Alt annet enn seier er fiasko

11 pallplasser i Tour de Ski – men ingen norsk seier. Kun sykdom eller uhell kan forsvare et nytt nederlag denne gangen.

Publisert: Publisert:

STØRST: Justyna Kowalczyk (t.h.) har vunnet Tour de Ski de siste fire årene. Therese Johaug og de andre norske har vært nødt til å se opp på utlendingene på toppen av Alpe Cermis - som her ved forrige anledning. Foto: Gorm Kallestad - NTB scanpix

 • Erlend Nesje
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

OM LANGRENN: Mens vi venter på Sotsji-OL arrangeres det skirenn i Tyskland, Sveits og Italia.

Det har vært syv utgaver av Tour de Ski, det har vært 14 muligheter for kvinner og menn på langrennsski, men Norge har null vinnere.

Vi liker å kalle oss verdens beste skinasjon, men konkurransen som kårer den mest komplette skiløperen er blitt en forbannelse for Norge.

OM LANGRENN: Aftenpostens sportsjournalist Erlend Nesje mener det vil være en fiasko om Norge ikke nå får sin første Tour de Ski-triumf.

Denne gangen er det på tide å jage Tour-spøkelset på dør. Alt annet enn norsk seier er å regne som fiasko.

Fordi det ikke er mulig å få det mer tilrettelagt for Kari og Ola på bortoverski.

Prioriterer OL

Norge sender full tropp til Touren, landslagsledelsen sier de aldri har stilt sterkere, og det skjer samtidig som brorparten av konkurrentene går "all-in" for OL.

Første langrennsøvelse i Sotsji skal gås 34 dager etter målgang i Tour de Ski.

Historikken forteller at det er svært vanskelig å prikke inn formen til både Tour de Ski og mesterskap. Det er enda vanskeligere denne gangen fordi det aldri har vært færre dager mellom sesongens to høydepunkter.

Les også

Her er alt du trenger vite om Tour de Ski

Det, kombinert med frykten for å gå på seg sykdom i Mellom-Europa, gjør at mange prioriterer annerledes.

Sjansene er definitivt størst i kvinneklassen, som i utgangspunktet handler om tre utøvere: Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk.

Kowalczyk sliter

Sistnevnte har vunnet Touren de fire siste gangene. Men hennes vinnersjanser denne gangen er kraftig forringet. En lårskade gjør at hun sliter i fristil og kommer til å tape mye tid til den norske duoen.

Tour-programmet favoriserer henne heller ikke. Sprinten på nyttårsaften er i fristil. Og på Tourens nest siste dag er den klassiske 10-kilometeren kuttet ned fra 10 til 5 kilometer. Det er altså ikke mange sekundene å hente.

I tillegg kommer det at søndagens distanserenn i klassisk har blitt til en fristilsprint på grunn av snømangelen. Kowalczyk truer med boikott om ikke rennplanene endres.

Kowalczyks store problemer gjør at årets Tour vil stå mellom Johaug og Bjørgen. Alt annet vil være en stor overraskelse.

25-åringen fra Dalsbygda får favorittstempelet fordi hun har så stor kapasitet opp slalåmbakken Alpe Cermis. Der er hun kapabel til å hente inn halvannet minutt på Bjørgen.

Johaugs og Bjørgens største konkurrenter er sykdom og uhell. Det kan selvfølgelig skje som i all annen idrett.

Sundby vinnerkandidat

I herreklassen er det langt mer åpent. Dario Cologna er ikke med på grunn av skadene. Maxim Vylegzjanin dropper Touren på grunn av OL. Hans russiske landsmann, sist sesongs vinner Alexander Legkov, tenker nok kun også på hjemme-OL.

Petter Northugs problemer kjenner vi alle til. De fire nevnte var de fire beste sist gang og dermed er årets utgave "up for grabs" i herreklassen.

Verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby, som har tatt ytterligere steg denne sesongen, seiler dermed opp som en mulig vinnerkandidat.

Fordi han ikke lenger har utpregede svakheter. Sundby har kapasitet, han er blitt like god i begge stilarter, og med mange frafall har Oslo-gutten gode muligheter til å avansere fra prologen og tjene bonussekunder på det som er hans svakeste kort: Sprinten på nyttårsaften.

Årets Tour har ikke den samme glansen som de foregående. Det alle kommer til å snakke om når sesongen skal oppsummeres er OL-gullene som ble fordelt i Sotsji.

Men for verdens beste skinasjon stiller det seg annerledes. Fordi Tour de Ski er blitt en besettelse.

Derfor vil en sammenlagttriumf henge høyt, uansett hvordan deltagerlisten ser ut.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

 2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

 3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

 4. Stavanger og Sandnes var blant de hardest rammede byene da koronaviruset spredte seg i Norge. Så snudde det brått

 5. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

 6. Studentsmitte i Bergen og Trondheim - faddergruppe i karantene og fadderarrangement avlyses

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Martin Johnsrud Sundby
 4. Therese Johaug
 5. Marit Bjørgen