Federer overrasket ekspert: - Kan spille til han er over 40

For første gang på fem år kunne Roger Federer (35) strekke hendene i været som vinner av en Grand Slam-turnering.

SUPERVETERANER: Roger Federer kunne juble for en etterlengtet Grand Slam-triumf. Rafael Nadal måtte gi tapt i finalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Roger Federer–Rafael Nadal 6–3, 3–6, 6–1, 3–6, 6–3

Roger Federer vant Australian Open etter en dramatisk finale mot Rafael Nadal (30) søndag.

Federer sikret sin 18 Grand Slam-triumf, og mottok hyllesten fra publikum på Rod Laver Arena i Melbourne. Tenniskongens tårer fortalte om hvor mye seieren betydde.

Etter semifinaleseieren hadde han sagt at han ikke i sine villeste drømmer hadde trodd at han skulle komme så langt i turneringen. Og nå sto han her. Som vinner av hele turneringen. 14 år etter den første Grand Slam-triumfen, og fem år etter den forrige.

- Det har vært seks annerledes måneder. Jeg trodde ikke at jeg ville klare det, men her er jeg, sa en rørt Federer i seierstalen.

Seks måneders pause

En kneskade gjorde at Federer tok en seks måneders pause fra tennissporten. Dag for dag bygget han seg opp igjen. Til Australian Open var han comeback-klar. Men at det skulle gå hele veien, virket for godt til å være sant.

Christer Francke kommenterte finalen for Eurosport. Han tror at Federer kan holde på til han er over 40 år.

- Federer har aldri hatt en så lang pause fra tennisen. Endelig har han fått tid til å trene seg opp igjen. Han har trent knallhardt fysisk, sikkert mer enn noen gang. Han ser litt friskere, litt sterkere og litt raskere ut. Det er godt å se at det er mulig å forbedre seg for en spiller som er 35 år, sier Francke.

Roger Federer kunne kysse trofèet etter søndagens finaleseier.

– Utrolig

I finalen svingte det frem og tilbake. Det var intenst. Før femte settet måtte en småskadet Federer ta en medisinsk pause. I det femte settet koblet Nadal grepet om kampen, og historien så ut til å gjenta seg.

Nadal hadde vunnet 23 av 34 dueller mot Federer. I åtte Grand Slam-finaler dem imellom, hadde Nadal gått seirende ut i seks av dem. Ikke siden Wimbledon i 2007 hadde Federer beseiret spanjolen i en Grand Slam-finale.

Men da seiershåpet var i ferd med å slukne, viste Federer sin storhet. Etter tre timer og 37 sekunders tennisdrama, sto sveitseren igjen som seierherre.

– Det var helt utrolig at Federer endelig vant. Det var stort å se. Man så på han hvor sulten han var, nå skulle han endelig gjøre det, sier Francke.

Overraskende finale

Dette var finalen ingen forventet, men som mange ville ha.

Federer og Nadal definerte tennissporten i en rekke år. Men de siste årene har begge trøblet. Federer hadde ikke vunnet en Grand Slam-turnering siden 2012, Nadal hadde ikke vunnet siden 2014.

I mellomtiden har Andy Murray og Novak Djokovic tatt steget opp som verdens beste tennisspillere. Da begge gikk på overraskende tap tidlig i turneringen, forventet man at yngre, mer fremadstormende krefter ville ta vare på muligheten. I stedet var det to veteraner som skulle kjempe om seierstrofeet.

- Å se Federer og Nadal i finalen, var som å spole tiden ti år tilbake. Det var veldig, veldig overraskende, sier Christer Francke.

Roger Federer underveis i Australian Open-finalen.

Han spår at Murray og Djokovic vil slå knallhardt tilbake. Og peker på at mange unge er på vei opp. Men sier at Federer og Nadal kan hevde seg også fremover.

Spesielt mener han at Nadal kan gjøre det bra i French Open, mens Federer kan gjøre det bra i Wimbledon.

– Federer kommer til å holde på så lenge han går til kvart- og semifinaler. Nå vant han, og da blir han sikkert enda mer motivert. Det er mulig for han å spille til han er over 40 år, men det kommer litt an på motivasjon og resultater.

– Når det gjelder Nadal, kan han nok spille til han er 35 år om han holder seg skadefri. Han har en mer kraftkrevende spillestil enn Federer, så han holder nok ikke like lenge, vurderer Francke.

Etter søndagens finale, var det tydelig at dette er to rivaler som har masse respekt for hverandre.

– Det var en bra kamp, men Roger fortjente det nok litt mer enn meg. Jeg føler at jeg er tilbake på et høyt nivå, og jeg skal fortsette å kjempe, sa Rafael Nadal.

Publisert: