Snipp, snapp, snute på 57 dager for Berg

<p>Forlot julebordet og til slutt klubben.</p>

Publisert: Publisert:

bergforside Foto: Scanpix

 • Halvor Hegtun
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Henning Berg startet nær toppen og arbeidet seg raskt og sikkert nedover.

Det var Daily Mirror som først var ute med nyheten, den 30 oktober: «Blackburn henter sin gamle Ewood Park-helt, Henning Berg, for å bli reddet ut av lederkrisen. Nyheten vil bli kunngjort innen 24 timer».

Mirror hadde rett. Berg ble mannen som skulle etterfølge treneren Steve Kean, dog etter at Blackburns indiske eiere i et månedslangt mellomspill hadde prøvd seg på flere andre og enda mer berømte navn. Til og med argentineren Diego Maradona var blitt kontaktet, men hadde sagt nei.

Raus omtale

Berg undertegnet treårsavtalen med Blackburn 31. oktober, lot seg avbilde med klubbdrakten han kjente så godt fra før, og fikk raus omtale på klubbens hjemmesider.

«Den tidligere norske landslagsspilleren, som er en av tre som har spilt mer enn 100 kamper for sitt land, blir Rovers’ første utenlandske manager,» sto det. «Etter å ha startet sin karriere i norske Vålerenga og Lillestrøm, kom Henning første gang til Rovers i 1993 og hjalp klubben med å sikre seg seriemesterskapet to år senere.»

Norsk presse fulgte naturligvis også ivrig med på det som nå skulle skje på hjemmebanen Ewood Park. Ståle Solbakken i Wolverhampton, Berg i Blackburn, det lå an til å bli mye å skrive og snakke om.

Blackburn rykket ned fra toppdivisjonen i mai. Stemningen i klubben var amper da Berg gjorde entré, fansen hadde ikke funnet ut av det verken med eierne i India eller med treneren Kean.

Sportslig brukbart

Men sportslig hadde det slett ikke gått så galt på fotballens nivå to, klubben lå helt på topp av tabellen før Steve Kean tok sin hatt og gikk. I de påfølgende uker, under reservetreneren Eric Black, tok Blackburn ni poeng på seks kamper. Ingen blank katastrofe det heller, selv om alle fortsatt forlangte opprykk.

Bergs første kamp som manager ble en fiasko, nederlag for Crystal Palace. Han kapret sitt første poeng med uavgjort hjemme mot Birmingham 10. november, opplevde uken etter sin første og eneste seier som Blackburn-sjef da tabelljumboen Peterborough ble nedkjempet. Etterpå gikk det trått igjen.

Angst for muldvarper

Det er vanskelig å få fastslått de første «får sparken»-ryktene begynte å svirre rundt Henning Berg. Etter tre uker i sjefsstolen mislikte at lagoppstillingen mot Birmingham hadde lekket ut i pressen lenge før avspark.

«Blackburn-muldvarper» måtte stanses, het det i overskriftene.

Langt større overskrifter ble det dog da Berg midt i desember angivelig skulle ha stormet ut av klubbens julebord, etter først å ha nektet å ta en nisselue på hodet og danse til Michael Jackson-musikk. Bare én seier på ni kamper, med mye tilhørende sur kritikk, hadde skapt dårlig stemning.

— Jeg ble spurt om å gjøre ting som ikke føltes riktig for meg som manager, med tanke på klubbens posisjon og form, redegjorde Berg på klubbens hjemmeside.

Et sportslig bunnpunkt kom 10. desember, med 1-4 på hjemmebane mot Cardiff. Publikum buet laget sitt av banen. Henning Berg hadde stor forståelse for utålmodigheten og skuffelsen hos fansen. «Jeg har ansvaret, det er en del av denne jobben, men jeg har ikke tenkt å gjemme meg», sa han til BBC.

Sto støtt under mørke skyer

Senere rykter og avismeldinger om at han skulle få sparken, valgte Berg å avfeie som hva det var, udokumenterte og substansløse ting. ”Mørke skyer driver over Lancashire, men Henning Berg står støtt i nordavinden”, meldte Bergs tidligere arbeidsgiver TV 2 for ikke så mange dagene siden.

I morges ble arbeidsforholdet likevel brakt til opphør, etter 57 døgn.

Publisert:

Les også

 1. Solbakken frykter ikke sparken

 2. Her kjører Berg fra treningsfeltet for siste gang

 3. Blackburn-sjef: &ndash; Måtte ta en smertefull avgjørelse

 4. Rekdal om Berg-avgangen: - Ikke bra for norsk fotball

 5. Fikk fyken etter 10 minutter i klubben

 6. Han står ansvarlig for raset på tabellen

 7. Henning Berg: - Jeg er ekstremt skuffet

 8. Rio Ferdinand gjør narr av Berg-sparkingen

 9. Rösler mener Blackburn har trykket på &laquo;panikk-knappen&raquo;

 10. Tror Blackburn har erstatteren klar

 11. Berg fikk sparken

 1. Engelsk fotball