RBK med stort 2019-pluss: Europa-pengene reddet Rosenborg fra de rødeste tallene i klubbens historie

75 millioner i europacup-overskudd gjør at RBK-leder Tove Moe Dyrhaug kan glise etter 2019. Samtidig hadde tallene blitt blodrøde uten, og nå budsjetterer RBK med minus også i 2020.

Publisert: Publisert:

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug og resten av Rosenborg-ledelsen kan melde om et solid overskudd i 2019. Men inntektene sviktet på flere viktige områder. Foto: Håvard Haugseth Jensen

 • Christian Skare Stendal

Rosenborgs 2019-regnskapet viser et overskudd på 13,6 millioner kroner.

Det er et resultat som er 31 millioner bedre enn det budsjetterte underskuddet på 17,3 millioner.

Les også

RBK gikk nær 15 millioner i minus i fjor. Nå forventes enda rødere tall

- Jeg er veldig glad, og veldig fornøyd med det. Vi budsjetterte med et stort underskudd, og det er alltid hyggelig å ha gode tall, sier daglig leder Tove Moe Dyrhaug til Adresseavisen etter et år der klubben omsatte for 293 millioner kroner.

Dyrhaug koser seg med millionoverskuddet i 2019. Foto: Håvard Haugseth Jensen

I tillegg har Rosenborg en positiv egenkapital på 250 millioner kroner, og gikk inn i 2020 med 85 millioner kroner i likvide midler i banken. Det er 35 millioner mer enn året før, og den økonomiske nåsituasjonen beskrives som tilfredsstillende av Rosenborgs leder for økonomi, Roar Munkvold.

Les også

Se regnestykket: RBK-kampen kan være verdt over 250 millioner

Les også

Når det har stormet rundt RBK, har sjefen svart med å invitere kritikerne på kaffe. Bare noen få har våget å møte opp.

130 mill. inn fra Europa

2019-sesongen var en stor nedtur for Rosenborg i Eliteserien. Men sommeren bød på en oppsving, og da Rosenborg tok seg forbi slovenske Maribor i den tredje kvalikrunden til Champions League – var økonomien sikret.

For det betød Champions League-playoff på Lerkendal, og endte med den mest lukrative inngangen til gruppespillet i Europaligaen.

Rosenborgs sammenlagttriumf mot Maribor gjorde vei i vellinga økonomisk i 2019. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Og en Europa-høst som totalt ga Rosenborg 130 millioner kroner i inntekter. Over halvparten av det i rent overskudd, etter at reiser, bonuser og andre utgifter er trukket fra.

- Vi sitter igjen med et nettoresultat på 75 millioner kroner fra Europa, sier Munkvold.

Klubben budsjetterte med 10 millioner kroner inn på den posten, penger klubben i stor grad var sikret gjennom at de uansett skulle gjennom to kvalikrunder.

Les også

Utenlandsk klubb har lagt inn bud på RBK-profil

Les også

De ukjente Rosenborg-tallene: Fikk for dårlig betalt i fjor

Ønsker nulldrift uten Europa

Samtidig viser det at Rosenborg uten Europa-spill hadde endt med de rødeste tallene i klubbens historie. I 2009 var underskuddet på 39 millioner kroner, to år senere 33 millioner.

Men trekker man Europa-overskuddet bort, hadde Rosenborg i 2019 endt med et underskudd på 51 millioner kroner – altså over 33 millioner kroner dårligere enn budsjettert.

Økonomileder Roar Munkvold forteller at RBKs inntekter har sviktet på flere viktige områder i 2019. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Det stemmer. Vi ønsker helst at den norske driften skal gå i null, men spesielt i satsingsperioden 2017-2019 har vi bevisst lagt noen ekstra vekter i ryggsekken. Det har gjort det litt tyngre å bære, samtidig som de økte bevilgningene har gitt resultater, sier Munkvold.

- Vi har etter styrevedtak kjørt med høy risiko i tre år, og vi har lyktes med å nå målene. Det er bestandig en balanse, og vi kunne kuttet kostnadene til et lavere nivå, men da hadde vi kanskje ikke nådd gruppespill de siste tre årene.

Les også

Tok farvel med RBK-kompisene: Nå reiser han for å møte sin nye klubb

Her sviktet det

Det er først og fremst på inntektssiden det har sviktet. På flere punkter.

