deltar ganske sikkert under Diamond League:

 • 7. juni i Eugene (The Bowerman Mile)
 • 11. juni i Oslo (Én engelsk mil)
 • 10. juli i Monaco (1500 meter).

Henrik løper sannsynligvis også i Eugene og Oslo, der 3000 meter er på programmet begge steder.

Stockholm frister med 1500 meter på programmet 24. mai. Det tror Jakob er for tidlig, men understreker at løpsprogrammet ikke er hundre prosent fastlagt.

Filip har tidligere konkurrert i Rabal i Marokko, også der er det 1500 meter på programmet 31. mai.

OL-programmet definitivt avklart:

 • 5. august: Kvalifisering 1500 m.
 • 5. august: Kvalifisering 5000 m.
 • 7. august: Semifinale 1500 m.
 • 8. august: Finale 5000 m.
 • 9. august: Finale 1500 m.

Søndag 9. august, finale 1500 meter, det er det aller største for Jakob og Filip akkurat nå.

Begge har vist at de er nær det ekstreme målet, gullmedalje. Begge føler de har litt å gå på med full klaff. Begge har erfart. Nå skal de dra nytte av det. VM i Doha ligger lengst framme i pannebrasken.

Monaco juli 2018: Filip Ingebrigtsen setter en fantastisk ny 1500 meterrekord, 3.30,01, mens da 17-årige Jakob presterer 3.31,18. Trenerpappa Gjert Ingebrigtsen er mektig stolt. 10. juli i år, håper brødrene å bryte 3.30-grensen på samme bane. Foto: Egil Ø. Nærland

Jakob var ikke fornøyd med seg selv etter fjerdeplass på 5000 meter og femteplass på 1500 meter. Unike prestasjoner på distansene fra en norsk løper. I ettertid er han mer fornøyd.

– Når resultatene står der for seg selv, innser jeg at det var veldig bra, men enkle endringer kunne gjort det enda bedre, tenker han.

– Det er mye å lære av løpene i Doha. Det ligger der i underbevisstheten når jeg opplever lignende scenarioer.

– Hadde jeg ventet 150 meter før jeg startet spurten på 5000 meter, så hadde jeg ikke stivnet. Hadde jeg latt andre gå først, ville jeg heller ikke stivnet. Jeg trodde jeg var mer sliten enn de andre og måtte prøve, men det var ikke slik. De var like slitne som meg.

– Det verste var 5000 meter, forsøk og finale, to sterke løp, men en mengde runder helt forgjeves, sier Jakob og blir fortsatt irritert når han tenker på det.

Fortsatt tenåring i Tokyo og i Paris

Revansjen kan komme i Tokyo. Det hadde vært vanvittig stort, han vil fortsatt ikke ha fylt 20 år.

Og han vil fortsatt være tenåring når EM i Paris blir avviklet 25.-30. august. Der skal han forsvare EM-gull fra Berlin på 1500 meter og 5000 meter.

– Orker du å tenke på det?

– Ikke mye, men det er en veldig fin måte å avslutte en forhåpentlig stor sesong på. EM er viktig og kjekt, en fin mulighet for familie, venner og kjente til å være med oss. Og selv om nivået ikke er som i OL og VM, er det stort å bli mester, smiler Jakob Ingebrigtsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til UiS

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Ka då ittepå skilsmissen?

 6. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 1. Friidrett
 2. Jakob Ingebrigtsen
 3. Filip Ingebrigtsen
 4. Gjert Ingebrigtsen
 5. Monaco