* Billettinntekter i Eliteserien

Tilskuertallet falt drastisk i 2019, og Rosenborg hadde 21 millioner kroner i billettinntekter i eliteserien. Det er 8,7 millioner lavere enn budsjettert, og 11 millioner mindre enn i 2017.

Rosenborg har måltall for hver hjemmekamp i eliteserien, men for første gang nådde ikke klubben målene på en eneste av kampene.

- Vi så vel at den kom gjennom noe lavere sesongkortsalg på forsesongen, men ikke i så stor grad som dette, sier Munkvold.

Billettinntekter i Europa-kampene var imidlertid med på å bidra til det endelige pluss-resultatet.

Les også

Vi talte tilskuerne på Lerkendal. Svaret er nedslående for Rosenborg.

* Partnerinntekter

Rosenborg hadde budsjettert med 76 millioner kroner i inntekter fra klubbens sponsorer, men endte litt mer enn 11 millioner lavere i 2019. Bonuser for e-cup er ikke medregnet.

- Det var noe nytt. De pilene har pekt oppover i ganske mange år, så det ble et litt uvanlig år i så måte, sier Munkvold.

Rosenborgs 2019-regnskap og 2020-budsjett blir offentliggjort torsdag. Foto: Håvard Haugseth Jensen

* Spillersalg

RBK budsjetterte med 25 millioner kroner i spillersalg i 2019. Her kommer også inntekter fra videresalg og såkalte milepæl-utbetalinger, som for eksempel bonusutbetaling for Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson da nederlandske AZ Alkmaar kvalifiserte seg for gruppespillet i Europaligaen.

Her endte Rosenborg på i overkant av 20 millioner kroner – altså 5 millioner svakere enn budsjettert.

Les også

Tidenes RBK-spiller fyller 50: Her er Eggens hyllest til «Supermann»

* Medieavtale

De norske klubbene belønnes med kroner inn ut fra tabellplassering. Rosenborg budsjetterte med sølv, men endte på tredjeplass. Der tapte klubben 3 millioner kroner netto.

I tillegg forteller Munkvold om et merforbruk på posten for spillerlogistikk.

- Det er alltid en risiko i et fotballbudsjett, og det er ikke tvil om at vi hadde fått et kraftig underskudd uten Europa. Det er vanskelig å være bærekraftig uten Europa, men det er en av målsettingene våre, sier Tove Moe Dyrhaug.

- Vi har steinkontroll på utgiftene, sier RBK-sjefen.

Les også

Klar tale fra RBKs kapteiner: Her er grepene som skal ta igjen Molde

Budsjetterer med minus

I 2020 skal det gjøres grep for å nærme seg det målet. I budsjettet legges det opp til et underskudd på 8 millioner kroner, og en totalomsetning på 195 millioner. Samtidig bekrefter Tove Moe Dyrhaug at målet er et nullbudsjett i 2021.

Den vedtatte satsingsperioden er over, og Rosenborg har kvittet seg med kostbare spillere som Nicklas Bendtner og Mike Jensen. Totalt sett skal spillerstallen bli mindre enn den var i 2019.

Posten for spillerlogistikk, som omfatter blant annet spillerlønninger, bonuser og anskaffelseskostnader, skal ned fra litt over 80 millioner kroner i 2019 til 65 millioner i løpet av 2020.

Les også

Innstilt som styreleder i RBK: Nå åpner han for Koteng-samarbeid

Det er budsjettert med publikumsinntekter på 23 millioner i eliteserien og én million i e-cup, i tillegg til spillersalg på 25 millioner i 2020.

Utgiftssiden blir kuttet med rundt 10 millioner, og det skal ytterligere ned i 2021.

- Vi vet at 2020 vil bli et overgangs- og omstillingsår. Vi er veldig opptatte av å satse på en del områder, og vi gjør mye for å bedre kamparrangementene og gjøre opplevelsen av å være på Lerkendal bedre enn å se kampen på tv. Og på markedssiden er vi veldig i medvind. Vi har signert nye partneravtaler, og ligger foran på 2020-prognosen allerede, sier Dyrhaug.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt55001961315
2Molde5410146813
3Brann531195410
4Kristiansund523013769
5Vålerenga6231910-19
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 6. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 1. Eliteserien
 2. Tove Moe Dyrhaug
 3. Fotball
 4. Norsk fotball
 5. Rosenborg BK